Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Zeybekci OHAL'in endişe unsuru olmaktan çıkması gerektiğini bildirerek, 'Kimse Cumhurbaşkanı OHAL taraftarı diye bir şey söyleyemez' dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla Türkiye’de yatırımı olan uluslararası şirketlerin temsilcileri ile bir araya gelirken; ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcıların her türlü talebi ile ilgili konuşmaya hazır olduğu mesajını verdi.
Zeybekci, ekonomik reformların yanı sıra, siyasi istikrar anlamında da yatırımcıların endişelerini gidermeye hazır olduklarını belirterek; Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği vazgeçilmez bir hedef olarak gördüklerini söyledi.
Zeybekci OHAL’in bir endişe unsuru olmaktan çıkması gerektiğini ifade ederek, “Kimse Cumhurbaşkanı OHAL taraftarı diye bir şey söyleyemez… İlk fırsatta normal döneme geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz, Türkiye bir an önce normal bir yapıya dönmeli” dedi.
Toplantıya katılan üst yöneticilerin gündeminde ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin geleceği, bürokratik zorluklar ve teşvikler vardı.Almanya ile yaşanan siyasi gerginliğin ardından geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Türkiye’de yatırımı bulunan Alman şirketlerin temsilcileri ile biraraya gelen Zeybekci, dün İstanbul’da Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyesi uluslararası şirketlerin üst yöneticileri ile buluştu.Türkiye ekonomisinin genel durumu, teşvikler ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla devam eden reformların ele alındığı toplantıda konuşan Zeybekci, “Uluslararası yatırımcılarımıza gelin herşeyi konuşalım diyoruz, ne istiyorsanız herşeyi konuşmaya hazırız ve varız” dedi.
Uygulamaya konulan reform ve teşviklerin de katkısıyla Türkiye’nin tam anlamıyla yatırım yapılabilir bir ülke olacağını belirten Zeybekci, önümüzdeki 10 yılda ülkenin enerji üretim ve tüketiminin en az iki katına çıkacağını, ulaştırma ile ilgili 200 milyar dolarlık yatırım potansiyeli olduğunu, sağlık alanındaki yenilenmede ise 150 milyar dolara yakın yeniden yapılanma fırsatı olduğuna işaret etti.
ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN TALEPLERİ
Toplantının basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve uluslararası şirketlerin yöneticilerin talep ve endişelerini Zeybekci’ye ilettiği kısmın ardından Reuters’a değerlendirmede bulunan bir üst düzey yönetici, “İçeride bazı yatırımcılar AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili sorular sordu. Ayrıca bürokratik sıkıntılar da gündeme geldi” dedi.
Uluslararası sermayeli başka bir şirketin üst yöneticisi de, “Sektör temsilcileri kendi sektörlerine ilişkin konuları gündeme getirdi. Yeni teşvik noktaları konusunda talepler oldu. Örneğin limanlarla ilgili bir talep iletildi” dedi.
(Reuters)