AKP'nin gerici Hizmet Vakfı'na okullarda her türlü etkinliği yapma olanağı verdiği protokol üç yıl daha uzatıldı. Kapsamı da genişletilen protokolle birlikte gericiler ders saatlerinde de öğrencilere seminer verebilecek.
Hizmet Vakfı’nın "Değerler Eğitimi" adı altında okullarda seminer vermesini sağlayan protokolün kapsamı genişletilerek üç yıl daha uzatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Hizmet Vakfı arasında 2014 yılında üç yıl süreli "Değerler Eğitimi Verilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı.
soL'un aktardığı habere göre protokolün kapsamı da genişletilerek üç yıl daha uzatıldığı ortaya çıktı. Eğitim Sen, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, protokolü yargıya taşıyacağını duyurdu.
KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Söz konusu protokolün ilk onaylandığı dönemde Hizmet Vakfı’nın “gönüllü öğreticilerinin” okullarda ders saatleri dışında değerler eğitimi konulu seminerler vermesi öngörülmüştü. Protokolün kapsamının değiştirilmesinin ardından ise sadece ders saatleri dışında değil ders saatleri içerisinde de seminerler verilmesine olanak sağlandı. Yine aynı kapsamda Hizmet Vakfı’na il içi ve il dışı gezi, ziyaret, piknik programı, öğrenci velilerinin katılacağı eğitim ve seminerler ve mesleki tanıtım seminerleri yapma olanağı tanındı.
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, "Üç yıllık bir zaman diliminde yapılacak etkinliklere izin veren protokol hem hukuka hem de MEB’in kendi öğretim programı mevzuatına aykırıdır. Çünkü; 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen okullarda okutulacak derslerin, Talim ve Terbiye Kurulu'nun önerisiyle Milli Eğitim Bakanlığınca belirleneceği kuralı açıkça çiğnenmektedir. Kaldı ki öğretim programlarında 'Öğretim Programında Değerler Eğitimi' alt başlığında, değerlerin derslerin doğasına uygun olarak kazanımlar içinde verilmesinin esas olduğu belirtilmektedir. Yani söz konusu değerler, öğretmenlerin model olarak ve etkinlikler yoluyla sunabilmesinin amaçlandığı açıkça belirtilmiştir. Ancak protokolle değerler eğitimi ayrı bir ders olarak örgütlenmektedir. Bu kapsamda okullarda okutulacak dersleri gösteren Haftalık Ders Çizelgelerinde yer almayan bir dersin ya da etkinliğin ders saatleri içinde yapılmasının yasal dayanağı yoktur" ifadelerine yer verildi.
Ders saati içinde yapılacak seminerlerin gönüllü olmaktan çıktığına vurgu yapılan açıklamada, "Bu da hem hukuken, hem de pedagojik olarak sakıncalar içermektedir. Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki MEB, çeşitli dini cemaat ve vakıflarla yaptığı protokoller aracılığıyla çocuklarımızı öğretmenlere değil, adı tecavüz ve taciz vakalarıyla anılan kişi ve kurumların eline teslim etmek istemektedir. Üstelik bunu yaparken öğrencilerin katılımını fiilen zorunlu tutmaktadır. Öğrencilerin ders saatleri içindeki bu ve benzeri seminerlere katılmak istememeleri durumunda öğrencinin nereye gideceği, öğrencinin güvenliğinin nasıl sağlanacağı, yine ailesine ve okula karşı öğretmenin sorumluğunun ne olacağı büyük bir belirsizlik taşımaktadır" denildi.