loading
close
SON DAKİKALAR

AFAD Sayıştay Raporu bulguları Süleyman Soylu'ya soruldu

AFAD Sayıştay Raporu bulguları Süleyman Soylu'ya soruldu
Tarih: 23.10.2020 - 09:32
Kategori: Siyaset

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 1,6 milyon TL ödeme yapılmıştır. Söz konusu kuruluşların adları ve yapılan transferlerin kapsamı nedir?

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz söz konusu rapor ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde;

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) ait 2019 yılı Sayıştay Raporu’na göre Kurum’un giderleri ile gelirleri arasında 1,6 milyar TL fark gerçekleşmiştir. 2019 yılında yapılan 1.778 milyar TL’lik harcamanın içerisinde 6,8 milyon TL’lik yolluk harcaması, 54,8 milyon TL’lik hizmet alımı yer almış, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 1,6 milyon TL ödenmiş ve 21 milyon TL de yurtdışına transfer edilmiştir.

Sayıştay Raporu’na Kurum ile ilgili denetim görüşünü etkileyen 3 adet bulgu tespit edilmiştir. İlk bulgu Kurum tarafından “Taşra Teşkilatı Akaryakıt ve Taşıt Takip Sistemi Alımı” ihalesi kapsamında ücretsiz olarak alınan ve 253.03 ayrıntı hesap kodunda takip edilmesi gereken Araç Takip Sistemine Uyumlu Araç Takip Cihazlarının (808 adet) kayıtlara alınmamasıdır.

Raporda yer alan ikinci bulgu ise; AFAD ile İŞKUR Ankara İl Müdürlüğü arasında 05.12.2018 tarihinde 298.336,50 TL bedelli Toplum Yararına Programlar sözleşmesi imzalandığı, Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile İŞKUR Kars İl Müdürlüğü arasında 08.07.2019 tarihinde 20.684,66 TL bedelli Sosyal Çalışma Programı sözleşmesi imzalandığı, ancak bu kapsamdaki işlemlerin muhasebeleştirilmemesidir.

Üçüncü bulguya göre ise verilen depozito ve teminatlar hesaplarının hatalı kullanılmasıdır. AFAD’ın 2017, 2018 ve 2019 yılı Bilançolarında görülen ve sürekli olarak devretmelerinden bir yıldan daha uzun süreli verilen depozito ve teminat niteliğinde oldukları anlaşılan değerler 2017 yılı için 36.198,75 TL; 2018 yılı için 36.817,94 TL; 2019 yılı için 36.817,94 TL, 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı yerine 126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmektedir. Bir yıldan daha uzun süreli yapılan su, elektrik ve doğalgaz abonelikleri için ilgili firmalara ödenen güvence bedellerinin muhasebeleştirilmesinde 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabının kullanılmamasının duran varlıkların tam ve doğru olarak muhasebe kayıtları ile mali tablolara yansıtılmasını engellediği düşünülmektedir.

Bu bağlamda;

1. 2019 yılı Sayıştay Raporu’na göre Kurum’un giderleri ile gelirleri arasında gerçekleşen 1,6 milyar TL tutarındaki farkın sebebi nedir?

2. Kurum tarafından 2019 yılında yapılan 1.778 milyar TL’lik yolluk, hizmet alımı, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transfer ve yurtdışına transfer harcamalarının detayları nelerdir?

3. Kurum tarafından kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 1,6 milyon TL ödeme yapılmıştır. Söz konusu kuruluşların adları ve yapılan transferlerin kapsamı nedir?

4. Sayıştay Raporu’nda denetim görüşünün dayanakları arasında yer alan taşınır işlemlerinin Taşınır Mal Yönetmeliği'ne uygun olarak yerine getirilmemesinin gerekçesi nedir? Söz konusu uygulama Kurum’u maddi bir kayba uğratmış mıdır?

5. Sayıştay Raporu’nda denetim görüşünün dayanakları arasında yer Toplum Yararına Programlar ve Sosyal Çalışma Programı kapsamında yapılan ı̇şlemlerin muhasebeleştirilmemesinin gerekçesi nedir? Bu işlemlerin muhasebeleştirilmemesi Kurum’u herhangi bir maddi kayba uğratmış mıdır?

6. Sayıştay Raporu’nda denetim görüşünün dayanakları arasında yer depozito ve teminatlar hesaplarının hatalı kullanılarak duran varlıkların tam ve doğru olarak muhasebe kayıtları ile mali tablolara yansıtılmasını engellenmesinin gerekçesi nedir? Söz konusu uygulama düzeltilecek midir?

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları