loading
close
SON DAKİKALAR

Validebağ'da ağaçlar söküldü eylemciler dövüldü

Validebağ'da ağaçlar söküldü eylemciler dövüldü
Tarih: 23.10.2014 - 20:41
Kategori:

Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi’ne götürüldü.

Üsküdar'da Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye cami inşaatı sırasında yaşanan gerginlik bugün de devam etti. Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi’ne götürüldü.

VALİDEBAĞ’DAKİ EYLEMDE 5 GÖZALTI 
 
Validebağ Korusu yanındaki alanda ağaçların sökülmesine tepki gösteren, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, Çiğdem Çidamlı ve Yurt Gazetesi Muhabiri Hakan Akpınar’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi’ne götürüldü.

Korunun yanında bulunan ve otopark olarak kullanılan alandaki ağaçlar Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından sökülmeye başlandı. Cami inşaatının yapıldığı alanda bulunan ağaçlar dozerler aracılığıyla kökünden sökülerek kamyonlara yüklendi. Ağaçların sökülmesi sırasında çevre sakinleri, ‘Ağaçlara dokunmayın’ diyerek tepki gösterdi. Olayları yatıştırmak isteyen Üsküdar İlçe Emniyet Müdürü Altuğ Verdi sökülen ağaçların aynı yere dikileceğini söyledi. Bu arada şantiye alanından çıkan hafriyat kamyonunu durdurmak isteyen eylemcilere zabıtanın müdahale etmesi nedeniyle kavga çıktı. Zabıta ekipleri ile eylemciler arasında çıkan kavgada bir eylemci yüzünden yaralandı. Olaya tepki gösteren mahalleli hafriyat kamyonunun önüne oturarak eylem yaptı. Mahallelinin araya girmesi ile eylemciler yerden kalktı ancak taraflar arasındaki gerginlik devam etti.

EYLEMCİYE KAFA ATAN ZABITA MÜDÜRÜNDEN GAZETECİLERE TEPKİ
Gerginlik sırasında bir zabıta müdürü eylemci bir gence kafa attı. Eylemci gence kafa atan zabıta müdürü, çekim yapan basın mensuplarına tepki gösterdi. Basın mensupları da zabıta müdürüne, “Biz işimizi yapıyoruz, sen de kendi işini yap!” demesi üzerine gerginlik sona erdi. Zabıta müdürü, tekrar inşaat alanına girdi.

Öte yandan zabıtalar, eylemcilerin inşaat alanına astığı pankartları topladı. Polislerin müdahalesinde ise 5 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Validebağ'da ağaçlar söküldü eylemciler dövüldü

KÜFÜR EDEREK KADINLARIN ÜZERİNE YÜRÜDÜ
İnşaatı protesto eden kadınlara küfür ve hakaret eden 2 kişi, kadınların üzerine yürüdü. Polislerin sakinleştirmeye çalıştığı kişilerden biri, “Ben sizi savunuyorum. Tutmayın beni!” diye bağırdı.

Zabıta ekipleri ve vatandaşların sık sık karşı karşıya geldiği inşaatta bu defa aynı mahallede oturduğu belirtilen 2 kişiyle kadınlar arasında kavga çıktı. İnşaatı protesto etmek için kapı önünde bekleyen kadın eylemcilerin üstüne yürüyen kimliği belirsiz iki kişi, küfür edince ortalık karıştı. Küfür ederek kadınların üstüne giden iki kişiyi polis sakinleştirdi. Kendilerini tutan polis memurlarına, “Ben sizi savunuyorum. Tutmayın beni.” diye bağıran kimliği belirsiz kişi, basın mensuplarına da kendisini çekmemelerini söyledi.

Sivil polis memurları, 2 kişiyi inşaat alanından uzaklaştırdı.



VALİDEBAĞ KORUSU’NDA NE OLUYOR?
Ömer Erbil
Üsküdar Altunizade Mahallesi Rauf Paşa Sokaktaki Validebağ Korusu’nun yanında otopark olarak kullanılan alanda cami yapılmak isteniyor. 2012 yılına kadar otoparkın bulunduğu arazi yeşil alan olarak imar planlarında yer alıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan değişikliği ile 167 pafta 1313 ada 197 parseldeki 1200 metrekarelik alanı ‘’dini tesis alanı’’ olarak değiştirdi. Üsküdar Belediyesi’nin iddiasına göre de hayırsever bir vatandaş buradaki dini tesis alanına cami yapmak için belediyeye müracaat etti. 300 metrekare büyüklüğünde bir butik cami, imam odası ve cami cemaati için sohbet odası projelendirilip Üsküdar Belediyesi’ne sunuldu. 24.09.2014 tarihinde Üsküdar Belediyesi ruhsatı onayladı.



BİLİRKİŞİ OLUMSUZ RAPOR VERDİ
İBB’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda yapılan değişikliğine dava açılmıştı. Alanın yeşil alandan çıkarılıp dini tesis alanına dahil edilmesine itiraz edilmişti. Mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporun sonuç bölümünde ‘’Söz konusu alanın 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz” demişti. Mahkemenin nihai kararını vermesi beklenirken hafta başı iş makinaları şafak vakti alana girdi. Bunu gören çevredeki vatandaşlar tepki göstererek iş makinalarının çalışmasını engellemeye çalıştı. Garip olan iş makinasının çevik kuvvet polisi eşliğinde gelmesi oldu. Bu durum tepkinin beklendiğine işaretti.



ÇALIYI DOLANIYOR
İş makinası tepkiler arasında otoparkta çalışmaya başladı. Akşam saatlerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklaması geldi. Davacılar ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğini mahkemeye bildirerek ara karar çıkarttı. Mahkeme işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceği için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve ilgili belediyeye 30 gün süre tanıyarak davalı idareden 5 maddenin cevabını istedi. Planın fonksiyon değişikliği ile ilgili olarak Diyanet ya da müftülükten görüş alındı mı? Dini tesis alanına ihtiyaç noktasında analiz yapıldı mı? Civardaki dini tesislerin işaretli olduğu pafta da en yakın ibadethanelerin uzaklığı nedir? Yeşil alan fonksiyonlu parselin toplam büyüklüğü nedir? Dava konusu planın onay tarihi nedir?

Mahkemenin bu kararına rağmen inşaat durmadı. Belediye cevapları mahkemeye göndermeye tenezzül de etmedi. Üsküdar Belediyesi, ‘’ Dava İBB’ye açıldı bizi bağlamaz, üstelik de bize tebliğ edilen bir karar yok. Mahkeme kararındaki ada pafta numaraları da tutmuyor, bu karar Validebağ Korusu’nu korumak içindir inşaatın ise koruyla hiçbir alakası yoktur’’ görüşünde. Belediye tebliğ yok diyerek çalıyı dolanıyor.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ: "CAMİ İNŞAATI İÇİN 'YÜRÜTMEYİ DURDURMA' KARARI YOK"
Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye yapılacak cami inşaatı için "yürütmeyi durdurma" kararı alındığı iddialarını yalanladı. Belediye tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kendilerini, 'Validebağ Korusu'nu koruyan sözde çevreci' olarak gösteren grupların, yıllardır ücret ödemeden, otopark olarak kullandıkları alana cami inşaatı yapılacak olmasından rahatsız oldukları ortadadır" denildi.

"CAMİ İNŞAATI İÇİN 'YÜRÜTMEYİ DURDURMA' KARARI YOK"

Belediye tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Altunizade Mahallesi, Raufpaşa Sokak No:34 (167 pafta, 1313 ada, 197 parsel) sayılı yere yapılması istenen cami inşaatı ile ilgili; 'Mahkeme kararına rağmen inşaatın devam ettiği' iddia edilmektedir. Ayrıca, ilgili inşaat alanının Validebağ Korusu dahilinde olduğu da bir diğer iddialar arasında yer almaktadır. İlgili alana cami yapılmasını istemeyen bir grup tarafından ortaya atılan bu asılsız iddiaların ne yazık ki bazı medya kuruluşları tarafından da gerçekçiliği araştırılmadan kamuoyuna yansıtılmış olması bizleri derinden üzmüştür.
"MAHKEME KARARI YOK"

"İddia edilen mahkeme kararı dün akşam saatleri itibariyle belediyemize ulaşmıştır. Hukuk İşleri Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemede, kararın cami inşaatıyla ilgisinin olmadığı anlaşılmıştır. İddia edilen 'yürütmeyi durdurma'nın; İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin 21.10.2014 tarihli, 1313 ada, 178 parseldeki proje için ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (Davalı) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı tadilatının yürütmesinin durdurulması için verdiği karar olduğu anlaşılmıştır. Cami inşaatı ise 1313 ada, 197 parselde yer almaktadır ve herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır."
"VALİDEBAĞ KORUSU İLE ALAKASI YOK"

"Ayrıca, başından beri açıkladığımız gibi, ilgili alanın Validebağ Korusu ile hiçbir şekilde bağlantısı bulunmamaktadır ve mülkiyeti belediyemize aittir. Mahallelinin yoğun talepleri üzerine, tapulu arsamıza ruhsatlı butik cami inşaatı, aynı mahalleli hayırseverler tarafından yapılmaktadır."
"KAMUOYUNU KENDİ ÇIKARLARI İÇİN YANILTIYORLAR"

"Kendilerini, 'Validebağ Korusu'nu koruyan sözde çevreci' olarak gösteren grupların, yıllardır ücret ödemeden otopark olarak kullandıkları alana cami inşaatı yapılacak olmasından rahatsız oldukları ortadadır. Yine aynı grubun, kendi çıkarları için ve destek toplamak amacıyla Üsküdar Belediyesi ve Belediye Başkanımıza yönelik hakaret ve karalama çalışmalarını yürüttüklerini üzülerek görmekteyiz.
Yaşanan üzücü gelişmeler ve hukuksuzluklar, ilgili birimlerimiz ve kolluk kuvvetleri tarafından yakından takip edilmektedir. Gerek hakarette bulunanlar gerekse görevimizi aksatanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır." 

Ezgi Çapa - Yaşar Kaçmaz  - DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları