Beşiktaş’ta Kartal heykelinin bulunduğu meydanda yer alan 8 bina restore edilerek birleştirilip, dünyaca ünlü bir giyim mağazası için ‘tek bir mağaza’ haline dönüştürülecek.
Beşiktaş’ın sembollerinden Kartal heykelinin bulunduğu meydanda yer alan ve uzun süredir boş duran binaların akıbeti belli oldu. 7’si tescilli 8 bina restore edilerek birleştirilip, dünyaca ünlü bir giyim mağazası için ‘tek bir mağaza’ haline dönüştürülecek. Restorasyon projesi Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından onaylanan proje için Beşiktaş Belediyesi’ne ruhsat başvurusunda bulunuldu.
‘BEYOĞLU GİBİ OLUR' DİYE ENDİŞELENİYORUZ’Bölgeye hareket getireceği düşüncesiyle projeyi destekleyen de var, kiraları arttıracağı ve küçük esnafı mağdur edeceği düşüncesiyle onaylamayan da. Beyoğlu’nda yıllardır faaliyet gösteren birçok işletmenin tek tek kepenk kapattığını, bölgenin dokusunun bozulduğunu söyleyen bir esnaf, ‘Bir büyük mağazamız eksikti! Buraya alışveriş merkezi mantığı ile yapılacak işler Beşiktaş’ın ruhuna aykırı. Beyoğlu gibi olur diye endişeleniyoruz’ yorumunu yaptı.
DÜNYACA ÜNLÜ BİR GİYİM FİRMASI YER ALACAKDünyaca ünlü bir giyim markasının mağaza olarak kullanacağı arazide bulunan 7’si tescilli olmak üzere 8 bina tescilli olması nedeniyle yıkılamayacak, restorasyon yapılarak birleştirilecek. Koruma kurulu kararına göre bina cephe duvarlarının yıkılmadan korunması, 15 parselde bulunan tescilsiz binanın ise yıkılmadan güçlendirilmesi gerekiyor. 400 metrekarelik bir alanın birleştirildiği projede, mağazanın kullanım alanı katlarla birlikte yaklaşık bin 500 metrekareye ulaşacak.
İTİRAZ KABUL EDİLDİ: PROJE UYGUN BULUNDUBeşiktaş Köyiçi kentsel sit alanında yer alan 8 parsel, bu bölgeden sorumlu olan İstanbul 3 no’lu Koruma Kurulu tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak kabul edildi. 3 no’lu Koruma Kurulu 13 Ocak 2015 tarihinde restorasyon projesinin uygun olmadığına karar verdi. Yapılan itiraz üzerine 3 Eylül 2015’te Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na taşınan dosyada itiraz kabul edildi, restorasyon projesi bu kez projesi uygun bulundu. Koruma Kurulu onayının ardından Beşiktaş Belediyesi’ne ruhsat başvurusunda bulunuldu.
PROJE MİMARI: YOL GÖSTERİCİ BİR PROJE OLACAKUzun zamandır proje üzerinde çalışma yürüttüklerini anlatan mimar Mustafa Yücesan, 1900’lerde yapılan bu yapıların, orijinal haline dönüştürülerek eklentilerin kaldırılacağını, yıkılmadan restore edileceğini söyledi. Projenin Koruma Kurulu’ndan onay aldığını vurgulayan Yücesan, “Taban alanı 35-40 metrekare civarında olan binalar, Koruma Kurulu’nun onayıyla içeriden birbirlerine bağlandılar. Binaların orijinal hallerini bulduk, çevre ile uyumunu sağlamak için aylarca çalıştık” dedi. Projenin Beşiktaş’ın kimliğini nasıl etkileyeceği sorusuna Yücesan “Kimliğini kesinlikle bozmaz aksine Beşiktaş’ta yol gösterici bir proje olacak. Bir ‘norm’ oluşacak. Oraya en duyarlı müdahaleyi yaptık” şeklinde yanıt verdi.
MİMARLAR ODASI: BEŞİKTAŞ ÇARŞISININ KİMLİĞİNİ BOZABİLECEK ÇEKİNCELİ BİR UYGULAMAMimarlar Odası Büyükkent şubesi ise projeye yönelik hazırlanan raporda, uygulamanın Beşiktaş Çarşısı'nın kimliğini bozabileceği tespitinde bulunarak ilgili kurul kararlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Mimarlar Odası, ‘Bu uygulama ile tüm Beşiktaş Çarşısı için emsal teşkil edebilecek ve Beşiktaş Çarşısının kimliğini yaratan mimari, kentsel ve sosyal dokuyu yok ederek sadece büyük mağazaların bulunduğu AVM'ye çevirebilecek olan çekinceli bir uygulamanın önü açılacaktır’ ifadelerine yer verdi.
DHA