Bakırköy Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi'den '12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü' mesajı
Bakırköy Çocuk İzleme Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi; Çocuk İşçiliği ülkemizde aynı zamanda çocuk nüfusunun bütünsel varlığı ve fiziksel sağlığı açısından da dikkatle gözlenmesi gereken risk gurubunu teşkil ediyor.
Bakırköy Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü” münasebetiyle yaptığı açıklamada gözden kaçan şu önemli noktalara değindi:
İşçi olmak Çocukların boyunu aşar
Çalışmak zorunda bırakılan çocuklarımız gerek benlik, gerek bedensel, gerek psikolojik yönden, boylarını aşan şartları göğüslemek zorundadırlar.
Hoşgörü, bakım ve şefkat görerek büyüyüp gelişmeleri gereken çağda; çocuklarımız, işgücü ortamlarının çoğu zaman acımasız, ahlaki değerlerini altüst eden istismar ve şiddetin her türü ile tanışabilirler.
Bu durumda masum ve mahzun yürekleri giderek katılaşıp, acımasızlığı öğrenir. Çoğu zaman da çevresinde anlamlandıramadığı ve başa çıkamadığı bir çok etmenin altında önce ezilir, devamında değersizlik duygusuna kapılır ve değersiz olduklarına inanırlar. Bu yönüyle ucuz görünen çocuk işçiliği, kaybettirdikleriyle onarılamaz ve toplum için çok pahalı sonuçlara mal olur.
Çocuklarımızın çalışarak kaybettikleri, toplumsal hayatımızın da önemli kayıplarıdır.
Türkiye İstatistik Kurumunun raporuna göre, ülke nüfusunun 22 milyon 876 bin 798’i çocuklardan oluşuyor. Çocuk İşgücü Araştırması’nın 2019 sonuçlarına göre de, 5-17 yaş grubunda çalıştırılan çocuk sayısı 720 bini buluyor. Çalışmak zorunda bırakılan çocukların yüzde 79,7'sini 15-17 yaş grubundakiler, yüzde 15,9'unu 12-14 yaş grubundakiler, yüzde 4,4'ünü ise 5-11 yaş grubu oluşturuyor.
Bu nedenlerle de çocuk İşçiliği ülkemizde aynı zamanda çocuk nüfusunun bütünsel varlığı ve fiziksel sağlığı açısından da dikkatle gözlenmesi gereken risk gurubunu teşkil ediyor.
Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Yerel Yönetimlere Düşen Sorumluluk;
Türkiye’de bir ilk olarak, Bakırköy Çocuk Masası “Çalışan Çocuklar Birimi”ni kuruyoruz.
Türkiye’nin, Çocuk işçiliğini kaldırmaya yönelik 1992 ILO/IPEC Sözleşmesini imzalayan ilk altı katılımcı ülkeden biri olduğunu anımsayarak.
4857 sayılı İş Kanunumuzun 71.Maddesine göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının kanunen yasak olduğunu akılda tutarak.
Çocuk işçiliğinin, koruyucu ve önleyici mevzuata rağmen, koordineli bir biçimde yaygın ve etkin olarak denetlenemediğini gözlemleyerek bu günümüze baktığımızda;
BM Çocuk Hakları Sözleşmesinden doğan yükümlülükle, çalışmak zorunda bırakılan yoksul çocuklarımızın bugünüyle başlayan geleceğini riske sokan “işçi çocuk” sorununu Bakırköy ilçemizde çözme kararlılığı ile elimizi bu meselenin tam odağına koyuyoruz.
Tüm ilgili kurumlar, muhtarlıklar ve ailelerle işbirliği içinde bu sorunları çözümlemek ve çocuklarımızı temel haklarından yoksun bırakmamak için, bir yandan kayıt dışı çocuk işçilik vb. iş yeri denetimleri tavizsiz yapılırken, paralel olarak da çocukların çalışarak kazanacakları miktar kadar maddi desteklere ailelerinin kolayca ulaşabilmeleri ilgili kurumlarca sağlanacaktır.
Yoksul ve çalışmak zorunda bırakılan çocukların okul - eğitim ve gelişim hayatlarını koruyup- kollayıp, sürdürülebilir yöntemlerle, mutlulukla yaşamalarını sağlayacak “Çocuk Masası- Çalışan çocuklar, Çocuk işçiliğini önleme projemizi Bakırköy Belediyesi desteğiyle 24 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe kadar ilçe genelinde faaliyete geçireceğiz.
Amacımız, çocukların çalıştırılmamasına ilişkin kanun ve mevzuatın işlerliğini ve uygulamalarını yerelde etkin biçimde çabuklaştırmaktır.
Bu koruma modelinin, resmî, yerel kurum ve kuruluşların işbirliğinde, çalışan çocuklarımızın ve ailelerinin sorunlarını çözmeye yönelik aynı zamanda ülke genelinde de, iyi bir aile - çocuk destek ve kalkınma modeli olacağı görüşündeyiz.
Temel hedefimiz Bakırköy Belediyesinin sorumluluk alanında yaşayan hiçbir çocuğun eğitim dışı kalmaması ve ekonomik nedenlerle boyunu aşan ortam ve işlerde çalışmak zorunda bırakılmamasıdır.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları