loading
close
SON DAKİKALAR

Açlık sınırı bin 942, yoksulluk sınırı 6 bin 328 liraya çıktı

Açlık sınırı bin 942, yoksulluk sınırı 6 bin 328 liraya çıktı
Tarih: 27.11.2018 - 11:40
Kategori: Sendika

Türk-İş kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, kasım ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 942, yoksulluk sınırı 6 bin 328 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş araştırmasının 2018 Kasım ayı sonucuna göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 942,71 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 328,05 lira oldu.

Araştırmaya göre; evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2 bin 385,11 TL olarak hesaplandı.

Türk-İş'in araştırmasının sonuçları şöyle:

"-Süt, yoğurt, peynir grubunda, bazı marketlerde peynirde yapılan olumlu fiyat ayarlamaları dışında bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. 

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, hesaplamada dikkate alınan kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı değişmedi. Bonfilenin 90,90 TL olan kilogram fiyatı aynı kaldı. Sakatat ürünlerinin fiyatı da aynı kaldı.

-Tavuk fiyatı değişmedi. Balık fiyatında artış tespit edildi. Yumurtanın tanesi çoğu yerde 79 kuruşa kadar yükseldi.

-Bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) barbunya ve kuru fasulye fiyatında artış oldu. Ortalama yaş sebze-meyve fiyatı, hesaplamaya esas alınan ürünlerdeki değişikliğe bağlı olarak biraz geriledi.

-Patates-kuru soğan fiyatı bir önceki aya göre artış gösterdi. Özellikle kuru soğan fiyatı “hastalık” gerekçesiyle artarken, buna patates fiyatı eşlik etti. 

-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmek fiyatındaki artış kağıt üzerinde kaldı, piyasadaki satış fiyatına yansımadı. Un ve irmik fiyatı aynı kaldı, ancak makarna, pirinç ve bulgur fiyatında bazı düşük tutarlı ayarlamalar görüldü.  

-Tereyağı ile margarin fiyatı değişmedi. Zeytinyağı fiyatı bu ay yine artarken ayçiçeği yağının fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatı, yeşil ve siyah zeytin ortalaması olarak aynı kaldı.

-Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden sadece fındığın fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinde -kimyondaki artış hariç- fiyat değişikliği tespit edilmedi.

-Şeker fiyatıyla birlikte bal, reçel, pekmez fiyatı değişmedi. Tuz fiyatında indirime gidildi.

-Çay ve ıhlamur fiyatı değişmedi.

-Salçada yine artış oldu."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları