14 kalem ödeme yoksa sağlık da yok
Sağlık sisteminde yurttaşlar randevudan muayeneye, tetkikten ‘bıçak parası’na 14 farklı ödeme yapmak zorunda. GSS prim borcunu ödeyemeyen 6.4 milyon kişi de sağlık hizmeti alamıyor.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam katıldığı bir programda şehir hastanelerini överken hastaları “müşteri” olarak tanımlamış, yurttaşların para ödemeden sağlık hizmeti aldığını iddia etti. Ancak gerçekler Erdoğan’ı doğrulamıyor.
Randevu ile başlayan ödemeler, hastaneye adım attıktan sonra da muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete, bıçak parası ile devam ediyor. Yurttaş SGK’ye 14 kalem katkı–katılım payı ve özel sağlık kurumuna yüzde 200’e varan ilave ücret ödeme yapmadan sağlık hizmetine erişemiyor. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunu ödeyemeyen 6.4 milyon yurttaş ise sağlık hizmeti alamıyor.
‘Müşteri’ temennisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir televizyon programında, sağlık sistemini anlatırken şunları söyledi: “Proje bizim işimiz. Avrupalı buraya gelsin. Tek derdimiz kalite sahibi doktorlarımızı arttırmak. Onları arttırdığımızda inşallah bu hastanelerin müşterisi çok daha artacak. Şu an bile vatandaşlarımız buraya geldiğinde o kadar mutlu oluyor ki. Gidiyorum, gözleri doluyor. ‘Ey Tayyibim diyor, sen bu hastaneleri yaptın. Ben ne davarımı, ne ineğimi sattım... Buraya para ödemeden yattım’ diyor. Biz gelmeden önce MR mı vardı, tomografi mi vardı? Geldiğimizde birkaç tane kırık dökük ambulans vardı. Eskiden köpeklerin çektiği ambulans ile götürülürdü. Şimdi paletli ambulanslarla bu işi yapıyoruz.”
14 farklı ödeme
Erdoğan sağlık sisteminin “ücretsiz” olduğunu iddia etse de yurttaş AKP Hükümeti’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda parası kadar sağlık hizmetine ulaşabiliyor.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Hastanelerden randevu almak için “Alo182” hattını aradığında 4.50 TL ödeme ile başlayan sistem içinde yurttaşlar şu ödemeleri de yapmak zorunda:
»İkinci basamak kamu hastaneleri 6 TL,
»Üçüncü basamak eğitim ve araştırma hastaneleri 7 TL,
Ȇniversite hastaneleri 8 TL,
»Özel hastaneler 15 TL,
»10 gün içerisinde aynı branştan farklı hastaneye müracaatta muayene ücretine ek olarak 5 TL,
»İlaç bedelinin yüzde 10 -20’si,
»Üç kutu ilaca kadar her reçete 3 TL, üç kutu ilaçtan sonra kutu başına artı 1 TL,
»Eşdeğer ilacın en ucuzunun yüzde 10’u,
»Vücut dışı protez ve ortez bedelinin yüzde 10–20’si,
»Kurumla sözleşmeli vakıf üniversitesi ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılacak ameliyatlarda SUT’taki bedelin yüzde 200’üne ulaşan, üniversitelerde ise asgari ücretin iki katına kadar “bıçak parası”
»Hastanelerin çift yataklı odalarda standart yatak tarifesinin 1.5 katı, tek yataklı odalarda ise 3 katı,
»İstisnai sağlık hizmetleri için işlem bedellerinin 3 katı ilave ücret.
GSS borçlusuna hizmet yok
SGK’nin verilerine göre, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’den gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş, öğrenci olmayan ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az para alan 6.4 milyon yurttaş ise hiçbir şekilde kamudan sağlık hizmeti alamıyor.
ÜYE YORUMLARI
Facebook Yorumları
Avni Kurtuldu
1 Haziran, 21:46 ·
...
SOSYAL DEVLET (Mİ) !
TC Anayasası 56. Madde ''Sağlık Hakkı'' der. Peki yasanın emri gereği bu hakkımızı alabiliyor muyuz?
AKP Hükümetinin liberal anlayışı neticesinde sağlık hizmetleri niteliksiz ve paralı hale gelmiştir. (Hastane muayene ve tekiklerinde hastaya yüklenen fiyat farkları % 200'e kadar çıkartılmış durumdadır.)
Sosyal Devlet olmaktan uzaklaşan AKP Hükümeti ucuz (niteliksiz) tedavi ve asgari ilaç ödemesi uygulaması sebebiyle halkın sağlığını kaybetmesine neden olurken daha büyük masrafların kapısını aralamaktadır.
Gelişmiş ülkelerde kişi başı yıllık ilaç harcaması 500 - 1000 dolar arasında değişirken Türkiye'de bu tutar 120 dolardır.
Türkiye'de altı farklı çeşit ödeme (fiyat farkı,muayene ücreti,katkı payı, reçete parası, kutu başı ücret) yapmak kaydıyla vatandaş kullandığı ilacın parasının neredeyse tamamını cebinden ödemektedir.
AKP Hükümeti bu uygulaması ile vatandaşı çarpık sağlık sisteminin finans kaynağı olarak görürken elini vatandaşın cebine daldırmaya devam etmekte beis görmemektedir.
Katılım payı anlayışı hastayı maliyete ortak etmek olmamalıdır.
Kontrollü ve akılcı ilaç kullanma amacı saptırılarak hastalar devletin sağlık sponsoru haline getirilmiş durumdadır.
Sosyal devlet anlayışında hasta yasalarla sağlık güvencesi altındadır. Hastaların sağlık sisteminde maliyete ortak edildiği devlet anlayışına ''Sosis Devlet'' denir.