loading
close
SON DAKİKALAR

Yıldırım'dan Alman şirketlerine: Sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz

Yıldırım'dan Alman şirketlerine: Sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz
Tarih: 27.07.2017 - 13:10
Kategori: Gündem

Başbakan Binali Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileri ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında yaşanan gerilimden şirketlerin etkilenmemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileri ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında yaşanan gerilimden şirketlerin etkilenmemesinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileri ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde toplantı yaptı. Toplantıya Yıldırım'la beraber Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Yıldırım, Alman yöneticilere "Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz" dedi.
Yıldırım, şunları kaydetti:

"En az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir."

'ALMANYA VE TÜRKİYE'YE KAZANDIRACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK'

Almanya ile ilişkilerin köklü bir geçmişi olduğunu belirten Yıldırım, bu geçmiş ve Almanya'da yaşayan Türkler de dikkate alındığında ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesinin "akla ziyan bir iş" olduğunu ifade etti.

Yıldırım, "(İlişkilerin bozulmasının) Hem Almanya açısından hem Türkiye açısından ülkelere kazandıracağı hiçbir şey yok. Bu yüzden Alman sermayeli Türkiye'deki şirketlerin tamamı burada yok, ama belli başlı 20'ye yakın şirket burada. Biz bütün şirketleri temsilen sizlerle bir araya geldik. Amacımız da ilk ağızdan Türkiye'de istihdam oluşturan bu şirketlerin 'beklentileri ne', 'iki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanan olumsuzluğa nasıl bakıyorlar', sizlerden bunu anlamaya çalışacağız" diye konuştu.

'BİZİM ALMANYA'DAN BEKLENTİMİZ…'

Yıldırım ayrıca, Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine bir soruşturma başlatılmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Bizim Almanya'dan beklentimiz PKK veya FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içine girmesi, onlara alan açılmaması."

'GERİLİMİ TIRMANDIRMAKTAN YANA DEĞİLİZ'

Ülkeler arasında dostlukların da ve husumetlerin de gelip geçici olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bunun hasar bırakılmadan yönetilmesi siyasetçilerin en önemli sorumluluğudur. Biz ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi.

'ENDİŞELERİ ORTADAN KALDIRALIM'

Öte yandan, Başbakan Yıldırım ile görüştükten sonra açıklama yapan Alman şirketlerinin yöneticileri, sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabileceğini vurguladılar ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 'Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin CEO'larını ziyaret edip beraber anlatalım endişeleri ortadan kaldıralım. İletişimdeki sorunları gidermek için bir takım tedbirler alalım' şeklinde konuştuğunu ifade ettiler.

NE OLMUŞTU?

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde tırmanan gerginlik, krize dönüşmüş durumda.

Bir yandan Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından beklediği desteği bulamadığı yönündeki eleştirileri ve Almanya'nın bazı şüphelilere sığınma hakkı vermesi ilişkilerde gerilim yaratmayı sürdürürken, diğer yandan da İncirlik askeri üssü meselesi ve Alman vatandaşlarının tutuklanması mevcut durumu daha da kötüleştirdi.

Son olarak Alman vatandaşı olan Peter Steudtner'in Büyükada'da insan hakları savunucuları ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Ankara-Berlin hattındaki gerginlik had safhaya ulaştı.

Alman hükümetinin 'Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdiğini' açıklamasının ardından ülkede Türkiye'ye yaptırım çağrıları yükseldi.

Öte yandan Türkiye'nin Almanya'ya teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan liste de ilişkileri kötüleştiren etkenlerden birisi oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiğinden şüphelendiği Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, listenin bir 'iletişim kazası' olduğunu ifade etti.

Sputnik


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları