Bilgi Üniversitesi'ndeki işlerine son verilen işçiler üniversitenin Santral Kampüsü'nde oturma eylemi başlattı...
Üniversitenin
Santral Kampüsü önünde toplanan işçiler ile işçilere destek veren DİSK'e bağlı çeşitli sendikaların üyelerinden oluşan grup, ''İşten çıkarılanlar geri alınsın'' yazılı pankart açtı.
''Direniş bilgiyle başlasın'', ''Susma haykır, sendika haktır'' ve ''İşimi geri istiyorum'' şeklinde sloganlar atan grup, rektörlük binasına yürüdü.
Burada bir basın açıklaması yapan
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, son yıllarda Bilgi Üniversitesi'ndeki işten atılmalara bir yenisinin daha eklendiğini söyleyerek, ''Şimdi hepimiz biliyoruz ki burada iş hukukundan, sendika hukukundan, adaletten, ülkenin geleceğinden söz edilerek insanlar yetiştirmeye çalışılıyor. Oysa ki bir kurumun kendisi hukuksuz ve adaletsiz bir şekilde, bu ülkede hak olan sendikalaşmaya karşı işten atmalar sürdürmektedir'' diye konuştu.
Sendikalaşmanın, yasa koyucular tarafından hak olarak görüldüğünü dile getiren Ekici, ''Ama sendikalaşmaya adım atıldığında, başımıza neler gelindiğini burada görüyoruz'' dedi.
Üniversite çalışanlarının sendikalaşmaya başladıkları andan itibaren sürgünlerle, şantajlarla ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirten Ekici, ''Bu sadece burada böyle değil. Hayatın her alanında böyledir. En ufak hakkını isteyenlerin başına gelmedik kalmıyor. İşte hava yolları işçileri, işte Türkiye Elektrik Kurumu'nda taşeronda çalışan işçiler, işte Metal-İş kollarındaki işçiler, işten atılmalarla karşı karşıya kalmışlardır'' şeklinde konuştu.
Mücadele ve sabırlarını sınamak isteyenlerin DİSK'in tarihine bakmaları gerektiğini söyleyen Ekici, irade ve azimlerini orada göreceklerini ifade etti.
Ekici, üniversite yönetiminden, çıkarılan işçilerin işe yeniden alınmalarını isteyerek, işçilerin geri alınmaması durumunda eylemlerinin artarak devam edeceğini belirtti.
İşten çıkarılan 12 kişiden 9'unun üyesi olduğu Sosyal-İş Sendikası'nın İstanbul Şube Başkanı İsmail Akbaş da üniversite yönetiminin, uzun yıllar üniversiteye hizmet vermiş işçileri, Dolapdere Kampüsü'nde bulunan bir binanın hizmet dışı kaldığını ve bundan dolayı küçüleceğini gerekçe göstererek görevlerine son vermeye başladığını söyledi.
Bu nedenle işten çıkarmaların keyfi ve hukuka aykırı olduğunu savunan Akbaş, işçilerin binalara değil insanlara hizmet verdiğini, üniversitedeki hizmet verilen insanların azalmadığını, aksine artığını daha öncede kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
Üniversite yönetimine işçilerin geri alınması yönünde çağrı yaptıklarını ifade eden Akbaş, ''Yönetim bize cevap vermediği gibi 10'a yakın işçiyi yine işten çıkardı'' dedi.
Açıklamanın ardından guruptakiler, işten çıkarılan işçilerin tekrar işe alınması için
Santral Kampüsü'nde oturma eylemi başlattı. Eylemin, işçilerin taleplerinin karşılanmasına kadar devam edeceği bildirildi.