loading
close
SON DAKİKALAR

Üç büyük il kadın istihdamının yüzde 32'sini sırtlıyor

Üç büyük il kadın istihdamının yüzde 32'sini sırtlıyor
Tarih: 21.04.2016 - 11:19
Kategori: Kadın

Türkiye'de 2015 itibarıyla 8 milyonu aşan çalışan kadın sayısının yüzde 32'si İstanbul, Ankara ve İzmir'de istihdam ediliyor.

Türkiye'de 2015 itibarıyla 8 milyonu aşan çalışan kadın sayısının yüzde 32'si İstanbul, Ankara ve İzmir'de istihdam ediliyor.

Gelişmişliğin olmazsa olmazlarından biri olarak gösterilen kadın istihdamı, Türkiye'de henüz hedeflenen seviyeye ulaşılamasa da kadınların toplumsal hayatta daha aktif rol almasına ilişkin yürütülen politikalara ağırlık verilmesi, iş hayatındaki kadınlara sağlanan ayrıcalıklar ve başörtüsü yasağının kaldırılması gibi demokratikleşme adımlarının atılmasıyla 2008-2015 döneminde önemli oranda artış gösterdi.

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, küresel ekonomik krizin ortaya çıktığı 2008 yılında 5 milyon 595 bin seviyesinde olan Türkiye'deki kadın istihdamı, 2015'in sonuna kadar geçen sürede yüzde 44 artarak 8 milyon 58 bine ulaştı.

Kadınlarda iş gücüne katılım oranının yüzde 24,5'ten yüzde 31,5'e yükseldiği söz konusu dönemde, istihdam oranı da yüzde 21,6'dan yüzde 27,5'e çıktı.

İstanbul'da 1,5 milyon kadın çalışıyor
Geçen yıl 8 milyon 58 bini bulan çalışan kadın sayısının yüzde 32'si İstanbul, Ankara ve İzmir'de istihdam ediliyor.

İstihdam, Dicle'de 3 kattan fazla arttı
Çalışan kadın sayısının en düşük olduğu Mardin, Batman ve Şırnak'ın bulunduğu Dicle bölgesi, 2008-2015 döneminde oran olarak kadın istihdamını en fazla artıran yer oldu. Bu dönemde, bölgede çalışan kadın sayısı yüzde 221 artış gösterdi.

İstihdam artış oranında Dicle'yi yüzde 192,6 ile Şanlıurfa-Diyarbakır bölgesi, yüzde 170,3 ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi izledi.

Kılık kıyafet düzenlemelerinin etkisi
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, 2008-2015 döneminde yüksek öğretim mezunu kadınlarda istihdam artışının yüzde 90'ı bulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Daha çok kadının üniversiteli olması, üniversite sınavlarındaki başarı açısından bakıldığında da kız öğrencilerin nispeten son yıllarda daha yüksek üniversiteli olma oranına kavuştuğunu görüyoruz. Onların iş dünyasında katılma arzusundaki artış da kadın istihdamını olumlu yönde etkiliyor. Yani üniversite eğitimi alma şansının arttığını görüyoruz. Kılık kıyafetle ilgili engellerin kaldırılması onları üniversiteli yapmak adına fırsat pencereleri açıyor. Çalışırken de benzer şekilde birtakım düzenlemelerin yapılmış olması, çalışan annelere yönelik düzenlemeler istihdam artışındaki önemli unsurlardan bazıları. Toplumsal bir farkındalık olarak daha çok kadını sosyal hayata ve üretime dahil etme çabası, doğal olarak henüz yeterli düzeyde olmasa da kadın istihdam verilerini olumlu yönde etkiliyor."

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları