Ali Babacan'dan koronavirüse karşı ekonomik tedbir için öneriler
![Ali Babacan'dan koronavirüse karşı ekonomik tedbir için öneriler Ali Babacan'dan koronavirüse karşı ekonomik tedbir için öneriler](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/ali-babacandan-koronaviruse-karsi-ekonomik-tedbir--1584512816.jpg)
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, koronavirüse karşı alınması gereken ekonomi önerilerini Twitter’dan duyurdu.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye’de ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle ekonomide alınması gereken tedbirler için önerilerde bulundu.
“Salgının ekonomimiz için olumsuz etkilerini sınırlamak gerekir” diyen Babacan, önerilerini Twitter’dan duyurdu.
Babacan’a göre ekonomide alınması gereken ilave önlemler şöyle:
-“Krizden yoğun olarak etkilenecek firmalarda çalışanların işlerini kaybetmelerinin önüne geçilmelidir. Kısa çalışma ödeneği hizmete sokulmalıdır. İstihdamla ilgili vergi ve primlerde muafiyet, indirim veya erteleme uygulamasına gidilmelidir.
-Her türlü istihdam teşviki acilen devreye sokulmalıdır. İşsizlik fonu bugünler içindir.
-Uzaktan çalışmaya imkan sağlayacak iletişim altyapısı güçlendirilmeli ve ucuzlatılmalıdır.
-Uzaktan çalışanlar için sosyal güvenlik uygulamaları geliştirilmelidir.
-Krizin etkileri azalıncaya kadar vergi ve diğer kamusal mali yüklerde muafiyet, indirim ve erteleme gibi yöntemler uygulanmalıdır.
-Elektrik, su ve doğalgaz ödemeleri belirli sürelerle ertelenmelidir. Bu sebeple finansman ihtiyacı doğan dağıtım şirketlerine gereken destek verilmelidir.
-Kredi kartı kullanımında ve tüketici kredilerinde kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır.
-Bankaların, geçici ödeme sıkıntısı yaşayan firma kredilerini geri çağırmaları önlenmelidir.
-Krizden yoğun olarak etkilenen sektör ve firmalara yönelik özel kredi destek programları acilen geliştirilmeli, Bankalar Birliği bu programların geliştirilmesinde öncü rol oynamalıdır. Bu amaçla, KGF ve diğer enstrümanlar adil ve şeffaf bir biçimde kullanılmalıdır.
-Ödeme sisteminde ve likiditeye erişimde herhangi bir tıkanma oluşmaması için Merkez Bankası ile bankalar arasında ve bankaların kendi aralarında likiditeye erişim kanalları sürekli açık tutulmalıdır.
-Merkez Bankası, döviz likidite yönetimini etkin bir şekilde yapmalıdır.
-Korona salgını küresel bir risktir. 2008 krizinden sonra olduğu gibi, uluslararası kuruluşlar ve merkez bankaları başta olmak üzere, swap pencereleri gibi döviz likiditesine erişim imkanlarında- ki gelişmeler yakından takip edilmeli, bu yöndeki çalışmaların içinde aktif biçimde yer alınmalı ve oluşturulacak imkanlardan azami ölçüde yararlanılmalıdır.
-Kamu harcamalarının kompozisyonu, halkımızın sağlığına öncelik veren ve krizden etkilenen sektörlerde iş ve istihdam kaybını önleyecek bir anlayışla gözden geçirilmeli ve bu tür harcamalara öncelik verilmelidir.
-Temel gıda ve tarım ürünlerindeki tedarik zincirini zayıflatacak kısıtlayıcı uygulamalardan kaçınılmalıdır.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları