Güneydoğu Asya ülkesi Laos’ta araştırma yapan Fransız bilim insanları, üç yarasada keşfedilen yeni koronavirüslerin insan hücrelerine tutunabilecek yapıda olduğunu ortaya koydu. Virüslerin insan hücrelerini enfekte edebilse de bir insanı hasta edecek kadar güçlü olup olmadığı net değil.
Orangutanların da fındık kırmak için çekiç kullanabildiği keşfedildi ve bunu başkalarını kopyalamadan yapabiliyorlar.
Yapılan yeni bir araştırmada, kronik rahatsızlığı olanlar için üçüncü doz aşının faydasının çok daha fazla olabileceği belirtildi.
Bilim insanları, gelecekte Mars'ta kurulması olası yerleşimlerde beton yerini tutacak bir madde keşfetti. Astrocrete adlı madde Mars tozu ile vücut sıvılarının karışımından oluşuyor.
Daha önce Hubble teleskopunun merceğine üç kez takılan Requiem süpernovasının 2037'de yeniden gözlemlenebilir olması bekleniyor.
Yapılan son bir araştırma, yılanların milyonlarca yıldır hayatta kalabilmiş olmasıyla, dinozorları yok eden göktaşı arasında bağlantı kuruyor.
Yayınlanan yeni bir araştırma, bu virüslerin en yakın ortak atasının 21 bin yıldan daha uzun bir süre önce var olduğunu gösteriyor.
DSÖ’ye göre geçen yıl dünyada 19,3 milyon yeni kanser vakası tespit edildi ve 10 milyon kişi çeşitli kanser hastalıkları nedeniyle öldü. Semptomlar ortaya çıkmadan önce 50 kanser türünü teşhis edebilen bir kan testinin denemelerine, İngiltere’de 140 bin gönüllü ile başlandı.
ABD'de görevli bilim insanları, delta varyantı ile hızla yayılan koronavirüse karşı aşı olanlarla olmayanları kıyasladı.
Köpeklerin kasıtlı ve kasıtsız insan davranışına verdiği tepkilerin karşılaştırılması, köpeklerin duruma göre farklı tepkiler verdiğini gösterdi.
Amerika'da yapılan araştırmada, Covid-19 aşısı olmayanların aşı olanlara göre, hastalanma riskinin 4.5, ölüm riskinin ise yaklaşık 11 kat yüksek olduğu ortaya çıktı.
Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in sahibi olduğu Almanya’daki BioNTech firması, Covid-19 aşısının ardından cilt ve kalın bağırsak kanseri tedavisinde de önemli bir gelişmeye imza attı.
Nature dergisinde yayımlanan bir bilimsel araştırma, küresel ısınma ve iklim değişikliyle ilgili hedeflere ulaşabilmek için fosil yakıtların büyük oranda yer altında kalması gerektiğini ortaya koydu.
Saygın bilim dergilerinden Nature'da yayınlanan bir araştırma, Delta varyantının orijinal Covid-19'a göre 8 kat daha tehlikeli olduğunu ortaya koydu.
İspanya'nın Barcelona kenti yakınlarındaki kazı çalışmalarında Neandertallere ait kalıntıların olduğu 60 bin yıllık bir kamp tespit edildi.
ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları, koronavirüsün Delta varyantının çocuklarda Covid-19 hastalığının daha ağır geçmesine yol açmadığını ortaya koydu.
Rus kozmonotlar Oleg Novitsky ve Pyotr Dubrov, Rusya tarafından temmuz ayında uzaya gönderilen ve başarılı şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlenen Nauka modülünün üzerinde ilk çalışmalarına başladı.
Koronavirüse karşı önlemlerin başında gelen maskeler ile ilgili bugüne kadar yapılan en büyük araştırma yayımlandı. ABD’de yapılan çalışmada, Bangladeş’te yaşayan 340 bin kişi incelenirken maske takmanın Covid'in yayılmasını yüzde 9 oranında önleyebileceği tespit edildi.
Belçika'da yapılan bir araştırma, Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarının geliştirdiği antikor seviyesiyle ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Buna göre Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech'e göre iki kat daha fazla antikor oluşturuyor.
Güney Afrika’da bilim insanları, koronavirüse ait yeni bir varyant tespit etti. “Şu ana kadar en çok mutasyona uğrayan varyant olduğu” belirtilen C.1.2’nin aşı ve antikorlara karşı daha dirençli olabileceğine ilişkin endişeler belirtildi.
Aksaray’da yer alan Aşıklı Höyük’te sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan beyin ameliyatı geçiren kadının yüzü balmumu ile canlandırılacak.