CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP hükümetlerinin 15 yıllık uygulamaları sonunda Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 13’e kadar yükseldiğini, gündeme getirilen kampanyalarla da işsizlik sorununun çözülemeyeceğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP hükümetlerinin 15 yıllık uygulamaları sonunda Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 13’e kadar yükseldiğini, gündeme getirilen kampanyalarla da işsizlik sorununun çözülemeyeceğini belirtti. Budak, “İlan edilen seferberlik sürecinde işe alındığı açıklanan 1 milyon 170 bin kişinin ne kadarı yeni istihdamdır? Kampanyalar yerine, kalıcı çözüm için hukuk ve demokrasi yolunda adım atılacak mıdır” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, işsizlik oranının yüzde 13 seviyesine çıkmasının ardından, “Her işletme bir kişiyi işe alsın” denilerek, istihdam seferberliğinin başlatıldığına dikkat çekti. Bu çerçevede bir milyon 170 bin kişinin işe alındığının açıklandığını belirten Budak, “Kampanyalarla ve geçici desteklerle işsizlik sorununun çözülmesi mümkün değildir. Geçmiş dönemlerde benzer kampanyalar başlatılmış ve kalıcı bir iyileşme sağlanamamıştır. Kalıcı istihdam için öncelikle yatırım ve üretim artışı, bunun için de demokrasi ve hukuk temel koşuldur” dedi.
YENİ İSTİHDAM NE KADAR?
İstihdam seferberliği kapsamında işe başladığı bildirilen 1 milyon 170 bin kişinin illere göre dağılımı konusunda bilgi isteyen Budak, “Söz konusu kişiler hangi alanlarda işe başlamıştır? Türkiye genelinde ve illere göre hedefler yakalanmış mıdır? Söz konusu kişilerin kaçı ilk kez işe girmiş ve sigortalı olmuştur? Kaçı 1 aydan daha fazla işsizken işe girmiş, kaçı iş yeri değişikliği nedeniyle yeni bir işe başlamıştır?” diye sordu.
Bu çerçevede; işe girenler nedeniyle işverenlerin ne tutarda destek ödemesi elde ettiği ve ne kadarlık vergi terkininden yararlandığı konusunda da bilgi isteyen Budak, şöyle devam etti:
“Aktif sigortalılar arasında Aralık 2016’ta çırak sayısının bir önceki aya göre 700 bin civarında bir artışla 1 milyon 170 bin 80’e çıkmasının gerekçesi nedir?
İşsizliğin talimatla ya da kampanya ile kalıcı olarak çözülebilmesi mümkün olamayacağına göre; yatırım ve üretim artışı için hukuk ve demokrasinin geliştirilmesine yönelik bir adım atılacak mıdır?”
Vişne Haber Ajansı