31 kişi hakkında “KCK yapılanması içinde faaliyet yürüttükleri” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde...
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz’ın da bulunduğu 31 kişi hakkında “KCK yapılanması içinde faaliyet yürüttükleri” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşmadan önce İzmir Adliyesi otoparkı önünde bir araya gelen KESK üyeleri, “Baskılar, sürgünler, tutuklamalar ve cezalar bizi yıldıramaz” pankartı açarak, “Barış isteyen KESK’e dokunma”, “Baskılar sürgünler bizi yıldıramaz” ve “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganlarıyla adliye önüne kadar yürüyüş gerçekleştirerek açıklama yaptı.
Adliye önünde yapılan açıklamaya KESK’e bağlı sendikaların genel başkanları ile birlikte Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de katıldı. Ayrıca, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU), Uluslararası Sendikal Haklar Merkezi (ICTUR), Avrupa Taşımacılık İşleri Federasyonu (ETF), Fransa SNES Sendikası ve Kıbrıs Türk AMME Memurları Sendikası (KTAMS) gibi Türkiye dışından sendika temsilcileri de dava için Türkiye’ye geldi. Duruşmayı takip etmek üzere pek çok ilden kamu emekçisi İzmir Adliyesi önünde sabah saatlerinden itibaren toplandı.
Duruşma öncesi açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK olarak verdikleri mücadelenin insanca bir yaşam ve barış için olduğunu söyledi.
Barış kelimesini kullandıkları ve barışın sağlanması için verdikleri mücadele nedeniyle yargılandıklarını belirten Tombul, “Dünyanın neresinde barış kelimesi için insanlar yargılanıyor. Böyle bir demokrasi anlayışı olabilir mi” diye sordu. Son dönemlerde artan askeri operasyonlara da değinen Tombul, “Savaşın durması için ilk adımı iktidar atmalıdır. Sınır ötesi operasyonlara bir yenisini daha eklemekle Kürt sorunu çözülmez” dedi. Barışın demokrasi koşullarında oluşabileceğinin altını çizen Tombul, “Barış için AKP bir an önce elini tetikten çekmelidir. Kanla ölümle hiçbir şey değiştirilemez” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda duruşmadan sonra tekrar basın açıklaması yapacaklarını duyuran Tombul, verilecek olan kararın siyasi değil hukuki olması temennisinde bulundu.
Açıklamanın ardından yargılanan kamu emekçilerinin yakınları, arkadaşları, sendikacılar ve çeşitli kitle örgütü temsilcileri duruşmayı takip etmek üzere adliye binasına girdi. Duruşmayı izlemek isteyen pek çok kişi yer olmaması sebebiyle içeriye alınmadı. Tutuklu yargılanan bir kişi ile tutuksuz yargılanan 30 KESK üyesi ile onları savunan çok sayıda avukat duruşmada hazır bulundu.
Duruşmanın öğleden önceki bölümünde tek tek savunmalar alındı. Lami Özgen, duruşmada KESK'in yargılandığını söyledi. Davanın KESK mücadelesine yönelik bir saldırı olduğunu söyleyen Özgen, "Biz sendika mücadelesi veren emekçileriz. Nasıl oluyorsa silahlı bir örgüt üyesi olarak yargılanıyoruz. Bu dava hiçbir şekilde hukuki değildir" dedi. Yılmaz'ın savunmasını yapması ardından tutuksuz yargılanan diğer sanıklar da, daha önce verdikleri savunmaları tekrar ettiklerini kaydetti. Duruşmaya bir saatlik ara verildi. Duruşma öğlenden sonra avukatların savunmalarıyla devam edecek.