Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve Eğitim-İş’in de içinde bulunduğu Laikliğe Çağrı Birlikteliği, Birinci Meclis’in önünde, TBMM’nin açılışının 96. Kuruluş Yıldönümü’nü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.
Birleşik Kamu-İş
Konfederasyonu ve Eğitim-İş’in de içinde bulunduğu Laikliğe Çağrı Birlikteliği, Birinci Meclis’in önünde, TBMM’nin açılışının 96. Kuruluş Yıldönümü’nü ve
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.
Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Laikliğe Çağrı Birlikteliği bileşenleri ile Ankara 1 ve 2 No’lu Şubelerimizin katılımıyla Birinci Meclis Binası önünde basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasına Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da destek verdi.
Genel Basın Yayın ve Uluslar arası İlişkiler Sekreteri Dilek Yurdugül’ün sunduğu program, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başladı.
Yurdugül şöyle konuştu:
“23 Nisan 1920 … 96 yıl önce bugün, Büyük Millet Meclisi Ankara'da toplanarak ulusun egemenliğini ilan etmişti. O gün, tam da burada bir tabur piyade sıralanmıştı.
Askerlerin arkasında da Ankaralılar toplanmıştı.
Saat on dörtte, birkaç yüz kişilik bir kafile, başlarında Mustafa Kemal Taşhan’a geldi.
Bu bir avuç insan, yok edilmek istenen bir ulusu kurtarmak için birleşmişlerdi. Ve Taşhan o günden sonra TBMM binası oldu.
Bizler de Laikliğe Çağrı Birlikteliği olarak o gün temelleri atılan ve bugün yok edilmeye çalışılan laiklik için, cumhuriyet için, ülkemizin yarınları için duyduğumuz endişeden dolayı bir araya geldik.
O gün bir araya gelenlerin tek ümidi Mustafa Kemal’de idi.
Bugün burada bir araya gelen bizlerin ümidi ise Mustafa Kemal ve devrimlerinden aldığımız güçle kendimizdedir…
O gün Büyük Millet Meclisi olarak kullanılacak taş binanın pencerelerine gösterişten uzak ufak bayraklar asılmıştı.
Bugün sizler bu alanda hepiniz birer bayrak oldunuz gelincik tarlasına döndü birinci meclis…
Önemli bir dönüm noktasıdır
23 Nisan 1920, varlığına kastedilen Ulusumuzun uyanışını; esaret zincirlerini kırarak, kendi yazgısına el koyduğu günü simgeler.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ve ulusumuzun temsilcilerinin katılımıyla toplanan Büyük Millet Meclisi, bağımsızlık ve özgürlük hareketinin yürütülmesinde tarihsel sorumluluk üstlenmişti.
Bu yıl yine, TBMM’nin 96. kuruluş yıldönümü,
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları “terör ve şehitler” gerekçesiyle iptal edilmiştir. Nişanlarda, düğünlerde, kutlama programlarında boy gösterenlerin, stad açılışında top koşturanların, ulusumuz için böylesine önemli bir kutlamayı terör olaylarını bahane ederek iptal etmeleri gerçekçi değildir.
''Bugün her şeyden daha önemli çocuklarımızın bayramıdır.”
ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan’ın konuşmasının ardından Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Laikliğe Çağrı Birlikteliği adına bir konuşma yaptı. Kütük, “96 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet’in Meclis’i bu ülkenin masa başında parçalanmak isteyenleri ve bu amaçla hazırlanan haritaları tarihin çöp sepetine atmıştır. Bunun için bugün bu ülkeyi yönetenlerin her ne kadar içlerine sinmese de kabullenmeseler de bu meclis ve kahramanları bu ulusun gönlüne, beynine kazılmıştır” dedi.
Kütük, 23 Nisan’ı yasaklayanlara ve kutlamak istemeyenlere inat burada olduklarını vurgulayarak, “Bu meclise ve bu meclisin büyük önderine, büyük devrimciye saygımızı ve bağlılığımızı göstermek ve onun yolunda ilerleme ve amaçları için buradayız.
23 Nisan Bayramınızı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Meclis önünde Cumhuriyet’in değerlerini ortadan kaldırmak isteyenlere seslenen Kütük, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Cumhuriyetin kuruluşundan bugünü en zor ve tehlikeli dönemi yaşamakta olduğumuzun farkındayız. Koşullar ne olursa olsun. Hiçbirimizi bu tehlikeye, bu saldırılara tek başımıza karşı koyamayız. Onun için adımız; dernek, oda, sendika da olsa da soyadımız; çağdaş, laik, demokratik, tam bağımızdır. Büyük devrimcinin gösterdiği ışıklı yolda yürümek isteyen bütün kurumlar ve örgütlerle bugün daha fazla yan yana gelmek zorundayız”
Konuşmaların ardından, söz çocuklara bırakıldı. Öykü Kaçan, Taylan Özgür çocukların dileklerini şiirleriyle anlattı, Asya Atmaca ise 23 Nisan’ı anlatan ve kendi hazırladığı konuşmasını yaptı.
Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü