loading
close
SON DAKİKALAR

Açılan gölet ve barajlar Burdur Gölü’nü kuruttu

Açılan gölet ve barajlar Burdur Gölü’nü kuruttu
Tarih: 26.09.2018 - 09:17
Kategori: Çevre

Burdur Gölü’nün kurumasının arkasındaki sebep İstanbul’un Fatih ilçesi genişliğinde alanı kaplayan gölet ve baraj yapımı. Gölün çığlığını duyuran Belediye Başkanı Ercengiz, "O kadar gölet yapıldı ki yeraltı suları, akarsular göle ulaşamaz oldu" dedi.

Burdur Gölü havzasına yapılan, İstanbul’un Fatih ilçesi büyüklüğünde alanı kaplayan gölet, baraj ve rezervuar gölün kurumasına neden oldu.

Günden güne kuruyan Burdur Gölü’nün çığlığını Türkiye’ye duyuran isim Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in paylaştığı veriler gölün yıllar içinde nasıl öldüğünü çarpıcı şekilde ortaya koydu.

Verilere göre yıllar içinde akarsuların önüne set çekilerek inşa edilen 17 gölet, 1 adet baraj ve 1 adet rezervuar, gölü besleyen damarları tıkadı.

Önü tıkanan akarsuların oluşturduğu 1540 hektarlık alan 15.9 kilometrekarelik İstanbul’un Fatih ilçesine eş büyüklükte.

Gölün 2 sorunu

BirGün’e konuşan Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Gölü’nün 2 temel sorunu olduğunun altını çizdi. Başkan Ercengiz şöyle devam etti: “Birinci sorunumuz gölün kuruması. O alanda o kadar gölet yapıldı ki yeraltı suları, akarsular göle ulaşamaz oldu. Yasal çerçevede yapılan göletlerden sonra sondaj kuyularının kapatılması gerekiyordu. Bölgedeki yüzlerce kuyudan çok azı kapatıldı. Diğer sorunumuz göldeki kirlilik. 2016 yılı haziran ayında Avrupa Yatırım Bankasıyla bizzat Burdur Belediyesini temsilen ve Burdur Belediyesi Meclisi tarafından yetkilendirilerek imza attığımda Avrupa Yatırım Bankasının 11,5 milyon Avroluk kredi başvurumuzu yaparak onayını sağladık. Ancak İlbank ve Avrupa Yatırım Bankası arasındaki uyuşmazlık neticesinde 2,5 yıldır projesini hazırladığımız, yaklaşık maliyetlerini hesap ettiğimiz ve geçtiğimiz aylarda yeni bir Meclis kararıyla alt kredi sözleşmesini revize ettiğimiz Avrupa Yatırım Bankası kredisi maalesef İlbank üzerinden serbest bırakılmadı.”

Başkan Ercengiz, “Yaptığımız festivallerle, etkinliklerle ve çalıştaylarla, dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Burdur ziyaretinde bu konuyu gündeme getirip, Bakanlık gündemine alınmasını sağladık. Bu göl sadece burada yaşamış veya yaşayacak olan insanların değil 300 binin üzerinde göçmen kuşa ev sahipliği yapan, endemik hayvan ve bitki türlerinin gelişmesine ve yaşamasına olanak sağlayan bir doğa güzelliğidir. Biz bunun kaybedilmemesi için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çözüm için talepler

Çözüm için önerilerini sıralayan Belediye Başkanı Ercengiz, sözlerini şöyle bitirdi: “Burdur gölü tabanından sondajlarla çekilen suların kontrol altına alınmasını, tarım ve hayvancılık politikalarının gözden geçirilmesini istiyoruz. Burdur gölü havzasında yapılan ekim dikimin yeniden değerlendirilerek daha az su çeken bitkilerin dikimine izin verilmesini ve civarda olan tüm göletlerden Burdur gölünün su hakkını verilmesini tüm kamuoyu önünde bir kez daha yüksek sesle talep ediyoruz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları