loading
close
SON DAKİKALAR

Yangının sebebi ‘10 numara’ yağ mı

Yangının sebebi ‘10 numara’ yağ mı
Tarih: 29.07.2014 - 10:33
Kategori: Seyahat

Tuzla-Cevizlibağ seferini yapan otobüste çıkan yangına ilişkin şüpheler motor yağı üzerinde yoğunlaştı. Aracın şoförü, ‘Evrakların bulunduğu dosya da yandı’ dedi...

Tuzla-Cevizlibağ seferini yapan otobüste çıkan yangına ilişkin şüpheler motor yağı üzerinde yoğunlaştı. Aracın şoförü, ‘Evrakların bulunduğu dosya da yandı’ dedi...

TEM Otoyolu Kavacık Mevkii’nde Tuzla’dan cevizlibağ’a giden bir halk otobüsünde önceki gün yaşanan yangında yaşamını yitiren 4 yolcunun cesetleri dün Adli Tıp Kurumu’na (ATK) getirildi. Neredeyse kül haline gelen cesetlerden sadece 51 yaşındaki Tevrat Barışık’ın cesedi tam olarak tespit edilirken Ahmet Nalbantoğlu (48) ile Nermin Küçükkaya (53) ve eşi Şuayip Küçükkaya’ya (55) ait olduğu düşünülen cesetlerin kimlik tespitlerinin DNA testi sonrası kesinleşeceği açıklandı.
Hayatın kaybedenlerden Şuayip ve Nermin Küçükkaya çiftinin Tuzla’daki bir mezarlığa ziyaret amacıyla gittikleri öğrenilirken çiftin çocukları ATK’ya kan örneği verdi. Ahmet Nalbantoğlu’nun kimlik tespiti için de kardeşinden kan örneğini alındı. Ali Nalbantoğlu’nun 2 yıl önceki kurban bayramının arife gününde babası Emin Nalbantoğlu’yla trafik kazası geçirdiği ve babasını bu kazada kaybettiği öğrenildi.

‘Üstüne basıp kaçmışlar’

Yaşamını yitirenlerden 6 çocuk annesi Tevrat Barışık’ın yakınları bayramın ilk gününü ATK önünde geçirdi. Barışık’ın oğlu Özkan Barışık, annesiyle faciadan yaklaşık 1 saat önce telefonda konuştuklarını söyledi. Barışık, “Annem, halam ve kuzenimle birlikte babaannemin mezarını ziyaret etmek için evden çıktı. Saat 13.30 gibi annemi arayıp nerede olduklarını sordum ‘Köprüye yaklaştık’ demişti. 10 dakika sonra halamın oğlu arayıp arabanın cayır cayır yandığını annemin içeride kaldığını söyledi. Olay anında annem bayılmış ve insanlar annemin üstüne basıp kaçmış” dedi.
Sürücü Zeynel Abidin Arslan Kartal Adliyesi’ne sevk edildi. Arslan’ın polise verdiği ilk ifadede otobüsün arkasındaki motor kısmından dumanlar geldiğini, bunun üzerine arabayı durdurmak istediğini ancak frenlerin tutmayıp kapıların açılmadığını kaydetti.

İncelemek için numuneler alındı

Arslan o anları, “Bariyerlere çarparak durabileceğimi düşündüm. Otobüsün yönünü sağa çevirip bariyerlere çarparak durdum. Kapıları açıp ben de dışarı çıktım” diye anlattı. Otobüsün bakımını yeni yaptırdığını ileri süren Arslan yakıt olarak ‘10 numara yağ’ kullanıp kullanmadığına ilişkin soruya ise, “10 numara yağ kullanmadım. Nereden benzin aldığım belli. Yakıta ilişkin evrakların olduğu dosya da otobüste yandı” yanıtını verdiği öğrenildi. Soruşturmada, araçtaki yakıta 10 numara motor yağının katılıp katılmadığı ihtimali üzerinde durulduğu ve bu sebeple otobüsün yakıt deposundan incelenmek üzere numuneler alındığı öğrenildi.

Denetimler yapılmıyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetimi Kurulu yaşanan olaya ilişkin yönetmeliklerin uygulanmayıp muayene ve denetimlerin yapılmadığını öne sürdü. Açıklamada ‘Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ‘Yangın algılama ve alarm sistemleri’nin araçlarda tadilat kapsamına alındığı hatılatılarak şunlar kaydedildi: “Yönetmelik hükümlerinin, özellikle önceden tescil işlemi görmüş 2005 model ve sonrası M2 ve M3 kategorisi araçlarda uygulanıp uygulanmadığının takibi ve denetimi, kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır. Bu nedenle de, işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemektedirler. Ulaştırma Bakanlığı’nı görevini yapmaya çağırıyoruz.”

Damla Yur - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları