loading
close
SON DAKİKALAR

Altın tekelleri gözünü Bursa'ya dikti: 40 bin dönüm orman amacı dışında kullanılacak

Altın tekelleri gözünü Bursa'ya dikti: 40 bin dönüm orman amacı dışında kullanılacak
Tarih: 17.11.2017 - 10:10
Kategori: Ekonomi

CHP’li Sarıbal, Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Bölgesindeki ormanlık alanın altın ve gümüş madeni çıkarılması için AES Madencilik A.Ş. firmasına devredilmesi ile ilgili, dava açacaklarını belirtti

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki AES Madencilik firmasına ait Altın ve Gümüş Kompleks Madeni Tesis Alanı’nın Çevre Düzeni Planı Değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı gereği Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 ay süreyle askıya çıkarıldı. Konuya ilişkin Meclis’te açıklama yapan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Karara öncelikle askı süresi içerisinde itiraz edilecek, devamında da konuyu yargıya taşıyacağız” dedi.

40 bin dönüm ormanın amacı dışında kullanılacak

Sarıbal, 40 bin dönüm ormanın amacı dışında kullanılacağı uyarısında bulunarak, maden işletme izni verilen sahanın daha önce turizm bölgesi olarak ilan edildiğine dikkat çekti.  Sarıbal, mevcutta turizm amaçlı bir plan olan Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Çevre Düzeni Planında Köy Yerleşme Alanı, Tarımsal Niteliği Korunacak Alan, Golf ve Konaklama Alanı, Günübirlik Tesis Alanı, Turizm Tesis Alanı, Rekreasyon Alanı, Kür Parkı, Gezinti Güzergahı Doğal Sit Alanı olarak tanımlandığına dikkati çekerek, bu alanların madencilik yapılması için şirkete teslim edileceğini söyledi. 
Plan notlarında dikkat çeken bir hususun da yapılaşma koşulları olduğunu dile getiren Sarıbal, şunları kaydetti:

“Madenciliğe ait tesisler dışında idari, teknik ve sosyal amaçlı yapılar için 10 bin metrekare inşaat için izin verilmektedir. Madencilik izni verilen alan turizm bölgesi ile çakışıyor. Turizm bölgesi ilan edilen bu doğal alanın büyük kısmı madencilik faaliyeti ile yok edilmek isteniyor.”

Turizm bölgesi AES Madencilik firmasına bırakılıyor
 
Kaplıca sularının yer değiştirme tehlikesi bulunduğuna da değinen Sarıbal, “Yapılacak madencilik faaliyeti; bölgenin en önemli jeotermal kaplıcası olan Tümbüldek Kaplıcalarını etkileyecek, deprem bölgesi ve çok sayıda fay hattına sahip bölgede yapılacak çalışmalarla kaplıca suları tamamen yer değiştirme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Maden sahası, Mustafakemalpaşa ilçesinin ana su kaynağı olan ve Ramsar Sözleşmesi ile korunan Uluabat Gölünün ana besleyicisi Kirmasti Çayının yakınında olup, bu çayın besleyici kolları üzerindeki dereleri kapsamaktadır. Hemen yanı başından geçen bu çayın etrafı birinci sınıf tarım arazileri ve besicilik alanıdır. Madenin işletilmesi ile kayın ve meşe ormanları yok olacak. Bu proje ile Mustafakemalpaşa ilçesine çok yakın olan bu bölgedeki kayın ve meşe ormanları yok edilecektir. İlçenin en büyük içme suyu kaynağı ve arıtma tesislerinin bulunduğu Sarpdere Arıtma Tesisleri bu madenin işletme sahası içinde bulunmaktadır. Bu alan ayrıca doğal sit alanı olan Suuçtu Şelalesinin bulunduğu ormanları kapsamaktadır. Kömürcükadı Köyünü çepeçevre saran madencilik sahası köylülerin bu köyü terk etmesine yol açacaktır.”
Siyanürle altın aramanın insan sağlığına olan olumsuz etkilerine de değinen Sarıbal, “Plan kararına itiraz ve dava edeceğiz” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları