loading
close
SON DAKİKALAR

YÖK’ten ÖYP’lileri sevindiren karar

YÖK’ten ÖYP’lileri sevindiren karar
Tarih: 29.11.2016 - 15:09
Kategori: Eğitim

YÖK, 1 Eylül'den önce doktorasını tamamlayan ÖYP’li araştırma görevlilerinin kadro tanımını geçiciden kalıcıya çevirdi.

OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı KHK ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki araştırma görevlilerinin iş güvencesi tamamen ortadan kaldırıldı, kadro değişikliği hakkı, kadrolarının bulunduğu üniversitelerin “keyfi” kararına bırakıldı. 15 bin civarında ÖYP’li araştırma görevlisi, ‘güvencesizlik’ anlamına gelen 50/d kadrosuna geçirildi.

Yüksek lisans ve doktora eğitimleri için başka üniversitelere görevlendirmeyle geçen, dil eğitimini devam ettiren, kendilerine bir yol çizen yüzlerce ÖYP’li araştırma görevlisi bu kararla kadrolarının bulunduğu üniversitelerin insafına bırakılmalarını Ankara’da büyük bir eylem yaparak protesto etti.

Esnaf, eylemci öğretmenin oturduğu yere su döktü Esnaf, eylemci öğretmenin oturduğu yere su döktü
Eğitim Sen, Bitlis Eren ve İstanbul Üniversitesi’nde yaşanan somut örnekleri, Kocaeli Üniversitesi yönetiminin hukuksuzlukta ısrarcı olarak doktor unvanı alan ÖYP’li araştırma görevlilerinin kadrosunu 50/d’ye geçirerek işlerine son vermesini YÖK’e taşıdı.

Eğitim Sen tarafından YÖK’e yazılan yazıda, “Üniversite yönetimlerinin hukuksuz uygulamayı sürdürmeleri, binlerce doktor unvanı almış ve 33/a kapsamında görev yapan araştırma görevlilerini ciddi hukuksuzluklarla karşı karşıya bırakacaktır. Bu uygulama kamu yararına ve statüne hukukuna açıkça aykırıdır. Bu nedenle, zaten hukuksuzluğu ortada olan KHK düzenlemesinin, bir de üniversite yönetimlerince bu biçimde yürütülmesi kabul edilemez” denildi.

YÖK hatasından döndü


Eğitim Sen’in mücadelesi sonuç verdi. ÖYP’li akademisyenleri sevindiren karar YÖK’ten geldi. YÖK, 1 Eylül öncesi doktor unvanı alan araştırma görevlilerinin ÖYP kapsamından çıktığı kararı aldı. YÖK’ün kararı şöyle:

‘’…01.09.2016 tarihinden önce doktora eğitimlerini başarı ile tamamlamak suretiyle artık öğrenci statüsünde olmayanlar açısından uygulanamayacağı ve bunların 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca araştırma görevlisi statülerinin devam etmesi gerektiği…”

BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları