Araştırma: Soğuk algınlığından kaynaklanan antikor, Covid-19'u etkisiz hale getirebilir
Nature Communications dergisinde yayınlanan ve California, Scripps Araştırma Enstitüsü'nden bir ekip tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, soğuk algınlığı geçirdikten sonra gelişen bir antikorun, Covid-19'a neden olan virüsü etkisiz hale getirebileceği tespit edildi. ...
ABD’de gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, insanlarda soğuk algınlığı geçirdikten sonra gelişen bir antikorun Covid-19'a neden olan virüsü etkisiz hale getirebileceği belirtildi.
Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma için ekip, pandemi öncesi ve pandemi sırasında katılımcılardan alınan kan örneklerini inceledi.
Araştırmacılar, koronavirüsü yenen kişilerden alınan kan örneklerinde, soğuk algınlığı sırasında üretilen, hastalıkları 'hatırlayan' ve tehdit geri dönerse tekrar harekete geçirilen yüksek düzeyde bağışıklık hücreleri tespit etti.
Bulguların tüm koronavirüslere karşı koruma sağlayan bir aşı veya antikor tedavisi geliştirmesine yardımcı olabileceği belirtilirken, ekip antikorun, bellek B hücresi olarak bilinen bir tür bağışıklık sistemi hücresi tarafından üretildiğini belirtti.
‘İSTİLACI VİRÜSÜN YÜZEYİNE KİLİTLENİP YOK EDİLMEK ÜZERE İŞARETLİYOR’
California, La Jolla'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'nden bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada, hem soğuk algınlığının hem de Covid-19’un, üst solunum yolu hastalıkları olarak aynı kategoriye girdiğinin altı çizilirken bellek B hücrelerinin, istilacı corona virüs patojenlerinin yüzeyine kilitlendiği ve onları diğer bağışıklık hücreleri tarafından yok edilmek üzere işaretlediklerini tespit edildiği açıklandı.
Bilim insanları, bu hücrelerin yıllar, hatta on yıllar boyunca kan dolaşımında yer alabileceklerini ve başka bir enfeksiyon meydana geldiğinde bağışıklık sisteminin onları yeniden çağırabileceğinin altını çizdi.
‘HAFİF COVİD GEÇİRENLER AĞIR GEÇİRİRSE DAHA KOLAY ANTİKOR ÜRETİR’
Bilim insanları elde edilen sonuçların ayrıca, Covid-19 ile enfekte olmuş kişilerin kan örneklerindeki bellek B hücre antikorları seviyelerinin, enfekte olmayanlara göre daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtirken, hafif koronavirüs geçiren kişilerin, daha sonra ağır koronavirüse yakalandıklarında antikor ür
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları