AB, Belarus'a yaptırımları genişletecek: 'Göçmenlerin seyahatine yardımcı olan kişi ve kuruluşlar hedef alınacak'
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, göçmen krizi nedeniyle Belarus'a daha fazla yaptırım uygulanmasında anlaştı.
BBC'ye konuşan Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, AB'nin göçmenlerin seyahatine yardımcı olan kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya karar verdiğini söyledi.
Polonya-Belarus sınırındaki krizle ilgili olarak Rusya'yı suçlayan Kofod, "Rusya istese bu krizi başlamadan durdurabilirdi. Bunu yapmadılar ve Rusya ile Belarus için kriz daha büyük hale geldi. Minsk ile Moskova arasındaki bağlantıları biliyoruz" dedi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise "Önümüzdeki günlerde kesinleşecek yeni bir yaptırım paketi üzerinde anlaştık. Yaptırımların kapsamını genişleterek, savunmasız göçmenleri istismar etmekten ve AB'ye yasa dışı sınır geçişlerini kolaylaştırmaktan sorumlu olanları hedef alabileceğiz" diye konuştu.
İngiltere'de ise Reuters haber ajansına konuşan bir Başbakanlık sözcüsü, "Lukaşenko rejiminin eylemlerinden sorumlu tutulması için Avrupalı ortaklarımızla dayanışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, göçmenleri ülkelerine dönmeye ikna etmeye çalıştıklarını fakat "kimsenin geri dönmek istemediğini" söyledi.
Lukaşenko, "AB yeni yaptırımlar uygularsa, karşılık vereceğiz" dedi.
Mayıs ayında Yunanistan'dan Litvanya'ya giden bir yolcu uçağının bir bomba ihbarıyla Belarus tarafından Minsk'e zorla indirilmesi ve muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasının ardından AB, Belarus'a yaptırımlar uygulamıştı.
Rusya rotası
Öte yandan bugün Baltık ülkelerinin devlet başkanları da bir araya geldi.
Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, göçmenlerin Rusya üzerinden Belarus'un başkenti Minsk'e gidişinin hızlandığını söyledi.
Belarus Dışişleri Bakanlığı ise bazı ülkeler için vize koşullarını sıkılaştırdıklarını açıkladı.
Bakanlık Sözcüsü Anatol Hlaz, "Göç konusunda on yıllardır sorumlu bir politika izleyen Belarus'un yasa dışı göçe izin verdiğini düşünmek absürttür. Aksine, transit ülke olmanın bizim için de bedeli var" dedi.
Büyük kısmı Orta Doğu ülkelerinden binlerce göçmenin, bir süredir Belarus üzerinden Polonya başta olmak üzere bazı AB ülkelerine geçmesi, Belarus ve Polonya'nın yanı sıra Rusya ve AB'yi de karşı karşıya getirmişti.
Bu göçmenlerin Polonya'da kalmak istemediğini, amaçlarının Almanya'ya ulaşmak olduğunu vurgulayan Lukaşenko, Polonya'nın göçmenlere bir "insani koridor" açabileceğini, ayrıca Almanya'nın kabul etmesi durumunda Belarus'un ulusal havayolu şirketi Belavia ile göçmenleri Münih'e götürebileceklerini söyledi.
AB'nin göçmenleri taşıyan havayollarına yaptırımları görüştüklerini açıklaması üzerine aralarında THY'nin de bulunduğu uluslararası havayolları Suriye, Irak ve Yemenlilere Minsk bileti satışını sonlandırmıştı.
AB yetkilileri, Minsk'in göçmenleri kullanarak Brüksel üzerinde baskı yapmaya çalıştığını fakat bunun işe yaramayacağını söylüyor.
Polonya'da sınır bölgesinde okullar çevrimiçi eğitime geçecek
Belarus-Polonya sınırındaki göçmen hareketliliği bugün de devam ediyor.
Polonya Dışişleri Bakanlığı, Kuznica sınır kapısı civarında çok sayıda göçmenin olduğu bir videoyu paylaşarak "Belarus kuvvetleri sınıra daha fazla göçmen getiriyor" dedi.
Sınırın Polonya tarafında yetkililer, okulların birkaç gün boyunca uzaktan eğitim yapılmasını kararlaştırdı.
Polonyalı etkililer sınır bölgesinde 3 bin 500 civarında göçmenin olduğunu söyledi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları