loading
close
SON DAKİKALAR

'Yaz saati uygulamasına ilişkin İTÜ ve Enerji Bakanlığı'nın tasarruf verileri çelişiyor'

'Yaz saati uygulamasına ilişkin İTÜ ve Enerji Bakanlığı'nın tasarruf verileri çelişiyor'
Tarih: 19.10.2017 - 12:15
Kategori: Ekonomi

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Uluçay, sabit saat uygulamasına ilişkin İTÜ'nün hazırladığı 'tasarruf' raporuyla, Enerji Bakanlığı'nın resmi verilerinin çeliştiğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Uluçay, sabit saat uygulamasına ilişkin İTÜ'nün hazırladığı 'tasarruf' raporuyla, Enerji Bakanlığı'nın resmi verilerinin çeliştiğini söyledi. 

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Uluçay, İTÜ'nün raporuna kamuoyunun erişmesinin mümkün olmadığını da ifade etti.

Bakanlar Kurulu kararıyla, Enerji Bakanlığı'nın 2016 yılının Kasım ayında başlattığı sabit saat uygulaması, bir çok tartışmaya beraberinde getirdi. Bakanlık, 'tasarruf' gerekçesiyle sabit saat uygulamasına geçildiğini savunurken, meslek odaları ve uzmanlar, yeni uygulamanın tasarruf getirmediğini, elektrik şirketlerinin daha çok para kazandığını ileri sürüyor.

Geçen ay, Danıştay, Bakanlar Kurulu'nun aldığı sabit saat uygulaması kararının yürütmesini durdurmuştu ancak, Enerji Bakanı Berat Albayrak, uygulamanın devam edeceğini duyurmuştu. Albayrak, konuyla ilgili, "Yaz saati uygulaması ile ilgili Danıştay kararının açıkçası esas yönüyle ilgili olarak hiçbir etkisi yok. Sadece usulle ilgili kanundaki maddenin geçerlilik süresi ile ilgili bir husus. Usulle ilgili düzenlemeyi yapıp birkaç gün içerisinde bitirip, devam edecek. Aynı istikamette devam edeceğiz. Orada da bir problem yok. Çünkü hakikaten verimlilik dedik. Yaz saati uygulaması Türkiye'ye çok önemli bir katkı yaptı" değerlendirmesini yapmıştı.

Elektrik Mühendisleri Odası ise, yaz saati uygulamasının 5 ayda elektrik dağıtımı yapan şirketlere 2.8 milyar liralık ekstra kazanç getirdiğini ifade eden bir rapor hazırladı. Elektrik Mühendisleri Odası'nın raporunun yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de bir başka yönde rapor geldi. Raporun detayları paylaşılmasa da, basına yansıyan haberlerde, sabit saat uygulamasının 508 ila 801 milyon lira arasında bir tasarruf sağladığı belirtiliyordu.

'RAPORA ERİŞEMİYORUZ'

Sabit saat uygulamasıyla ilgili Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılarak görüşlerini sunan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Uluçay, İTÜ'nün raporuna ulaşılamadığı için hangi varsayımlarla tasarruf rakamlarına ulaşıldığını anlayamadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Ne İTÜ'nün Enerji Bakanlığı'na gönderdiği sabit saat uygulamasını öneren rapora, ne de bugün basına çıkan sabit saat uygulaması 1. yıl değerlendirme raporuna kamuoyunun erişebilmesi mümkün değil. Raporu görsek, bunu nereden çıkarttıklarını anlayacağız. Biz, rapora erişilemediği için, hangi varsayımlarla ve hangi ölçülerle bu değerlendirmenin yapıldığını anlayayamıyoruz."

'5 AYDA 2.8 MİLYAR LİRALIK EKSTRA TÜKETİM'

Uluçay, sözlerine şöyle devam etti:

"Basında çıkan haberler üzerinden ve Enerji Bakanlığı'nın resmi verileri üzerinden analiz yaptığımızda, İTÜ'nün raporuyla, bakanlığın verileri arasında çelişki var. Enerji Bakanlığı'nın verilerine baktığımızda, 2016 yılının Kasım ayında, 2015'in Kasım ayına göre, yüzde 6.6'lık bir artış gördük. 2016'nın Aralık ayı ve 2017'nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında, önceki yıla göre yüzde 6 ila 6.5 arasında bir artış söz konusu. Sadece, 5 aylık sürede, 7 milyar kilowatt/saatlik bir fazla tüketim var. Bu tüketimin bedeli ise, 2.8 milyar lira. Bu verilerin hepsi, Enerji Bakanlığı'nın resmi verileri."

'İTÜ RAPORU RESMİ VERİLERLE ÇELİŞİYOR'

İTÜ'nün raporunun Enerji Bakanlığı'nın resmi elektrik tüketim verileriyle çeliştiğine dikkat çeken Uluçay, "İTÜ'nün olduğu ifade edilen Sabit Saat Uygulaması 1. Yıl Değerlendirme Raporu'nda, 508 ila 801 milyon liralık tasarruf varsayımının nereden geldiğini bilmek mümkün değil. Resmi verilerle de çelişen bir rakam görüyoruz" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları