96 yıl önce bugün 'Devletin dini İslam'dır' hükmü anayasadan çıkarıldı; 10 Nisan'ı 'Laiklik Günü' olarak kutluyoruz
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1928 yılında Anayasada bir değişiklik yapılarak Türkiye Cumhuriyeti'nin dini İslam'dır maddesi kaldırıldı. Ve bir sonraki anayasa olan 1937 Anayasası'nda Türkiye Cumhuriyeti laiktir maddesi yer aldı.
9 Nisan 1928'de TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile 1924 Anayasası'nın 2. maddesinde yer alan "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır" ifadesi kaldırıldı, devletin laiklik niteliği kazanması amacıyla yapılan bu değişiklik oy birliği ile kabul edilmiş ve 10 Nisan 1928 tarihinde Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Böylelikle, başta demokrasi olmak üzere özgürlüklerin ve hakların güvencesi olan laiklik ilkesi her ne kadar anayasaya 1937 yılında girmiş olsa da, 1928'ten itibaren her alanda 'fiilen' uygulanmaya başlanmıştı.
Bu sebeple, Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarından biri olan 10 Nisan'ı "Laiklik Günü" olarak kutlanıyor.
Türkiye'nin laiklik sürecini kısaca şu şekilde de özetleyebiliriz:
- 1921 Anayasası; Türkiye Cumhuriyeti'nin dini islamdır.
- 1924 Anayasası; Türkiye Cumhuriyeti'nin dini islamdır.
1924 Anayasasında daha sonra 1928 yılında bir değişiklik yapılarak Türkiye Cumhuriyeti'nin dini islamdır maddesi kaldırılmıştır.Ve bir sonraki anayasa olan;
- 1937 Anayasası'nda Türkiye Cumhuriyeti laiktir maddesi yer almıştı
İsmet İnönü ve 120 arkadaşının teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 10 Nisan 1928 tarihli toplantısında anayasanın laikleşmesi ilkesinden hareketle anayasanın ikinci maddesinde yer alan "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır." fıkrası kaldırıldığı gibi 26. maddenin baş tarafında şeriat hükümlerinin T.B.M.M. tarafından yürütüleceğini belirten cümle de kaldırıldı. Bundan başka milletvekilleri ve cumhurbaşkanının yaptıkları yeminlerde "Allah" üzerine yemin kaldırılarak, namus üzerine ant içilmesi şekli kabul edildi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları