14. Bodrum Müzik Festivali, muhteşem bir opera gala konseriyle başladı
14. Bodrum Müzik Festivali, 4 Ağustos’ta Şef Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Lauren Fagan ve Murat Karahan’ın sahne aldığı, yaklaşık 4 bin kişinin izlediği muhteşem bir opera gala konseriyle başladı.
14. Bodrum Müzik Festivali, 4 Ağustos Cumartesi akşamı doyumsuz bir müzik ziyafetiyle kapılarını açtı. Festivalin Onur Ödülü ise dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’a verildi.
Müzik tutkunlarının heyecanla beklediği festivalin ilk konseri, D-Marin Turgutreis Turkcell Sahnesi’nde Şef Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın, soprano Lauren Fagan ve tenor Murat Karahan ile birlikte sahne aldığı, yaklaşık 4 bin kişinin izlediği opera gala konseriyle gerçekleşti.
Sanat Yönetmenliğini Tuğçe Tez’in üstlendiği Bodrum Müzik Festivali, beş gün boyunca müzikseverleri kucaklayan bir programla karşımıza çıkıyor. Festival bu yıl ilk kez bir araya gelen sanatçıların performanslarına sahne olurken; dinleyicilerin de “Türkiye’nin Genç Yetenekleri’ni keşfetmesine olanak sağlayacak.
Festival beş gün boyunca, Fazıl Say, Gülsin Onay, Murat Karahan, Christina Pluhar, Lauren Fagan, Alina Pogostkina, Víkingur Ólafsson ve Avi Avital gibi yıldızların yanı sıra; Sevil Ulucan, Hillel Zori, İbrahim Yazıcı, Erman Türkili, Çağ Erçağ, Gülru Ensari, Dorukhan Doruk, Camille Thomas ve Veriko Tchumburidze gibi virtüözleri de müzikseverlerle buluşturacak. Festival ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, L’Arpeggiata, Olten Quartet ve LUDWIG Orkestrası gibi topluluklara da ev sahipliği yapacak.
14 yılda 4 bini aşkın müzisyen, 121 konser, 200 bin izleyici
Festivalin açılış konuşmasını yapan Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Bodrum Müzik Festivali’nin Türkiye’nin kült festivallerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Hedeflerinin Bodrum’u klasik müzik konusunda dünya çapında bir destinasyon haline getirmek olduğuna işaret eden Akhan, “Doğuş Grubu olarak çok önemsediğimiz bu festival ile dünyada ilk defa bir marinada başlayan ve varlığını genişleterek sürdüren bir proje yarattık. Bu süre zarfında bugüne kadar 4 bini aşkın müzisyeni 121 konserde 200.000’den fazla müzikseverle buluşturduk. Zaman içinde içeriği ve alanı da genişleyerek sadece müzik tutkunlarına değil bölge halkına da katma değer sağlayan bir yapıya kavuştu. Dünyada müzikle anılan şehirler var. Montreal gibi, San Remo, New Orleans, Salzburg gibi… Bu şehirler 40 yılı, 50 yılı aşkın süredir geleneklerini sürdürebiliyor. Müzik sayesinde yüzbinlerce turisti ağırlayıp ülkelerinin turizmine değer katıyor. Benim hayalim; Bodrum’un da müzikle anılan müziğin süper ligi olarak adlandıracağımız bu şehirler arasında yer alması” diye konuştu.
Piyanist Gülsin Onay’a Onur Ödülü
Bu yıl festivalin ilkleri arasında, Fazıl Say’ın Güz Şarkıları albümünün Ece Dağıstan ve Güvenç Dağüstün performanslarıyla seslendirileceği ve tamamıyla Philip Glass’a adanmış bir program ile yeni neslin yıldız piyanisti Víkıngur Ólafsson’ın konuk edileceği Gece Konserleri dikkat çekiyor. Festivalin Onur Ödülü ise dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’a verildi. Festival komitesi bu yıl ayrıca, İstanbul Müzik Festivali ile işbirliğine giderek, Gülsin Onay ve film yönetmeni Murathan Özbek’in yer aldığı “Yolda” adlı çok disiplinli projeyi de izleyicilerle buluşturuyor.
Festivalin içeriği ve kapsamı genişledi
Festival bu yıl diğer yıllardan farklı olarak D-Marin Turgutreis dışında Bodrum’un simgesi haline dönüşmüş mekânlarında, ülkemizin adını yurtdışında başarıyla duyurmuş yıldız sanatçı ve topluluklarının konserlerinin yanı sıra, sinema gösterimleri ve klasik müzikle iç içe geçen rehberli turları da kapsayan farklı ve ayrıcalıklı bir programla müzikseverleri ağırlayacak.
Sanata Bi Yer D-Marin Turgutreis’te
Festival kapsamında, Doğuş Grubu’nun; 900’ü aşkın üniversite öğrencisinin çalışmalarına alan yaratan sosyal sorumluluk projesi “Sanata Bi Yer” platformuna ait işlerden bir seçki de D-Marin Turgutreis Marina Turkcell Sahnesi’nde sergilenecek.
Ara Güler’in Bodrum temalı seçkisi The Marmara’da
Ayrıca, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi koleksiyonundan farklı dönemlere ait Bodrum temalı fotoğraf seçkisi de yine festival boyunca The Marmara Bodrum’da sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 30 Eylül tarihine kadar The Marmara Bodrum’da görülebilecek.
Bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı’na
14. Bodrum Müzik Festivali’nin festivalin biletleri mobilet.com ve mobilet iOS uygulaması üzerinden alınabiliyor. Tüm bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanan festivalde bu sene Gülsin Onay’ın vereceği konserin bilet gelirleri de Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’ne aktarılacak.
Festival hakkında
2005 yılından bu yana yapılan ve dünyada bir marinada gerçekleştirilen ilk festival olma özelliği taşıyan Bodrum Müzik Festivali kapsamında bugüne kadar 4 bini aşkın müzisyen 121 konserde 200 binden fazla müzikseverle buluştu. Türkiye’de bugüne kadar açık havada kurulmuş ikinci en büyük sahneye sahip festivalde yaklaşık 600 kişi görev alıyor.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları