Kanada'nın Saskatchewan Üniversitesinde görevli bilim insanı Dr. Daryl Janzen, 35 milyon ışık yılı uzaklıkta süpernova patlamasının görüntüsünü keşfetti.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın 8 Nisan'da Mars'ın üzerinde ilk kez helikopter uçuracağı tarih ertelendi. Uçuşun 11 Nisan'dan önce yapılamayacağı açıklandı.
Bilim insanları, dünyayla çarpıştığı varsayılan ve araştırmalara konu olan 'Theia' gezegeninin parçalarının Dünya'nın merkezinde olabileceğini açıkladı.
İspanya’da yer alan Huelva Üniversitesi’nden paleontologlar, 100 bin yıllık bir ayak izleri buldu. Yapılan incelemeler sonucunda ayak izinin Neandertal bir çocuğa ait olduğu ortaya çıktı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, bir dönem dünyaya çarpmasından korkulan Apophis adlı göktaşının en az 100 yıl dünyaya tehdit oluşturmayacağını açıkladı.
İngiltere’de yapılan bir araştırmada ABD’li ilaç firması Pfizer’ın, Alman biyoteknoloji firması BioNTech’le ortak geliştirdiği Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların yüzde 99’unda ‘güçlü bağışıklık’ geliştiği bildirildi.
Bilim insanları, Mars'ın mevsim değişimlerinde yaşanan fırtınalar nedeniyle uzaya su sızdırdığını tespit etti. Ayrıca Kızıl Gezegen'in Güneş'e konumu da yüzeydeki buz halindeki suyun buharlaşmasını etkiliyor.
NASA'nın Mars'taki uzay araçlarından Insight'ın topladığı sismik verileri inceleyen uluslararası bir araştırma ekibi, Kızıl Gezegen'in çekirdeğinin boyutunu hesapladı.
Finlandiyalı astrofotoğrafçı JP Metsavainio, 12 yıl boyunca yaptığı çalışma sonucunda, Samanyolu’nun panoramik fotoğrafını hazırladı. Metsavainio, 20 milyon yıldızı gösteren panoramik fotoğrafı, mozaik tekniği ile 16 Mart'ta tamamladı.
Küba'da çalışmaları devam etmekte olan aşılardan biri için insan denemeleri için onay verildiği ve 19 ila 80 yaşları arasında yaklaşık 48 bin kişi üzerinde deneneceği öğrenildi.
İspanya'nın güneydoğusunda bulunan bir mezarlık, kadınların M.Ö. 1550'ye kadar sınıf temelli bir toplumda hükümdarlık yapmış olabileceklerini ortaya koydu.
Trabzon'da bir mağarada Milattan Önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve taş aletler bulundu. Yapılan analizlerde taş aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi.
Yapılan bir araştırma sonucunda; insanlar, şempanzeler, papağanlar ve kargalar gibi mürekkep balıklarının da kendi kendini kontrol etmek için evrimleştiği sonucuna ulaşıldı.
Araştırmacılar, 'ışıklı dev köpek balığı' şeklinde nitelendirilen türün tehditlerden korunmak için ışık saçma özelliğine sahip olabileceğini belirtti.
Bilim insanları, Arjantin'in Patagonya bölgesinde bulunan vahşi doğa fosillerinde, dünya tarihinin en büyük kara hayvanlarından olan ve 'titanozorlar' olarak bilinen dinozor grubunun en eski üyesi olabilecek fosilleri keşfetti.
Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) kanser çalışmaları alanında yetkin 18 akademisyen, kanser aşısı için bir araya geldi. Aşı ile kişiye özgü tedavi yöntemi geliştirilerek kanser ilaçlarının yan etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan çalışmada, geçmişte bir bütün olan Phobos ve Deimos'un, başka bir cismin çarpması sonucu parçalanarak ayrılmış olabileceği sonucuna varıldı.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüsün farklı kumaş türlerinde ne kadar süre hayatta kaldığı belirlendi.
Avustralya'dai bir mağarada keşfedilen kanguru çiziminin, Karbon 14 (radyokarbon) metoduna göre 17 bin 300 yıl önce çizildiği belirlendi. Bilim insanları, keşfedilen resmin Avustralya'da bulunan en eski kaya sanatı eseri olduğunu belirtti.
Geçen Mart ayında 21 yaşında hayatını Covid-19 nedeniyle kaybeden İngiliz Chloe Middleton, pandeminin en genç kurbanlarından biri oldu. Vakanın ardından giden bilim insanları,genç ve sağlıklı kişilerin Covid-19’dan ölme olasılığını artıran ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen beş gen buldular.
ABD’li bilim adamları, 30 yıl önce ölen bir hayvanın genlerini kullanarak nesli tükenme tehlikesi olan kara ayaklı gelinciği klonlamayı başardı.