CHP İl Genel Meclis Üyesi Hasan Kırıkoğlu; "AKP’lilerin CHP’lilerin önergelerini ret etmesi yasal değil!"
CHP’li İstanbul İl Genel Meclis Üyelerinin İstanbul’un çevre; doğa, orman, ağaçların kesilmesi, dere kirliliği gibi birçok konularını sözlü ve yazılı önergelerle İl Genel Meclisi toplantılarının gündemine getirerek çözüm yolları aramasına, AKP’li İstanbul İl Genel Meclis Üyelerinin de her seferinde bu tür önergeleri oy çoğunlukları ile ret etmesi bir kez daha Meclis gündemine geldi. Özellikle de AKP Grup Sözcüsü Kamil Çakır’ın neden ret oyu verdiklerini, “Bu konular bizim konumuz değil, İl Genel Meclisi’nin çalışma alanında yer almıyor, görevimiz değil” cümleleri ile açıklama yapması hem görev anlayışına uymuyor hem de şaşkınlıklara neden oluyordu. CHP’liler, “Çevreyi, doğayı ve ormanları korumak İl Genel Meclisi’nin görev alanındadır” görev anlayışını savunurken, AKP’lilerin, “Görev alanımızda değil, görevimiz değil” anlayışı tartışmalarına “İl Genel Meclisinin görev alanı mı? Değil mi?” sorusuna İl Genel Meclisi Başkanlık Divanı son noktayı koyacak. Konu ile ilgili İl Genel Meclisi Başkanlık Divanına önerge veren CHP İl Genel Meclis Üyesi Hasan Kırıkoğlu, önergesinde ve konuşmasında, “5302 sayılı kanunun Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları başlıklı 18 inci maddesi ile İl Genel Meclisi Üyelerinin ne şekilde bilgilendirileceğini, meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek il özel idaresi işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, vali veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır” ifadelerinin kesin ve emredici kanun hükmünde olduğunu hatırlattı.
“Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek il özel idaresi işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, vali veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır”
Bakırköy İlçesinden seçilen CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Hasan Kırıkoğlu, 06 Ekim 2011 Perşembe günkü oturumunda Meclis Başkanlık Divanı’na yazılı soru önergesi vererek gündem dışı konuşmasında şunları söyledi;
“Sayın Başkan, değerli Meclis Üyeleri hepinizi saygı ile selamlarım. Uzunca bir süredir arkadaşlarımızca verilen yazılı ve sözlü soru önergelerimizin işleme alınması demokratik olmayan bir biçimde engellenmekte ve denetim hakkımız kısıtlanmaktadır. 5302 sayılı kanun, Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları başlıklı 18 inci maddesi ile İl Genel Meclisi Üyelerinin ne şekilde bilgilendirileceğini aşağıda gösterildiği gibi açıklamıştır.
Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları:
Madde 18- İl Genel Meclisi soru, genel görüşme ve faaliyet raporunu değerlendirme yollarıyla bilgi edinme ve denetim yetkisini kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek il özel idaresi işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, vali veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.” Yukarıdaki ifade kesin ve emredici kanun hükmündedir. Gündem düzenlenmesi vb yöntemlerle meclis üyelerinin bilgi edinme ve denetleme hakları kısıtlanamaz. Verilen soru önergelerinin gündeme alınması oylanamaz, doğrudan işleme konularak gereği yapılır. 09.09.2011 Tarihli oturumda benzeri bir durum vuku bulmuş Başkanlığınızın olumlu çabalarına karşın yasaya aykırı biçimde oylama yapılarak önergenin Valilik Makamına sevkine engel olunmuştur”
“Özel idarenin görev ve yetki alanına girmediği” gerekçesi öne sürülerek soru önergelerinin gündeme alınmasının oylanması yasal değildir
“Son zamanlarda demokratik olmayan bir biçimde uygulanmakta olan “Özel idarenin görev ve yetki alanına girmediği” gerekçesi öne sürülerek soru önergelerinin gündeme alınmasının oylanması yasal değildir. Cevaplamak durumunda olan makam gereğini yapar. Özel İdare tarafından Meclis Üyelerine bilgilenmek amaçlı dağıtılan Bünyamin Günal tarafından düzenlenmiş kitapçığın 74 üncü sayfası bu hakkın nasıl kullanılacağını geniş bir biçimde açıklamaktadır. Sayın Başkan, önergemdeki hususların tarafınızdan incelenerek yasanın emredici hükümlerine aykırı olarak sürdürülmekte olan, yasanın öngördüğü denetim yollarının Meclis Üyelerine kapalı tutulması gibi demokrasi ile bağdaşması mümkün olmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi için gerekli kararın makamınızca alınmasını arz ederim. 06.10.2011. Saygılarımla”