İETT tarafından işe alınan ve kendilerine haber verilmeden taşeron işçi statüsüne geçirilerek mağdur edilen İETT işçileri haklarını arıyor
İETT, işçilere sormadan 2.300 işçiyi önce Ulaşım A.Ş’ye ardından da KİPTAŞ’a geçirdi. İşçiler dava açtı ve mahkeme işçilerin İETT’nin personeli olduğuna karar verdi ancak İETT henüz bir adım atmadı.
Cumhuriyet’in haberine göre 1998 yılında İETT tarafından 2 bin 300 şoför alımı için sınav yapıldı. Sınavı kazanan ve mülakata çağırılan işçiler İETT’de işbaşı yaptıktan 6 ay sonra haberleri olmadan Ulaşım A.Ş’ye geçirildi. İşçiler, 2001 yılında Ulaşım A.Ş’den gelen mektupla KİPTAŞ’a geçirildiklerini görünce yıllarca taşeronda çalıştırıldıklarını anlayarak İETT’ye dava açtılar. Bilirkişi ve İstanbul 9. İş Mahkemesi, işçilerin İETT personeli olduğuna karar verirken bu süre içerisinde birçok işçi rahatsızlık nedeniyle işten atıldı, sürgüne gönderildi. İşçilerin avukatlığını üstlenen Ali Tizik “İETT’nin işçileri taşerona devretmesinin hukuka aykırı olduğu mahkemece ortaya konuldu. İşçilerin bu zamana kadar olan kayıpları ve özlük hakları İETT tarafından karşılanmak zorunda” diye konuştu.
İstanbul’da taşeronlaştırmanın ‘mor’ otobüsleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yılın başında “İstanbul Yeni Otobüslerinin Rengini Seçiyor” kampanyası ile yeni alacağı otobüslerin rengini İstanbullulara oylatmıştı. 21 Nisan tarihinde sonuçlanan oylamayla İstanbullular otobüslerinin rengini mor – beyaz olarak belirlemişti. Bu tarihten itibaren trafiğe katılan otobüslerin resmi plakası olmaması ve üzerinde Otobüs A.Ş yazması dikkat çekmişti.