96. Gazi Koşusu’nu 'Secret Power' jokeyi Özcan Yıldırım ile kazandı!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen Gazi Koşusu'nun bu yıl 96.'sı yapıldı. 96. Gazi Koşusu’nu 'Secret Power' jokeyi Özcan Yıldırım ile kazandı.
İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen G1 Gazi Koşusu’nu; Umut Coşar’ın yetiştiricisi, Emrah Karamazı'nın sahibi olduğu, Yaşar Demir'in antrene ettiği Secret Power, jokeyi Özcan Yıldırım ile kazandı.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 96 yıldır kesintisiz olarak gerçekleştirilen Türk atçılığının derbisi Gazi Koşusu'nun (G1) startı 26 Haziran Pazar günü saat 17.15'te verildi. 40 bini aşkın yarışseverin Veliefendi Hipodromundan canlı olarak takip ettiği sezonun bu en büyük mücadelesinde heyecan doruk noktasındaydı.
İstanbul İlkbahar-Yaz sezonunun 33. yarış gününde, 3 yaşlı safkan İngiliz taylarının en önemli sınavı olan Gazi Koşusu, 2400 metre mesafe üzerinden çim pistte yapıldı.
Birbirinden iddialı 22 tayın nefes kesen mücadelesinde, Emrah Karamazı'nın sahibi olduğu Secret Power (Native Khan - Fleeting Mirage / Afleet Alex) jokeyi Özcan Yıldırım idaresinde 2.31.04'lük dereceyle zafere uzandı. Umut Coşar yetiştirmesi, Yaşar Demir'in antrenörlüğünü üstlendiği ve adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başaran kır dişi tay, bu sonuçla üst üste üçüncü Grup koşu zaferini hanesine yazdırırken, kariyerinin dokuzuncu startında altıncı galibiyetini kaydetti.
2 milyon 500 bin TL birincilik ödülü bulunan Gazi Koşusu’nda, kazanan tayın sahibi; kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 3.859.700 TL’lik bir ikramiyenin sahibi oldu. Daha önce Dişi Tay Deneme (G1) ve Kısrak Koşusu'ndan (G1) zaferle ayrılmayı başaran Secret Power, 24 Eylül'de yapılacak olan Ankara Koşusu'nu (G1) da galip tamamlarsa Triple Crown (Üçlü Taç) yapmış olacak ve sahibine 2 milyon 500 bin TL'lik bonus ikramiye kazandıracak.
Sezonun şampiyonunu belirleyen mücadelede Müslüm Çelik idaresindeki Mucize Kız (Torok - Plucky Khan / Holy Roman Emperor) dış kulvardan etkili ataklar sergileyerek tabelanın ikinci basamağında yer alırken, Sigoş (Toruk Macto - Crafty Spell / Mastercraftsman) Gökhan Kocakaya ile üçüncü oldu. Jokeyi Halis Karataş idaresindeki Final Dance (Declaration Of War - Finnie Mac Cool / Giant's Causeway) dördüncü olurken, jokeyi Görkem Özçelik ile Royal Baby (Kuloğlu - Rain Goddess / Green Gönen) beşinci sırada yer aldı.
Koşuda farklar ise 2 Boy - Burun - Burun - Burun şeklinde oluştu.
Jokey Özcan Yıldırım kariyerinin ilk Gazi Koşusu zaferine imza atarak büyük bir sevinç yaşadı. Ünlü jokey, yarış sonrası yaptığı açıklamada "bu büyük zaferi anneme ve kızıma armağan ediyorum" dedi.
Yarışın ardından Winner Circle alanında düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi Emrah Karamazı'ya kupasını Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Yüksek Komiserler Kurulu Başkanı Dr. Nihat Pakdil takdim etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kazanan tayın antrenörü Yaşar Demir'e plaketini verdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz kazanan safkanın jokeyi Özcan Yıldırım'a plaketini takdim etti.
Gazi Koşusu
Gazi koşusu, ilk kez Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal, 1927 yılında emir vererek Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini istemiştir. Ali Muhiddin Hacıbekir'in sahibi olduğu Neriman adlı kısrağın 1927 yılında kazandığı Gazi Koşusu’nu Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izlemişlerdir.
Bu önemli koşuyu 1929 yılında Celal Bayar "Cap Gris Nez" ve 1930 yılında İsmet İnönü "Olgo" isimli safkanlarıyla kazanmışlardır.
1927 yılından itibaren her yıl düzenlenen Gazi Koşusu'nun en önemli özelliği, üç yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında yalnız bir kere koşabilmeleridir.
1970 yılından beri Gazi Koşusu'nun kazananına heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan Atatürk'ün at üzerindeki som gümüşten heykeli verilmektedir. Bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ almıştır.
Ankara'da hipodrumun yetersiz kalması sonrasında 1936'da Büyük Ankara hipodrumunun inşasından sonra Gazi koşusu burada koşulmaya başlandı. 1979'da Büyük Ankara hipodromunun da kapanmasının ardından 1980 yılından itibaran Gazi koşusu İstanbul'da Veli Efendi Hipodrumunda koşulmakta.
Gazi Koşusu tüm koşular arasında çok özel bir anlam taşımaktadır. Bu koşuda tay koşabilmek bile büyük şereftir. Bu koşuyu kazanan safkan, yılın en başarılı atı unvanına da sahip olmakta ve yarışçılık tarihinde farklı bir yer kazanmaktadır. Bu nedenle her at sahibinin gönlünde Gazi Koşusu'na katılabilmek ve kazanabilmek yatmaktadır.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları