loading
close
SON DAKİKALAR

Üniversitelere de ‘İslami’ çerçeve

Üniversitelere de ‘İslami’ çerçeve
Tarih: 29.07.2017 - 14:01
Kategori: Eğitim

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) hükümetin eğitimde dinselleştirme politikalarını üniversitelere taşıyacak adımı atarak yüzünü İslam ülkelerine döndü.

KHK ile binlerce akademisyenin ihraç edilmesinin ardından Avrupa’daki birçok ülkenin akademisyenleri tarafından eleştirilen YÖK, akademinin yönünü İslam ülkelerine çevirdi. Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre; Eğitim sisteminin kökten değiştiren müfredat ile ilköğretim ve lisede bütün derslerin dini ağırlıklı hale getirilmesinin ardından harekete geçen YÖK, 37 ülkeden 334 katılımcı ile “İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması” temalı Rektörler Forumu gerçekleştirdi. YÖK’ün önderlik etmek istediği formülde İslam dünyasında yükseköğretime ilişkin net bir vizyon geliştirilmesi ve üniversitelerde İslam dünyasının ortak değerlerini dikkate alan bir üst çerçevenin oluşturulması görüşüldü. Türk yükseköğretim sisteminin yeterliliklerini İslam ülkeleri ile ortaklaştırmak isteyen YÖK, ortak kredi sistemi, denklik süreçleri, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak diploma programları gibi hedefleri önüne koydu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘himayesinde’ gerçekleştirilen toplantıların ardından İslam dünyası ülkeleri arasında bir yükseköğretim alanı inşası görüşüldü. Temel hedef ise ‘kaynakları bir araya getirmek, burslar sağlamak ve hareketlilik ile işbirliği süreçlerine destek vermek, akademik araştırma ve mükemmeliyet merkezleri kurmak’ olarak açıklandı. 

Toplantıda İslam ülkeleri ile Türkiye arasında ‘Ortak bir yeterlilikler çerçevesi, kalite güvence sistemi’ planlandı. Eğitimin her kademesindeki dinselleşmeyi üniversitelere taşıyacak YÖK, İslam ülkeleri rektörleri ile akademide “İslam dünyasının ortak değerlerini dikkate alan bir üst çerçevenin oluşturulması mümkün” görüşünde uzlaşarak, İslam dünyasının bu çalışma alanında kendi kavramlarını belirlemesini savundu.

Beyin göçü engellenecek

Gerçekleştirilmesi planlanan süreçlerin amacı ise ‘İslam ülkeleri iş gücünü desteklemek, İslam ülkeleri arasında iş gücünün dolaşımını daha kolay hale getirmek ve beyin göçünün engellenmesini sağlamak’ olarak toplantı sonuç metninde yer aldı. Bu kapsamda ortak kredi sistemi, uyuma yönelik pilot üniversite ve programlar, öğrenci ve öğretim üyesi değişimleri, ortak diploma programları da planlar arasında yer aldı.

Arapçanın önü açıldı

Geçen dönem ilk defa yükseköğretimde Arapça Çalıştayı gerçekleştiren YÖK, ‘öğrencilerin bir İslam ülkesi dilini öğrenmesi de önemli bir kazanım olacaktır’ görüşü ile yükseköğrenimde Arapçanın da önünü açtı.

İlk 200'de İslam ülkesi yok

YÖK ‘kalite artacak’ diyerek İslam ülkelerinin akademilerine yüzünü dönse de bu ülkelerin dünya üniversite başarı sıralamasının çok gerisinde olması dikkat çekti. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri İtibar Sıralaması’nın 2017 sırlamasında ilk 250’de hiçbir İslam ülkesinden üniversite yer almadı. Listede, Türkiye’den sadece Koç, Sabancı, Bilkent ve Atılım ilk 500’e girebildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları