Açılma ve zamlarla birlikte kartlı harcamalar rekor kırdı
Kartlı harcamalar 2 Temmuz haftasında 35,4 milyar TL ile rekor kırdı. Geçen yılın aynı haftasına göre artış oranı yüzde 69,4 oldu. Haziranda en fazla artış havayolları ve konaklamada oldu. Karta yüklenen vatandaşın toplam kredi kartı borcu bir yılda yüzde 45 artışla 167 milyar TL'yi aştı. ...
Tatil sezonunun başlaması, pandemi tedbirlerinin gevşetilmesi, ertelenen talep ve fiyatlardaki artış, banka kartı ve kredi kartı harcamalarında rekoru beraberinde getirdi.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı, 25 Haziran-2 Temmuz haftasında 35,4 milyar TL ile rekor kırdı.
2020’de 26 Haziran-3 Temmuz haftasında kartlı harcamalar, 20,9 milyar TL olmuştu. Haftalık harcamada yıllık artış yüzde 69,4 oldu.
HAZİRANDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 59
Aylık olarak bakıldığında ise, 2021 yılı Haziran ayında kartlı harcamalar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58,85 oranında arttı. Haziranda yüzde 17,53 olan resmi enflasyon oranından arındırıldığında reel artış yüzde 35,2 oldu. Ancak kartlı harcama yapılan birçok üründe zam oranları TÜİK’in enflasyon oranının üzerinde yer alıyor.
Yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve düşük ücretler nedeniyle zor durumda olan vatandaşın harcamalarında karta yüklenmesinin de artışta etkili olduğu tahmin ediliyor.
EN FAZLA ARTIŞ UÇAK VE KONAKLAMADA
Kartlı harcamalarda haziranda en fazla yıllık artış, yüzde 446,2’lik oranla havayollarında oldu. Aşılamanın artması ve tatil sezonun başlamasıyla birlikte uçak bileti talebinde sert artış oldu.
TÜİK verilerinde, uçak bileti fiyatlarında haziranda yıllık artış oranının yüzde 36,8 olduğu hesaba katılırsa, kartlı havayolları harcamalarında reel olarak da büyük bir artış olduğu görüldü.
Havayollarının ardından haziranda yıllık olarak kartlı harcamalarda en fazla artış gösteren sektör, konaklama oldu. Vatandaşların kartlı konaklama harcamaları haziranda yıllık yüzde 389,1 oranında arttı.
TÜİK verilerine göre, yurt içi bir hafta ve daha uzun süreli tur fiyatları haziranda yıllık yüzde 104,7 oranında artmıştı.
Kartlı ‘seyahat acenteleri, taşımacılık' harcaması da haziranda yıllık yüzde 235,9 oranında artış gösterdi.
Araba kiralamada kartlı harcama tutarı da bu dönemde yüzde 135,6'lık güçlü artış kaydetti.
VATANDAŞIN KREDİ KARTI BORCU HIZLI ARTTI
BDDK verilerine göre, 2 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla bireysel kredi kartı borcu 167,1 milyar TL'ye ulaştı.
3 Temmuz 2020'de bu rakam 115,1 milyar TL idi. Yıllık artış oranı yüzde 45,2 oldu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları