Mağara resimleri Son Neolitik çağa uzanıyor. Baltalıin Mağarası’nda doğu duvarına yapılmış olan resimlerde, bir geyik avının tasvir edildiği görülüyor...
Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde birbirine beş kilometre uzaklıkta yer alan iki mağarada şaman figürlerinin de yer aldığı duvar resimleri bulundu. Resimlerin 8000 yıllık olduğu belirtiliyorç Son yıllarda Anadolu’da yapılan en önemli arkeolojik keşifler arasında gösteriliyor.
Balıkesir’in Dursunbey ilçesi, Delice köyünde yer alan Baltalıin ve İnkaya mağaralarında mağara resimleri bulundu. Arkeofili'den Erman Ertuğrul'un haberine göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı’nın yürüttüğü yüzey araştırmasında bulunan resimler yaklaşık 8.000 yıl önce yapılmış.
Mağara resimleri Son Neolitik çağa uzanıyor. Baltalıin Mağarası’nda doğu duvarına yapılmış olan resimlerde, bir geyik avının tasvir edildiği görülüyor..
Resimlerin ilginç kısmı ise daha önce bulunan resimlerde tasvir edilmeyen şu kısım: avcı insanlar tarafından kurulmuş bir tuzak ve bu tuzağa doğru sürülen hayvan sürüsü..
İnkaya mağarasının zemini daha öncesinde defineciler tarafından dinamitle patlatılmış ve zemini ile kuzey duvarındaki resimler büyük ölçüde zarar görmüş. Bu zarara rağmen Neolitik çağa dair önemli bilgileri yansıtıyor.
Girişin sol tarafındaki resmin ana bölümünde dans eden dört kişi bulunuyor. İkisi kadın, ikisi erkek oldukları vurgulanan kişilerin sağ tarafında üzerine post giymiş gibi görünen ve bu kişilerden daha farklı bir insan betimi var. Bu resmin sol tarafında ise anne karnında bir cenin oluşumu, büyümesi ve doğum aşaması tasvir edilmiş.
Ana sahnenin başında ise post giymiş bir insan göze çarpıyor. Bu figürün karşısında yüksekte bir insan ve arkasında da bir yılan bulunuyor. Uzmanların “ölüm anı” olarak yorumladığı bu betimlemede, yılanın ölümü temsil eden hayvan olduğu düşünülüyor.
Post giyen ve ellerini ileri doğru uzatan insan betiminin ise ölüm anında insan ruhunun ölüler ülkesine gitmesine yardımcı olan bir şaman olduğuna inanılıyor.
Diğer kalıntılara gelince, öldükten sonra kafası koparılan cesetlerin, akbabalara verilerek etlerinin tamamen yok olma aşaması da resmedilmiş.
Başı olmayan insan betimlemelerinin akbabalara sunulması, ölülerin akbabalara sunulduğunu anlatıyor. Bu tür bir mağara kalıntısının Batı Anadolu’da daha önce örneğine rastlanmamıştı.
Mağara resimlerinde şaman figürlerinin öne çıktığını görüyoruz.
İnkaya Mağarası’nda Neolitik insanlar tarafından yapılan antik mağara resimlerinde öne çıkan şamanlar Anadolu’da Neolitik dönem inanç sistemi hakkında önemli bilgiler veriyor. İnkaya ve Baltalıin mağaralarına ayrı olarak bakıldığında ise birinde av, beslenme, diğerinde ise inançla ilgili resimlerin yer alması, bu mağaraların da ayrı fonksiyonlar için kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.
İnkaya ve Baltalıin mağaralarına ayrı olarak bakıldığında ise birinde av, beslenme, diğerinde ise inançla ilgili resimlerin yer alması, bu mağaraların da ayrı fonksiyonlar için kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.
Hürriyet