loading
close
SON DAKİKALAR

Ahmet Akın: 'Şirketlerin kollanması için EÜAŞ’ı bile bile zarar ettirilecek'

Ahmet Akın: 'Şirketlerin kollanması için EÜAŞ’ı bile bile zarar ettirilecek'
Tarih: 10.08.2022 - 21:38
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, EPDK’nın kararıyla elektrikte artan maliyet yükünün özel şirketlerin kollanarak bir kamu iktisadi teşebbüsü olan EÜAŞ’a yükleneceğini dile getrdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 21 görevli tedarik şirketine kilovatsaat başına 110,0321 kuruştan elektrik satılmasına ilişkin düzenlemenin elektrikte artan maliyet yükünün bir kamu iktisadi teşebbüsü olan EÜAŞ’a yıkılması anlamına geleceğini söyledi. CHP’li Akın, “EÜAŞ hem ürettiği elektriği hem de daha sonra ihaleyle piyasadan yüksek bedelle satın alacağı elektriği 21 görevli tedarik şirketine piyasanın neredeyse dörtte bir fiyatına satacak. Böylece artan maliyetin yarattığı kriz EÜAŞ’a kamu zararı olarak yansıtılacak. Vatandaş bu maliyeti doğrudan değil, dolaylı olarak vergileriyle oluşturduğu Hazineden karşılayacak” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, EPDK’nın kararıyla elektrikte artan maliyet yükünün özel şirketlerin kollanarak bir kamu iktisadi teşebbüsü olan EÜAŞ’a yükleneceğini dile getrdi. CHP’li Akın, yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları dile getirdi:

KRİZİN NEDENİ YANLIŞ ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI

Türkiye’de bugün enerji sektörünün içinde bulunduğu krizin temel sebebi iktidarın 10 yıl önce hayata geçirdiği yanlış özelleştirme politikalarıdır. 2013 yılına kadar yapılan özelleştirmelerle görevli tedarik şirketleri ile dağıtım şirketleri tüzel olarak ayrı şirketler olmasına karşın büyük oranda aynı şirket bünyesinde çalışan iki ayrı firma olarak çalışmayı sürdürmektedir. Bu kapsamda Türkiye genelinde 21 farklı bölgede görevli tedarik şirketleri piyasadan satın aldığı elektriği yine büyük oranda kendilerine ait olan dağıtım şirketleri üzerinden tüketicilere iletmektedir.

PİYASA İLE TARİFE ARASINDA BÜYÜK FARK OLUŞTU

Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle elektrik üretim maliyetinde yaşanan artış görevli tedarik şirketleri ile dağıtım şirketlerinin bir süredir finansal sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Bunun üzerine AK Parti iktidarı; elektrik üretim maliyetlerindeki artışı engellemek için Nisan 2022’de piyasa takas fiyatına (PTF) tavan fiyat uygulaması başlatmıştır. Nisan ayında bir megavatsaat başına 2 bin 250 lira olarak başlayan tavan fiyat uygulaması 1 Ağustos itibarıyla megavatsaat başına 4 bin TL’ye kadar çıkmıştır. Böylece özel şirketlere ait elektrik üretim santrallerin piyasaya kilovatsaat başına en fazla 4 liraya satış yapmaları sağlanmıştır. Ancak bu durum her ne kadar sınırlandırılmak istense de Türk Lirası’nda değer kaybı sürdükçe ulusal tarife ile piyasa fiyatı arasında devasa bir farkın oluşmasına neden oldu.

İKTİDAR KRİZİN FATURASINI KAMUYA KESTİ

Yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle bugün yaşanılan söz konusu krizin faturası; EPDK kararıyla doğrudan kamuya yıkılmıştır. Bu kapsamda EPDK tarafından ilk kez alınan bir kararla EÜAŞ’ın görevli tedarik şirketlerine çok düşük fiyattan elektrik satması kararlaştırılmıştır. Kararla; EÜAŞ’ın 21 görevli tedarik şirketine bir kilovatsaati 110,0321 kuruştan elektrik satması düzenlenmiştir. Buna göre EÜAŞ, hem sahip olduğu kamu santralleriyle ürettiği elektriği hem de ihaleyle piyasadan yüksek bedelle alacağı elektriği görevli tedarik şirketlerine sabit ve ucuz fiyattan satacaktır. Piyasadan kilovatsaatini 4 lira olan elektriğin görevli tedarik şirketlerine 1 lira 10 kuruştan satmasıyla EÜAŞ zarar ettirilecek, elektrik üretim maliyetindeki artışın yükü vatandaşların vergileriyle oluşan Hazineden karşılanacaktır.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları