Bayram'da kilo almamanın yolları
Hem sağlıklı hem de formda kaldığınız bir bayram geçirmek istemez misiniz?
Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve kilo almadan bir Şeker Bayramı geçirmek için öneriler veriyor.
Ramazan ayında değişen yemek alışkanlıklarımız, vücut metabolizmamızın da değişmesine neden olur. Uzun süre aç kalan vücudumuz fazla enerjileri depolamaya daha fazla meyil eder.
Orucun bitmesi ile başlayan bayram döneminde, eş dost ziyaretleri sırasında ikram edilen yüksek kalorili yiyecekleri sık sık tüketmek şişmanlamayı daha kolay hale getirebilir. Adı gibi kendi de tatlı ve şekerleme yüklü olan şeker bayramında daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle yapımında fazla miktarda yağ, şeker ve un kullanılan hamurlu-şerbetli tatlılardan, kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak kalabilmekte fayda var. Enerji değeri çok yüksek olan bu yiyecekleri bir gün içinde birkaç porsiyon tüketirsek, bel çevremizin genişlemesi muhakkaktır. Bel çevresi genişlemesi de başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Bayramda kilo almamak için bir kaç öneri:
Güne hafif bir kahvalti ile başlayın: Gün içinde her ikrama hayır diyemeyeceğimiz için önlemi baştan almakta fayda var. 1 kase yoğurt, beraberinde 1 adet mevsim meyvası ve 3-4 tane bademle yapılan kahvaltı yeterli olur.
Öğlen yemeğini acıktığınızda yiyin. Etli, peynirli veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran içtiğinizde açlığınıza çok iyi bir cevap vermiş olursunuz.
Öğleden sonraki bayram gezmelerinizde de ikram edilen yiyeceklerden 4 dilim baklava, 3 dilim börek, iki dilim kek yerine; mümkünse 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 dilim börek ve 1 ince dilim kek tercih edilebilir. Bu tüketilen tatlı miktarlarının günde iki porsiyonu geçmemesine özen göstermek gerekir. Şeker hastalarının, kalp hastalarının, tansiyon hastalarının daha dikkatli olması gerekir.
Gün içinde su, şekersiz meyva çayları ve ayran tüketimini artırmak iyi olur..
Akşam yemeğini az yemenin faydası var: Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam yemeğini az yemek gerekir. 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 kase cacık ve 1 porsiyon meyva yemek yeterli olacaktır.
Kilo kontrolünün önemli bir bölümünün de hareket etmek olduğunu unutmamak gerekir. Bayram tatilini fırsat bilerek günlük aktivitemizi de artırmak, yediklerimizi dengelemek açısından önemlidir.
Oruç ve bayram döneminde aldığınız önlemler yeterli olmadıysa ve kilo artışınız devam ediyora, bu konuda muhakkak tıbbi yardım almanız gerekir.
Dr. Ayça Kaya’dan Bayram İçin Özel, Düşük Kalorili Kayısılı Sütlü Muhallebi: 1 litre az yağlı süt, 4 yemek kaşığı pirinç unu, 1 kahve fincanı şeker, 18-20 adet günkurusu kayısı, süslemek için hindistan cevizi.
Kayısılar 1 bardak su ile haşlanır. Yumuşayınca suyu süzülür. Bir tencerede süt, pirinç unu ve şeker karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince, ocaktan alınarak suyu süzülmüş kayısılar ilave edilir. Blenderla iyice karıştırılır ve dondurma kuplarında üzeri hindistan cevizi ile süslenerek servis yapılır
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları