CHP'li Söylemez'in, Beyoğlu Esnaflarıyla ilgili sorunları gündeme getirdiği yazılı önerge AKP'lilerin oy çoğunluğuyla ret edildi....
CHP’li Söylemez’in, Beyoğlu Esnafları ile ilgili sorunları gündeme getirdiği yazılı
AKP’lilerin oy çoğunluğu ile ret edildi.
Beyoğlu Belediyesi 2012 yılı Kasım ayı toplantısının 5 Kasım Pazartesi günkü birleşiminde CHP Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi İsmail Söylemez, “Esnaf Sorunları” konulu 95 sayılı yazılı önergesini Meclis Başkanlığına sundu.
Mecliste yapılan oylamada AKP’li Meclis Üyelerinin oy çoğunluğu ile
önerge gündeme alınmadı.
AKP’lilerin gerekçe göstermeden ve hiçbir açıklama yapmadan oy çoğunluğu ile red ettikleri CHP’li İsmail Söylemez’in önergesi;
“Belediyeler
esnaf üzerinde, yetkileriyle sınırlı olmak üzere denetim yapabilir, yasaya ve yönetmeliklere aykırı bir durumun tespiti halinde yaptırımda uygulayabilir. Yaptığımız inceleme ve birebir
esnaf görüşmelerinde belediyenin yetkisini kamu düzeni ve yararını sağlama amaçlı kullanmadığı, aksine yasaya ve usule aykırı hareket ederek esnafı hizaya getirme, yıldırma ve öç alma mantığıyla keyfi uygulamalar yaptığı tespit edilmiştir”
“Beyoğlu esnafı üzerindeki yoğun belediye baskı yöntemlerinden son dönemlerde birine ağırlık verilmekte ve esnaflara encümen kararı bulunduğundan bahisle 3 günlük işyeri kapatma cezaları tebliğ edilmektedir. Bu cezalar genellikle Perşembe akşamı esnafa tebliğ edilmekte ve hemen ertesi gün ve esnafın en çok iş yapacağı Cuma, Cumartesi, Pazar kapatmalar uygulanmaktadır. Esnafa cezaya itiraz hakkı olan 15 günlük süre verilmemektedir. Bu durumla ilgili aşağıdaki sorularımızın yanıtlanması için önergemizin Başkanlık Makamına gönderilmesini arz ederim.
Bu kapsamda;
“Masa sandalye koyma olarak adlandırılan kabahatten dolayı, ilgili yönetmelik 13/2 maddesine göre 3 günlük faaliyetten men cezası verilmesi hukuk’a uygun mudur?”
1- Kabahatler Kanunu 38.Maddesine göre izinsiz işgaliye kabahat olarak kabul edilmekte ve 82 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır. 82 TL idari para cezası yaptırımının uygulanabilmesi için ilgililerine hukuka uygun bir şekilde tebliğ edilmesi gerekmektedir. Tespit edilen bu kabahatlere ilişkin cezalar hukuka uygun olarak ilgililerine tebliğ edilmekte midir?
2- İdari para cezalarının yanında “İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin” 13/2 Maddesine dayanarak, 3 günlük süre ile işyeri kapatma cezaları verildiği görülmektedir. Yönetmeliğin 13/2 Maddesine dayanarak verilen kapatma cezalarının, yönetmeliğe uygun olmadığı açıkça görülmektedir.
Şöyle ki ilgili yönetmeliğin 13/2 maddesi “işyeri açma ve çalışma ruhsatı alındıktan sonra işyerinin içiyle ilgili denetimlerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde” demektedir. Bu hükümden de açıkça anlaşıldığı üzere verilen ruhsatlar sadece işyerinin içiyle ilgili olup, kaldırıma masa sandalye koyma fiiliyle ilişkilendirilmemektedir. Masa sandalye koyma olarak adlandırılan kabahatten dolayı, ilgili yönetmelik 13/2 maddesine göre 3 günlük faaliyetten men cezası verilmesi hukuk’a uygun mudur?
3- Sokağa masa sandalye konulması izni, bizimde desteklediğimiz şekilde Talimhane Bölgesi, Cihangir’in belli sokakları, Mis Sokak, Ara Sokağı gibi yerlerde yaya ve araç trafiğini aksatmayacak yerlerde verilmiştir. Diğer Sokaklara da masa sandalye konulması izni yaya ve araç trafiğini aksatmayacak şekilde dizayn edilip verilebilecekken neden verilmemektedir? Bu durum anayasal bir hak olan eşitlik hakkını ihlal etmemekte midir? Bu ayrımcı tutum aynı zamanda haksız rekabet yaratmamakta mıdır?
4- Haklı sebeplere dayanarak vereceğiniz kapatma cezalarını neden hafta içi günleri kapsayacak şekilde değil de, her zaman esnafın en çok iş yapacağı Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayacak şekilde vermektesiniz?
5- Toplam sayısının 77 olduğunu tespit ettiğimiz 3 günlük faaliyetten men cezası alan işletmelerin listesinin tarafımıza ivedi olarak verilmesini talep etmekteyiz”
Vişne Haber Ajansı