5.9 şiddetinde deprem sonrası Düzceliler geceyi çadırlarda geçirdi; ağır hasar alan konutlarda 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapılacak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum; 5.9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Düzce’de, açıklama yaptı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Düzce koordinasyon merkezinde açıklama yaptı.
Soylu, şöyle konuştu:
"12 Kasım 1999 depremi burada büyük bir travma oluşturdu; hala onun etkilerini, karşılaştığımız vatandaşlarda gözlemliyoruz"“Düzce’de 233 artçı deprem meydana geldi. 37’si Düzce vilayetimizde olmak üzere 93 vatandaşımız yaralandı. 1’i yoğun bakımda olmak üzere 6 vatandaşımızın tedavilerine devam edilmektedir. Hem Gölyaka merkez hem Düzce hem de diğer ilçelerimizde yani depremin etkili olduğu diğer ilçelerimizde hasar olan yerlerde gerekli temasları yaptık. Afete müdahale için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından toplam 3 bin 748 personel, 812 araç bu depremde görev aldılar. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacı oldu. 12 Kasım 1999 depremi burada büyük bir travma oluşturdu. Hala onun etkilerini, karşılaştığımız vatandaşlarda gözlemliyoruz. Kamu misafirhaneleri, yurtlar, kurduğumuz çadır alanlarında vatandaşlarımızın barınmasına imkan sağlamak için adımlarımızı attık. 19 bölgede çadır alanları oluşturduk. Bine yakın çadır kuruldu. Hala da kurulmaya devam ediyor. Gençlik merkezleri, kapalı spor salonları açıldı. Vatandaşlarımız burada misafir edildi. Hem AFAD hem Kızılay hem Belediyemiz yaklaşık 20 bine yakın battaniye dağıttılar. 3 bine yakın yatak, çarşaf desteği sağlandı. Şu ana kadar 600’e yakın ısıtıcı dağıtıldı. Çünkü hava da gece serinlemeye başladı. Şu ana kadar 23 bin 265 kişilik öğün sıcak yemek verildi.
"27 milyon liralık ilk etapta bir ödenek buraya ulaşmış oldu"
Her afetin kendine ait bir karakteri vardır. Bu deprem 5.9 büyüklüğünde bir deprem doğru ama ivmesi yüksek. Büyük sarsıntıya sebep oldu ve eşya zararları söz konusu oldu. Ev, işyeri ve araçlardaki zararların tespiti maksadıyla 220 kişiden oluşan 110 ekip çalışmalarına başladı. 3 bin 450 zarar tespit talebinin 818’i; 120 işyeri, 693 konut tespiti yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 1 milyon, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 10 milyon, AFAD Başkanlığı da şu ana kadar 16 milyon lira ödenek gönderdi. Toplam 27 milyon liralık ilk etapta bir ödenek buraya ulaşmış oldu.
"90 bin liraya kadar eşya yardımı yapacağız"
Ağır hasarlı konutlarımız var. Ağır hasarlı konutlarda eşyasını almadan çıkıyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapacağız. Aynı zamanda, ağır hasarlı konutlarda 30 bin liraya kadar da kira ve taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Eğer ağır hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada da 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Eğer ağır hasarlı konutta ise ve konteynıra geçiyorsa, geçme maliyeti olarak da onlara da 15 bin liralık yardımda bulunulacak. Özellikle eşya hasarları fazla. 5 bin liraya kadar eşya zararlarının tanzimini sağlayacağız.”
"Vatandaşımızın ne ihtiyacı varsa yerinde tespit edip çözmek için çalışmalarımız sürdürüyoruz"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise şöyle konuştu:
“Vatandaşımızın ne ihtiyacı varsa yerinde tespit edip çözmek için çalışmalarımız sürdürüyoruz. Hasar gören tüm mahallerimizde ağır hasarlı binalarımızda gittik tespitlerimizi yaptık. Bir taraftan geçici barınma ve gıda ihtiyaçları giderilirken bir taraftan da hasar tespit çalışmalarını başlattık. Sahada 600'ü aşkın hasar tespit çalışması yürüten arkadaşımız var. Riskli gördüğümüz binalarda gerekli her türlü tespit yapılıyor. Bize gelen taleplerin büyük bir kısmını hallettik.
"Düzce genelinde yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina ve 134 bağımsız bölüm tespit edildi"
Toplamda 4 bin 316 binada hasar tespit çalışmalarımız yapıldı. Gölyaka'da 2 merkezde 4 olmak üzere 6 binamızı acil yıkılacak olarak belirledik. Cumayeri'nde 7 bina, 9 bağımsız bölüm, Kilimli'de 5 bina 9 bağımsız bölüm, Gölyaka'da 23 bina 42 bağımsız bölüm, Gümüşova'da 9 bina 16 bağımsız bölüm, merkezde 21 bina 31 bağımsız bölüm olmak üzere Düzce genelinde yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina ve 134 bağımsız bölüm tespit edildi.”
AFAD Bilgilendirme yaptı;
"Düzce’nin Gölyaka İlçesi’nde 23.11.2022 tarihinde saat 04.08’de 5,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 233 artçı deprem meydana gelmiştir.
Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgide an itibariyle Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Bolu’da 14 kişi Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 93 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 13 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir.
Türkiye Afet Müdahale Planı Depremin İlk Anından İtibaren Devrede
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında depremin ilk anından itibaren 13 Afet Grubu Başkanlığımız AFAD Merkezinde faaliyete geçmiştir.
Olay yerine Düzce AFAD, Ankara AFAD, İstanbul AFAD, Bursa AFAD, Afyonkarahisar AFAD, Bolu AFAD, Sakarya AFAD, Zonguldak AFAD, Kocaeli AFAD ekipleri sevk edilmiştir.
Bölgede İlgili Kurum ve Kuruluşlarımızla Çalışmalarımız Sürüyor
Bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet, 112, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Kızılay, İLBANK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Destek AFAD Gönüllüleri, Yerel Destek Ekipleri, Türkiye Diyanet Vakfı, Beşir Derneği, MEB AKUB, ANDA ve İHH olmak üzere toplamda 3.748 personel ve 812 araç görevlendirilmiştir.
AFAD Lojistik deposundan 14.210 battaniye, 20 adet 112 m2 genel maksat çadırı ve 689 adet 16 m2 aile yaşam çadırı, 2.341 yatak, 2.335 yastık- çarşaf seti ve 1.358 ısıtıcı seti, 3.500 adet yağmurluk sevk edilmiştir. Ayrıca Jandarma’dan 5 adet 16.5 m2 çadır sevk edilmiştir.
AFAD Başkanlığı tarafından 1 adet AFAD mobil afet etüt tırı, Sakarya AFAD’dan 1 mobil koordinasyon tırı, 1 sosyal yardım aracı ve 2 adet arama köpeği, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 2 helikopter, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 1 adet mobil laboratuvar aracı ve 6 izleme aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Afet Hasar Tespit, Afet Altyapı, Afet Ayni Depo grupları bölgede çalışmalara başlamış olup, Afet Psikososyal grubu tarafından 3.141 kişiye psikososyal destek hizmeti verilmiştir.
Afetten etkilenen tüm il ve ilçelerde elektrik ve doğalgaz kesintisi bulunmamaktadır.
Bölgeye 10 adet mobil baz istasyonu sevk edilmiştir.
Bölgede Sıcak Yemek ve İkramlık Dağıtımı Devam Ediyor
AFAD Başkanlığından 1 adet mobil mutfak tırı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden 2 adet iaşe tırı Düzce merkeze, Jandarma’dan 1 adet mobil mutfak tırı Gölyaka ilçesine, Türkiye Diyanet Vakfı’ndan 1 adet mobil mutfak tırı Çilimli İlçesine, Beşir Derneği’nden 1 adet mobil mutfak tırı Gümüşova İlçesine, İHH’dan 1 adet mobil mutfak tırı Cumayeri ilçesine gönderilmiştir.
Afet Beslenme Grubu Türk Kızılay tarafından 17.997 sıcak yemek, 21.100 çorba, 23.824 ikramlık malzeme (kek, bisküvi ve çubuk kraker), 20.238 sıcak-soğuk içecek dağıtılmıştır. Ayrıca 4.210 battaniye dağıtımı yapılmıştır.
Başkanlığımız Tarafından Bölgeye Acil Yardım Ödeneği Gönderildi
Düzce iline Başkanlığımızdan 16.000.000 TL Acil Yardım Ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da 1.000.000 TL ödenek gönderilmiştir. Bölgeye gönderilen toplam nakdi ödenek miktarı 17.000.000 TL’dir.
Vatandaşlarımızın Dikkatine
Bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.
Gelişmeleri takip ediyoruz."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları