Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal KAPLAN, benzin yerine kullanılan, hayati tehlikesi olan "10 numara yağ" sorununu irdeliyor.
Ülkemizde çok yüksek olan akaryakıt fiyatlarının sebep olduğu sorunlardan bir tanesinin de yasal mevzuatlardaki boşluklardan yararlanılarak baz yağlardan ve atık yağlardan elde edilen ve akaryakıt olarak kullanılabilen 10 numara yağın tüketiminin meydana getirdiği çevre kirliliği olduğu bilinmektedir. Motorine ikame olarak kullanılan bu yağın kullanımı, olumsuz çevresel etkilerinin yanı sıra ciddi vergi kaybı sonucu da doğurmaktadır.
2010 yılında yurt içinde ihtiyaç fazlası olarak yaklaşık 800 bin ton yağın iç piyasaya sürüldüğü, sanayide büyüme ve motorlu taşıt sayısındaki artışa rağmen motorin tüketiminin yüzde 5-6 arası azaldığı, Türkiye’de atık yağ işleme rafinelerinin sayısının, dünyada var olan rafinelerin sayısı kadar olduğu fakat buna rağmen Tübitak’ın var olan rafinelerin hepsine “tesis değildir” raporu verdiği kamuoyundan izlenen verilerdir.
10 numara yağın tek bir standarda sahip olmadığı, “10 numara” adının, karışımın adı olmasından ziyade daha çok akaryakıt yerine kullanılan madeni yağ olarak bilindiği, tek bir standarda sahip olmayan bu yağın içerisine solvent türü maddelerin katıldığı, bu maddenin ise son derece yanıcı ve patlayıcı olduğundan olası kazalarda can güvenliğini de tehlikeye attığı dikkate alınması gereken başka bir husustur.
Geçmiş dönemde EPDK’nın
10 numara yağ kullanımına yönelik belirli cezai müeyyideler uygulanması konusunda tebliğleri olduğu, Maliye Bakanlığı’nın ÖTV farkını kapatarak bu yağın kullanımını engellemek konusunda girişimler yaptığı fakat buna rağmen denetim konusunda kurumların uzlaşamaması sonucu istenen sonucun alınamadığı görülmüştür. Çevresel etkilerin değerlendirilmesi konusunda da hiçbir girişimin gerçekleşmediği gözlenmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında, M. Hilal kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar'a şu soruları soruyor;
1. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde EPDK ve Maliye Bakanlığı ile eşgüdümlü olarak 10 numara yağın kullanımına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Denetim mekanizmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkısı nedir?
2. Bu yağın kullanımına ilişkin kimyasal analizler ve çevreye verdiği zarar hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
3. 10 numara adı altında tenekelerin içindeki çeşitli maddelerin çevreye verdiği zarar ve bu yağların kontrolsüz ortamlarda yakılmasının insan sağlığın açısından ciddi sonuçlar ortaya çıkardığı bilinen bir gerçekken, buna istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atık yağ rafine tesislerini gerçek anlamda tesis haline getirmek adına bir çabası söz konusu mudur?
4. Motorine ikame olarak kullanılan bu yağı kullanan araçların emisyon ölçümlerine yönelik bir sınırlama var mıdır? Emisyon denetimleri ve bununla beraber uygulanacak cezai yaptırımlar var mıdır? Varsa nelerdir? Denetimler ne sıklıkla yapılmaktadır?
5. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın
10 numara yağ adı verilen karışımların içerikleri ile ilgili belirli bir incelemesi, araştırması veya raporu var mıdır? BU yağların belirli bir standart altına alınmasına yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?