loading
close
SON DAKİKALAR

Biden'dan Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesine ilişkin açıklama: 'Derin hayal kırıklığı'

Biden'dan Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesine ilişkin açıklama: 'Derin hayal kırıklığı'
Tarih: 22.03.2021 - 09:20
Kategori: Dünya

Amerika Başkanı Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini “derin hayal kırıklığı” olarak niteledi.

Biden konuyla ilgili düşüncelerini yazılı açıklamasında dile getirdi.

Biden bunun kadınlara şiddeti sona erdirme konusundaki çabalarda geri adım olduğunu kaydetti.

Biden yazılı açıklamasında, “Ülkeler kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi konusundaki taahhütlerini güçlendirmeli ve yenilemeli, kadınları korumaya yönelik ve ihlal edenleri sorumlu tutan uluslararası anlaşmaları reddetmemeli” dedi.

Amerika Başkanı, “Bu küresel çapta kadınlara karşı şiddeti sona erdirme konusundaki uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” nitelemesinde de bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. 

Açıklama şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti, haklarının ilerletilmesinde, toplumsal rolünün güçlendirilmesinde ve şiddete karşı korunmasında daima kadının yanında olmuştur.
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kadına karşı şiddetle mücadele etme temel amacıyla hazırlanmış bir Sözleşmedir. Bununla beraber, Sözleşme içeriğindeki unsurlar ve çeşitli uygulamalar kamuoyunda hassasiyet yaratmış ve eleştirilere neden olmuştur. Esasen Avrupa Konseyi içinde de pek çok ülkede Sözleşme’ye ilişkin tartışmalar yaşanmakta olup, Sözleşme’yi imzalayan bazı ülkeler, onaylamaktan imtina etmişlerdir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Sözleşme’den çekilmesi, kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün verme olarak yorumlanmamalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatında kadın hakları en ileri normlarla güvence altına alınmıştır. Ülkemiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kadına karşı şiddete sıfır tolerans anlayışı, ayrıca kadın haklarının daha da güçlendirilmesi ve kadına karşı şiddetle mücadelenin daha etkin sürdürülmesi amacıyla gerekli tüm tedbirleri ilgili kurum ve kuruluşlarıyla birlikte almaya devam edecektir."

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları