Bakan Fakıbaba: Tarımsal hasılada Avrupa'da 1'inci sıraya yükseldik
Tarım ve Gıda Zirvesi'nde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "2003-2017 döneminde Türkiye'de tarımın yıllık ortalama büyümesi yüzde 2.6'dır. Tarımsal hasılada Avrupa'da 1'inci sıraya yükseldik" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şişli'de bir otelde düzenlenen 'Tarım ve Gıda Zirvesi'ne katıldı. Etkinlikte Bakan Fakıbaba'nın yanı sıra tarım ve gıda sektöründen çok sayıda katılımcı da yer aldı. Zirvede konuşan Fakıbaba, bakanlık olarak gıda, tarım ve hayvancılıkta rekabetçi, milli ve küresel çözümler üreten güçlü bir Türkiye vizyonu ile 2018-2022 stratejik planını yayınladıklarını ve stratejinin 'Milli Tarım Güçlü Yarın' olarak belirlendiğini aktardı. Tarımsal faaliyetlerin yürütülebilmesi için iki asli kaynağa ihtiyaç olduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, " Birincisi tarım arazisi, ikincisi de çifçilerimizdir. Bakanlık olarak bizler, çiftçilerden aldığımız güç ve ilhamla daha çok çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz " dedi.
Tarım sektörünün 2003- 2011 yılları arasında 15 yılın 13'ünde büyüdüğünü ifade eden Fakıbaba," 2003-2017 döneminde Türkiye'de tarımın yıllık ortalama büyümesi yüzde 2.6'dır. Tarımsal hasılada Avrupa'da 1'inci sıraya yükseldik. 2005'ten beri de 1'inci sıradayız. Bakanlık olarak sadece bugünü değil geleceği de öngörüyor faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Üreticilerimizin desteklenmesini ciddi anlamda önemsiyoruz. Ciddi manada çiftçi kardeşlerimize önem veriyor ve onları destekliyoruz" diye konuştu.
"ÇİFTÇİYE 105 MİLYAR TÜRK LİRASI DESTEK VERDİK"
Bakan Fakıbaba, çiftçiye verilen destek ile ilgili olarak, "2002 yılında 1.8 milyar olan destek miktarımızı 8 kat artırarak 2018'de 14.5 milyar Türk Lirası'na çıkardık. Çiftçimize son 15 yılda 105 milyar Türk Lirası destek vermişiz. Desteklerimiz havza bazlı destekleme modeli kapsamında devam edecek. Planlı üretimi sağlayacak bu modelle stratejik önemi olan 21 ürünü en iyi yetişeceği havzalarda desteklemeye devam edeceğiz. Buğday ile yem bitkisi ise bütün havzalarda destek kapsamında olacak. Eskiden ödemeler genelde Temmuz'un sonlarında oluyordu üretici kardeşlerimiz haklı olarak 'Tefecilere biz muhtaç oluyoruz', ' Bizim girdilerimiz daha pahalı oluyor' dediklerinden dolayı bu bağlamda ödemeler Nisan ve Eylül, Ekim aylarında yılda 2 kez topluca olacak" ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI MAZOTUN YARISINI ÖDEMEYE BAŞLADIK
Fakıbaba çiftçiler için uygulanan mazot desteği için, "Bununla beraber çiftçimizin kullandığı mazotu ilk defa 2003'te destek kapsamına aldık. 2003- 2017 döneminde mazot maliyetinin ortalama yüzde 16'sını destekleyerek üreticilerimize 7 buçuk milyar Türk Lirası ödeme yapmışız. 2018 yılında ise çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başladık. Bu kapsamda 1.8 milyar Türk Lirası destekleme ödemesi yaptık" dedi. Fakıbaba, bu yıl da uygulamanın devam edeceğini aktardı.
1984-2002 DÖNEMİNDE HAYVAN SAYILARI TERÖR OLAYLARI YÜZÜNDEN AZALDI
1984-2002 döneminde hayvan sayılarının terör olayları yüzünden azaldığını söyleyerek konuşmasını sürdüren Fakıbaba, Bunda terörün çok büyük etkisi oldu. Allah kahretsin ama özellikle devletimiz son zamanlarda yapmış olduğu müthiş faaliyetlerle, artık halkımız bizim yanımızda. Devletine, bayrağına, vatanına, milletine sadık bir şekilde. Artık terör örgütlerinin amacının ne olduğunu çok iyi bilen, bilinçli halkımızla biz bunun sayılarının çok daha fazla artacağına inanıyoruz. Halkımız şunu anladı; özellikle Güneydoğuda, Doğuda, bunlar bizim hakkımızı korumuyor, bunlar başka ülkelerin piyonları, bunlar bizi bölmek istiyor, bunlar bizim zenginliğimizi almak istiyorlar, bunlar demokrasimizi yok etmek istiyorlar, bunlar bizi esir olarak kullanmak istiyorlar, onlar başka ülkelerin piyonları, onlar da bizi piyon olarak kullanıyorlar. Oysa, biz bu ülkenin Kürtü, Türkü, Arapı, Lazı, Çerkesi, hepimiz bir kardeşiz. Ayrımcılık yok" şeklinde konuştu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları