Birçok hayvan, kendi türlerine ait üyelerin seslerini ayırt ediyor ve hatta bazıları, insanlar gibi diğer türlerin seslerini de ayırt edebiliyor. Fakat görünen o ki goriller gibi birkaç hayvan, yalnızca sesleri ayırt etmekle kalmıyor; aynı zamanda bu sesleri güzel ya da pek de güzel olmayan anılarla ilişkilendiriyor.
Yunanistan'da yapılan araştırma sonucunda Pfizer/BioNTech aşısıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Covid-19 aşısının etkisinin kaç ay sürdüğünü mercek altına alan araştırmada daha önceki verilerden daha yüksek sonuçlar ortaya çıktı.
Türkiye'de Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşılarının da teslim edilmeye başlanmasıyla yaz aylarında aşılama kampanyası da hızlandı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de 2 doz aşı olan kişi sayısı 45 milyonu aştı.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir Salda Gölü paylaşımı yaptı. NASA paylaşımında, "Bu fotoğraftaki kayalar, bilim insanlarının Kızıl Gezegen'in milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor" denildi.
2021 Nobel Kimya Ödülü, Benjamin List ve David W.C. MacMillan'a verildi.
Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor… Dün Nobel Tıp Ödülü’nün kazananı açıklanırken bugün ise Nobel Fizik Ödülü’nün kazananları duyuruldu. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi ödüle layık görüldü.
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada Pfizer-BioNTech aşısı ile ilgili yeni veriler yayımlandı. The Lancet’te yayımlanan ve yaklaşık 3,4 milyon kişinin incelendiği araştırmada, aşının enfeksiyona karşı koruma yeteneğinin ilk ayında yüzde 88 olduğu ancak beş ay sonra yüzde 47'ye düştüğü bildirildi.
Avrupa ve Japon ortak yapımı BepiColombo adlı uzay aracı, misyonunu sürdürdüğü Merkür’ün ilk fotoğrafını Dünya ile paylaştı.
Stanford Üniversitesi ve Emory Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma iki doz Pfizer/BioNTech aşısı olanların elde ettiği bağışıklığın çok kısa bir süre içinde bittiğini ortaya koydu.
Bireylerin genetik yapısındaki küçük farklılıkların, bazı insanların Covid enfeksiyonuna karşı güçlü bir doğal savunma geliştirirken diğerlerinin neden hastalığı ağır geçirdiğini açıklamaya yardımcı olabileceği, yeni bir araştırmada ortaya kondu.
Covid-19 salgınından önce kanser tedavisi üzerinde çalışan Alman biyoteknoloji firması BioNTech, deneysel kolon kanser aşısının (BNT122) Faz-2 denemelerine başladığını bildirdi.
İngiltere'de yürütülen kazı çalışmalarında iki yeni dinozor türü keşfedildi.
Bir yaşın altındaki yaklaşık 10 bebekten biri, Covid-19'a yakalanması durumunda ciddi hastane bakımına ihtiyaç duyuyor. ABD’de yapılan yeni bir çalışma, daha önce Covid-19 ile enfekte olan ya da mRNA aşısı yaptıran emziren annelerdeki antikorların 10 ay boyunca sütlerinde salgılanmaya devam ettiğini ortaya çıkardı.
Hindistan dünyanın ilk DNA aşısı olan ZyCoV-D'i ürettiğini ve ülkenin düzenleyici kurumu tarafından onayladığını duyurdu. Zydus Cadila adlı bir şirket tarafından geliştirilen aşı 447 binden fazla Covid ölümünün yaşandığı ülkede umutları artırdı. Aşının, önümüzdeki ay gibi erken bir tarihte kullanıma sunulması bekleniyor.
ABD'li araştırmacılar, insanların Amerika'ya bilinenden 7 bin yıl daha önce ayak bastığını ortaya koydu.
Yıllardır çalışmayı sürdüren ve uzay heveslilerine pek çok sıradışı görüntü sunan Hubble Uzay Teleskobu, Palomar 6 adlı küresel yıldız kümesini görüntüledi.
Araştırmacılar, tüm kedi kürklerini süsleyen çizgilerin, beneklerin ve lekelerin gelişiminin çoğunu yönlendiren belirli bir gen keşfettiler.
Güneydoğu Asya ülkesi Laos’ta araştırma yapan Fransız bilim insanları, üç yarasada keşfedilen yeni koronavirüslerin insan hücrelerine tutunabilecek yapıda olduğunu ortaya koydu. Virüslerin insan hücrelerini enfekte edebilse de bir insanı hasta edecek kadar güçlü olup olmadığı net değil.
Son bir buçuk yılda hayatımızı derinden etkileyen yeni tip koronavirüs salgını hakkında birçok bilgiye ulaşılırken, çıkış noktası hakkında halen soru işaretleri bulunuyor.
Permiyen-Triyas yok oluşu adı verilen olayda, hızlandırılmış sera gazı emisyonları ve yüksek sıcaklıklar hızla canlı yaşamını yok etti. ABD'li bilim insanları, günümüzde artan insan faaliyetlerinin aynı koşulları yarattığı konusunda uyardı.
Kamboçya’da gerçekleştirilen ve Fransa tarafından finanse edilen yeni bir araştırmada, 2010 yılında ülkede toplanan yarasa örneklerinde Covid-19’a benzer bir virüs tespit edildi.