Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi; 'İnsan hakları, çocuk haklarının bütünlük arz eden, önemli bir bileşenidir'
Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi, "İnsan hakları gününde hak ihmal ve ihlallerinin temelindeki ana nedenleri değerlendirirken, öncelikle çocuklarımızın durumuna göz atmak çok faydalı olacaktır," dedi.
Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde yaptığı açıklamada;
"İnsan hakları, çocuk haklarının bütünlük arz eden, önemli bir bileşenidir. Birinin korunması diğerinin güçlenmesini doğrudan etkilemektedir. Ülkemiz nüfusunun neredeyse üçte birini çocuklarımız oluşturmaktadır. Bu nedenle, insan hakları gününde hak ihmal ve ihlallerinin temelindeki ana nedenleri değerlendirirken, öncelikle çocuklarımızın durumuna göz atmak çok faydalı olacaktır.
Yoksulluğun cenderesindeki çocukların durumu
Her geçen gün toplumumuzda hızla artan yoksulluk, çocukların geleceğini de tehdit etmekte, ve onları başa çıkamayacakları risklerle karşı karşıya bırakmaktadır.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye OECD üyeleri arasında, çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ikinci ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı raporuna göre de, ülkemizdeki yoksul çocuk sayısı yüzde 32,1 oranla, 7 milyon 378 bin’dir. Başka bir deyişler, her 100 çocuktan 22’si yoksul ve yine her 100 çocuktan 9.1’i yoksulluk nedeniyle okulu terk etmektedir.
Azımsanamayacak sayıda çocuğumuz sosyal dışlanma riski altında. Bu çocuklar bir taraftan yoksunluk, zorbalık, ihmal, istismar, suça itilme, eğitimi terk ve çocuk işçiliği gibi mağduriyetler yaşarken, diğer yandan sosyal devletin koruyucu hizmetlerine dahi erişememektedirler.
Büyük önderimiz Atatürk’ün dediği gibi:“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir”. Ne yazık ki, ülkemizin biricik varlığı olması gereken zor durumdaki yoksul çocuklarımız, desteklemediğimiz sürece yoksulluğun cenderesi altında tam olarak gelişemezken, yaşıtlarına göre de çok gerilerde kalmaktadırlar. Yoksul çocuk nüfusumuzun sorunlarını bu günden çözemediğimiz sürece, her biri geleceğin mağdur, hakları ihlal edilerek geri bırakılmış, sorunlu büyüklerini-ebeveynlerini oluşturacaklardır.
Bu döngüyü bu günden önleyecek, onları her tür istismar ve riskten koruyacak, sosyal devlet anlayışıyla sağlanan destek hizmetlerini çocukların kolaylıkla ulaşabilecekleri yakınlıkta örgütlemek, yeni bir yönetişim anlayışını da gerekli kılmaktadır. İnsan hakları gününde bir kez daha şu gerçeği kabul etmeliyiz ki: Çocuklarımıza bu gün yapılan ihmal ve istismarlar, Türkiye’nin geleceğine yapılmış ihmal ve istismarlar olacaktır.
Çocukları mahallelerinde yakından gözetip, desteklemek mümkün olabilir mi?
İyi bir Yönetişim Modeli olarak “Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası” Uygulaması:
1993 yılından başlayarak, her kesimden çocuklarımızla yıllarca birlikte çalıştık ve haklarıyla ilgili sorunlarına kulak verip, çözümlerine onların gözünden baktık.
Bu çalışmalar sonucunda, zor durumdaki çocuklarımızın haklarına erişip, sunulmuş fırsatlardan eşit oranda faydalanabilmeleri için, bizzat başvurabilecekleri yakınlıkta, mümkünse mahallelerinde hızlı çalışan, güvenilir bir sistemin kurulması ihtiyacını gördük.
Halihazırda çocuğu ve aileyi destekleyici tüm sosyal hizmetler il ve ilçe yönetimlerince merkezden yürütülmektedir. Kırsal kesimde, köylerde, ya da büyükşehirlerde varoşlarda yaşayan mağdur çocuklarımız için bu mesafe, destekleyici hizmetlere ulaşabilmeleri için zorluk yaratmaktadır.
Bütün bu sorunlara ilişkin tespitlerimizi 2014 yılında, Bakırköy Belediye Başkanımız Dr. Bülent Kerimoğlu’nun bilgilerine sunarak, himayeleriyle Bakırköy ilçesi kapsamında, çocuk ve haklarına ilişkin sorunları insanı kalkınma hedeflerine uygun biçimde çözecek pilot bir uygulama modeli geliştirdik.
“Bakırköy Çocuk Masası” adı altında ve Bakırköy Belediyesi çatısı altında, mağdur çocuğu ailesiyle birlikte mahallesinde koruyup, gözetecek, aynı zamanda iyi bir kalkınma örneği olacak, kurumlar arası işbirliğinde sosyal devlet hizmetlerini muhtarlıklara kadar indirerek çocuğa yakın koruyucu bir sistemi kurduk.
Daha sonra 2015 yılında, Bakırköy Kaymakamımız Nazmi Günlü’nün destekleriyle kaymakamlığa bağlı tüm müdürlüklerin iş birliğini sağlayan protokolü imzaladık. Bu yolla, destekleyici hizmetlerin resmî ve yerel kurumlar arasındaki işleyişini hızlandırdık. İhtiyaç sahibi çocuklarımız ile ailelerini kurumlar arasında dolaştırıp, örselemeden, çözümlerin süratle her bir faydalanıcıya ulaşmasını sağladık. Yine, çocuklarımızın tıbbi ve psikolojik sorunlarından doğan ihtiyaçlarından yola çıkarak 2017 yılında, Bakırköy Belediye Başkanımızın direktifleriyle “Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi”nde açılan, “Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu”nu ile, Tıp Merkezi’nin tüm doktor ve rehabilite edici- iyileştirici birimlerini çocuklarımızın yararına masamızın hizmetlerine ekledik.
2018 yılında, Bakırköy ilçe Çocuk Savcımız Hüseyin Akçay’ın, sosyal dışlanma riski yaşayan, suça itilmiş ve suçtan mağdur çocuklarımızın topluma kazandırılması için gösterdiği hassasiyetle, Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı ile Cumhuriyet Savcılığı arasında işbirliği protokolünü imzaladık. Böylece kanunla ihtilaflı duruma düşürülen mağdur ve çaresiz çocuklarımızın da haklarının gözetilmesi çalışmalarını “Bakırköy Çocuk Masası” hizmetleri kapsamına almış olduk.
1993 yalından bu yana; “Sözün küçüklerde olduğu” bu masada, suça sürüklenen çocuklarımızın rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmaları çalışmaları da dahil olmak üzere, her kesimden çocuklarımızın seslerine kulak vermeyi kesintisiz olarak sürdürmekteyiz.
Bu projeyi, çocuğu küçümsemeyen, görevinin gereğini hak bilinci içinde yerine getiren sorumlu resmi-yerel kurumlar yanında STK, üniversite, aile, okul ve muhtarlıklar ile ahenkli bir sinerjinin sağladığı işbirlikleri sayesinde geliştirebildik. “Bakırköy Çocuk Masası” projesi ile, kamu düzeni içinde kalkınma hedefine odaklı, çocuğa yakın, sorunlara yerelde ve hızla çözümler geliştirebilen yeni bir uygulama modelini oluşturduk. Çabalarımıza heyecan duyarak katkıda bulunan, başarılması imkansız gibi görünen bu hizmetin başarılmasının önemini görebilen ve ülkemizin çocuklarını görevinin en öncelikli meselesi yapabilen tüm paydaşlarımıza çocuklarımız adına minnet borçluyuz.
“Bakırköy Çocuk Masası” ile geliştirdiğimiz bu yeni anlayışın tüm belediyelerimizde yaygınlaşması. Kamu politikalarına ilişkin hizmetlerin merkezden yerele, mahallelere kadar indirilerek destek hizmetlerin etki ve faydasının hızlandırılması. Çocukların kendilerinin başvurarak haklarını talep edebileceği, koruyucu hizmetlere kolaylıkla erişimlerinin sağlanacağı şekilde, hizmetlerin muhtarlıklarda çocuğa çok yakın olursak sunulması gerçekçi bir çözüm ve önemli bir sosyal kalkınma hamlemiz olacaktır." dedi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları