loading
close
SON DAKİKALAR

Bilal'in 10 Bin Liralık huzur hakkı

Bilal'in 10 Bin Liralık huzur hakkı
Tarih: 23.08.2014 - 09:27
Kategori: Medya

Çiğdem Toker; 1 milyon TL ile ortak olduğunuz bir şirketten 10 bin TL maaş ister misiniz?

1 milyon TL ile ortak olduğunuz bir şirketten 10 bin TL maaş ister misiniz?
Ya da şöyle soralım:
3 milyon lira sermayeli bir şirketin üç sahibinden biri olan “işadamı”, 10 bin TL aylığa neden ihtiyaç duyar?
İşin aslı şu ki şirket ortakları ve diğer yöneticilerinin, yasalar önünde önemli sorumluluk ve yükümlülükler üstlendiği kabul edilir.
Ticaret Hukuku’nda “huzur hakkı” olarak bilinen ödeme de bu pozisyondaki ortakların karşılaşabileceği “riskleri azaltmak amacıyla” konulmuş bir “ücret” türüdür.

***

Cumhurbaşkanı seçilmiş Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın geçen yıl (27 Mart 2013) 3 milyon TL sermayeyle kurduğu BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Sanayi AŞ’yi hatırlarsınız.
Yeni bir şirket olmasına karşın bir ay önce Azeri milyarder işadamı Mubariz Gurbanov’un sahibi olduğu Palmali Denizcilik’in 7150 DWT kapasiteli ürün tankerini BMZ’ye sattığını da...
“Denizcilik” ile öne çıkmasına karşın, şirketin inşaat sektörü alanında da çok sayıda faaliyet alanı bulunan şirket anasözleşmelerinde her türlü kamu ihalesine girebileceği kaydı da var. (Fakat ne hikmetse şirketi tanıtan bir internet sayfası yok.)
Bu hatırlatmadan sonra gelelim konumuza...
BMZ Group, 4 Ağustos 2014’te genel kurul yapıyor.
Ve üç ortaktan biri olan Bilal Erdoğan’a aylık 10 bin TL “huzur hakkı” ödenmesine karar veriyor. (13 Ağustos tarihli Ticaret Sicili’nde, şirketin yeni mevzuata göre güncellenmiş iç yönergesi de yer alıyor.)

***

Şüphesiz bu kararın yasaya aykırı olduğunu söyleyecek değilim.
Bilakis, “partili cumhurbaşkanı” sistemini fiilen dayatmak üzere ve anayasa ihlali pahasına Resmi Gazete’yi manipüle eden bir siyasi anlayışın Ticaret Sicili’ni halen karartmamış olması karşısında şükran duyuyoruz.
Fakat iki ilginç ayrıntıyı paylaşayım:
- Üç ortaklı şirketin 1 milyon TL ile eşit ortağı konumundaki Bilal Erdoğan’a bu “huzur hakkı”nın geriye dönük olarak 1 Haziran 2014’ten itibaren ödenmesine karar verilmiş.
- Yanı sıra aynı genel kurul karar maddesinde “Diğer ortaklara huzur hakkı ödenmemesine oybirliği ile karar verilmiştir” deniyor. (Diğer iki ortak Mustafa Erdoğan ile Ziya İlgen.)
Oysa şirket profiline baktığınızda Bilal Erdoğan şirkette “eşit ortak” olarak görünüyor. Temsilde özel bir konumu yok. Şirketi, yönetim kurulu birlikte temsil ediyor.
Bu durumda üç ortaktan sadece birine “huzur hakkı” ödenmesi, muhtemelen ve dolaylı olarak şirketin “yasalar önündeki” asıl riskini Bilal Erdoğan’ın üstlendiği anlamına geliyor.
Aksi halde 1 milyon TL sermaye koyabilecek varlığa sahip bir “işadamının”, 10 bin TL’ye ihtiyacı olduğunu düşünmek abes olur.
Bilal Erdoğan’a “risk üstlenmesi” dolayısıyla takdir edilen huzur hakkının -ücret sayıldığı için- asgari geçim indirimine tabi olması ise bu yazının tebessümü olsun…

(Bilal Erdoğan, dört yıl önce Maye Dış Ticaret’e ortak olarak girdiği kozmetik sektöründen çıktı. Erdoğan, 25 bin TL’lik hissesini Haziran 2014’te Mehmet Sarıtaş’a devrederek şirketten ayrıldı.)

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları