loading
close
SON DAKİKALAR

Bölgesel işbirliği toplantısı İstanbul'da

Bölgesel işbirliği toplantısı İstanbul'da
Tarih: 17.10.2024 - 19:20
Kategori: Dünya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun üçüncü toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak.

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu'nun üçüncü toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak. Aralık 2020’de İkinci Karabağ Savaşı’nın sona ermesinin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifiyle oluşturulan platformun ilk toplantısı 10 Aralık 2021 tarihinde Moskova’da Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde yapılmıştı. İkinci toplantı ise 23 Ekim 2022 tarihinde Tahran’da Dışişleri Bakanları düzeyinde düzenlendi. Platformun Dışişleri Bakanı Fidan’ın ev sahipliğindeki üçüncü toplantısına Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov katılacak.

Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, toplantıda, bölgede savaş ve çatışma yerine istikrarın tesisi ve refahın artırılmasına yönelik atılabilecek adımların değerlendirileceğini belirtti. Yetkili, “Bu bağlamda, bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesi dahil somut iş birliği projeleri ele alınacaktır. Toplantıda ayrıca, öne çıkan bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacaktır” bilgisini paylaştı.

Toplantıda konuşacak olan Bakan Fidan’ın Türkiye’nin Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi için gösterdiği çabalara değinmesi, bölgesel sahiplenmenin sorunların çözümü için en geçerli yöntem olduğunu vurgulaması bekleniyor. Fidan’ın Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış antlaşması müzakerelerinin Türkiye tarafından desteklendiğini, bu sürecin yanı sıra Türkiye ile Ermenistan arasında da bir normalleşme sürecinin başlatıldığını belirtmesi öngörülüyor. Ayrıca, toplantı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelen Bakanları kabul etmesi bekleniyor. Fidan ise mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak.

Toplantı sonunda Ortak Bildiri kabul edilecek

Toplantı sonunda kabul edilmesi beklenen Ortak Bildiri’de şu hususların öne çıkacağı öğrenildi:

-“Bölge ülkelerinin kendi aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözüme kavuşturmalarının öneminin vurgulanması,

-BM Şartı’nda kayıtlı ilkelere dayanarak, bölgedeki siyasi anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü, egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığa saygı, sınırların dokunulmazlığı, içişlere karışmama, güç kullanma tehdidinin yasaklanması ve insan haklarına saygının elzem olduğunun altının çizilmesi,

-Bölgesel ekonomik iş birliğinin güven inşasında, ayrıca refahın artırılması ve istikrarın tesisinde yapıcı bir rol oynaması çerçevesinde, tarafların başta bölgesel ulaştırma koridorları ve bağlantısallık olmak üzere çeşitli ekonomik alanlarda iş birliğini artırma taahhüdünde bulunulması.”

Bölgesel İşbirliği Platformu ülkelerinin, Rusya ile ilişkileri dolayısıyla ilk iki toplantıya bugüne den katılmayı tercih etmeyen Gürcistan'a kapılarını açık tuttuğunu kaydeden yetkili, “Bölgesel sahiplenme anlayışı doğrultusunda Platformu anarken Gürcistan’ı da gruba dahil etmektedir” dedi.

Kaynak : istanbulgerceği.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları