Takvim yaprakları 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. Yer ise, New York City...
Yılın 365 gün 6 saatinde sadece bir gün hatırlayıp, geri kalan 364 gün 6 saatinde unuttuğumuz kadınlarımız…
Ne onlarla yapabiliriz, ne de onlar olmadan yaşayabiliriz. Onlara duyulan sevgi, büyük bir çelişkinin karmaşıklığı altında bir çarkın dişleri arasında anbean farklı bir boyut kazanmakta ve
8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikâyesinin gerçekliğinin de ötesinde kadınlarımıza verilen tek bir karanfil ile kutlanılmakta ve de kutlanılmaya devam edilmektedir.
Takvim yaprakları
8 Mart 1857’yi gösterdiği vakit, Amerika Birleşik Devletleri’nin
New York kentinde daha iyi koşullarda çalışmak isteyen 40.000 dokuma işçisi kadın bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu olay üzerine grev yapan işçilere polis tarafından saldırılmaya başlandı ve kadın işçiler fabrikaya kilitlendi. Etrafı alevler sardı ve fabrikada çıkan yangından fabrikaya kilitlenen kadın işçiler kaçmaya çalıştı. Fakat fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın işçi hayatını kaybetti.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın
Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin,
8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day-Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliği ile kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin
8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümünde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. (wikipedia, 2012)