20 yaşın üstünde her kadın, ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
20 yaşın üstünde her kadın, ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gülüm Altaca, kendi kendine meme muayenesinin önemini ve nasıl yapılması gerektiğini anlattı.
Kendi kendinize yapacağınız meme muayenesi için en uygun zaman, adetin bittiği gündür. Menapozdaki hanımlar da her ay aynı gün bu muayeneyi yapmalıdırlar. Bu muayeneyi ayna karşısında, belden yukarınız tamamen soyunuk halde ayakta veya bir iskemleye oturarak yapabilirsiniz. Kollarınızı iki yanınıza rahat bir şekilde bırakın. Aynaya bakarak önce önden, sonra her iki yanınıza hafifçe dönerek memelerinizi inceleyin.
Kadınlarda iki meme tamamen aynı ve simetrik değildir. Yalnızca her zamankinden farklı bir büyüme ya da şekil değişikliği olup olmadığına bakın. Meme cildinde herhangi bir çekilme olup olmadığını kontrol edin. Aynı şeyi kollarınızı tamamen havaya kaldırarak ve ellerinizi belinize bastırarak tekrar edin. Vücudunuzu hafifçe her iki yana çevirerek memelerinizi yandan da inceleyin. Daha sonra kürek kemiğinizin altına küçük bir yastık ya da katlanmış bir havlu koyun. Sol elinizi başınızın altına yerleştirin, dirseğiniz yatağa değsin. Sağ elinizle sol memenizi muayene edin. Sonra sağ elinizi başınızın altına koyarak sol elinizle sağ memenizi muayene edin. Muayeneyi ikinci, üçüncü ve dördüncü parmaklarınızın ilk boğumuna kadar olan iç yüzüyle yapın. Muayeneler meme başından başlanarak, dairesel hareketlerle tüm meme dokusu kontrol edilecek şekilde yapılmalıdır. Aynı muayene duşun altında ayakta ve vücut sabunluyken de yapılabilir. Yatarak yapılırsa daha iyi sonuç alınır.
MUAYENEDE BUNLARA DİKKAT
- Memede kitle veya kalınlaşma
- Meme başından akıntı
- Ciltte çekilme ya da içe göçüklük
- Meme başında çekilme
- Meme başı cildinde pullanma, tahriş
- Cilt renginde ve görünümünde değişiklikler, portakal kabuğu gibi hissetme
- Memede şişme, kızarıklık ya da ısı artışı
Bu şekilde meme muayenesini düzenli olarak ayda bir kez yaptığınızda memenizi daha iyi tanıyacağınızdan ve işleme aşina olacağınızdan değişiklikleri farketmek daha kolay olacaktır. Meme dokusunu iki parmak arasında sıkarak muayene etmek yanlıştır, elinize kitle varmış gibi gelmesine yol açar. Doktorunuza kontrole gittiğinizde kendi kendine muayeneyi doğru bir şekilde yapıp yapmadığınızı sorun, gerekirse doktorunuz size doğru yöntemi gösterecektir.
Kendi kendinize muayene sırasında yukarıdaki değişikliklerden herhangi biri fark edildiğinde doktora kontrol ettirmekte fayda var. Memedeki değişikliklerin çoğu iyi huyludur, ancak buna doktorunuz karar vermelidir.