Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen atama bekleyen öğretmenler, kadrolu atama ve güvenceli iş taleplerini dile getirmek için Ankara'da buluştu
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen atama bekleyen öğretmenler,
kadrolu atama ve güvenceli iş taleplerini dile getirmek için
eylem yaptı.
"Ataması Yapılamayan Öğretmenler Platformu" tarafından organize edilen etkinlik için Türkiye’nin çeşitli illerinden pek çok öğretmen otobüslerle Ankara’ya geldi.
Demirtepe’de toplanarak GMK Bulvarı üzerinden Kızılay’a doğru yürüyen grup, buradan Milli Eğitim Bakanlığı binası önüne yürümek istedi. Emniyet güçlerince durdurulan grup, GMK bulvarından ayrılmayarak trafiğe engel oldu ve çeşitli sloganlar attı.
Atama bekleyen öğretmenlerin temsilcileriyle emniyet güçleri arasındaki görüşme sonucunda, küçük bir grubun Bakanlık önüne yürüyüşüne izin verildi.
MEB binası önüne gelen grup adına yapılan basın açıklamasında, "koşulsuz atama" talebi ifade edildi. Açıklamada, nitelikli eğitim için ücretli öğretmenliğin kaldırılması, öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli bir şekilde atanması için planlama yapılarak uygulamaya geçilmesi, 2012 bütçesinde eğitime ayrılan bütçenin artırılması istekleri belirtildi.
Açıklamanın ardından, YKM önünde kendilerini bekleyen diğer grupla birleşen eylemciler, burada da aynı basın açıklamasını okuyup, bir süre slogan attıktan sonra dağıldılar. Eylemin ardından GMK Bulvarı’nın Tandoğan-Kızılay istikameti trafiğe açıldı.
Öğretmenlerin düzenlediği eyleme eğitim sendikalarının yetkilileriyle bazı milletvekilleri de katıldı.
-HAS Parti’ye ziyaret-
Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, parti genel merkezinde atama bekleyen öğretmenleri kabul etti.
Öğretmenlerden Hasan Çakır, ataması yapılmayan 300 bin öğretmen adına Samsun’dan Ankara’ya 19 gün yürüdüklerini, hak arayışlarını duyurmak için
eylem başlattıklarını belirterek, HAS Parti’nin kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Numan Kurtulmuş da çok önemli bir hak talebini tüm Türkiye’ye yaymak açısından yürüyüş eylemini olumlu bulduklarını söyledi.
Kendisinin de yaşamı eğitim hayatının içinde geçmiş birisi olarak, bu meseleden vicdani olarak rahatsızlık duyduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Aileleri binbir güçlükle bu gençleri okutacak, bütün sınavları geçecekler ama diyecekler ki ’Kusura bakmayın sizi atamıyoruz, Türkiye’nin bütçe imkanları buna müsait değil.’ Türkiye’de bugünkü verilerle 250 bin öğretmen açığı var. Siz ücretli, sözleşmeli öğretmenlerle bu açığı kapatmaya çalışıyorsunuz. Bir tarafta öğretmen açığı bir tarafta dışarıda bekleyen 300 bin öğretmen var. Bu açık bir zulümdür, açık bir haksızlıktır.
Bu ciddi bir meseledir, siyasetin üstünde bir meseledir. Çok açık bir toplumsal yaradır. Bir devlet, kendi okuttuğu çocuklarına iş bulamıyorsa, burada çok ciddi sorunlar var demektir.
-MHP’ye ziyaret-
Atama bekleyen öğretmenler, MHP Genel Başkan yardımcıları Reşat Doğru ve Hamit Ayanoğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret ettiler.
Öğretmenler adına konuşan Hakan İnan, sokaklarda
eylem yapmaktan usandıklarını, okullarına gitmek istediklerini ifade ederek, "Eğer Maliye Bakanlığı’nın gerçekten bu ülkenin öğretmenlerini atayabilecek bütçesi yoksa,biz 300 bin öğretmen olarak mesleğimizin asli görevini yaparak ücretsiz fakat kadrolu öğretmen olarak alnımızın akıyla Türkiye’nin her yerinde çalışmaya hazırız" diye konuştu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Doğru da parti olarak atama bekleyen öğretmenleri desteklediklerini, seçim beyannamelerinde bu konuya yer verdiklerini, konuyu TBMM’de de gündeme getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Türkiye’de 150 bin dolayında öğretmen ihtiyacının bulunduğunu ifade eden Doğru, "Burada bir siyasi irade kullanılmış olsa sorunların birçoğu çözümlenmiş olur. Şu anda Türkiye’de bilhassa Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik tablosu var. Ücretli öğretmenliğin kaldırılması gerekiyor. Bu kaldırılırsa sorunların birçoğu çözümlenmiş olacak" dedi.