Burası yoğun bakım...
Mersin Devlet Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesi’nde adım atacak yer yok. Hayati riski olanların yatması gereken 6 kişilik odada 13 hasta yatıyor. Doktor ve hemşireler, iş yapabilmek için yataklar arasında akrobasi yapıyor.
MERSİN’de durumu ciddi olan kalp hastalarını diğer resmi ve özel hastaneler kapasitelerinin üstünde olduğu gerekçesiyle kabul etmeyince, Mersin Devlet Hastanesi’nde büyük bir yoğunluk oluştu. Gelen hastaları mağdur olmamaları için geri çevirmeyen hastane yönetimi, zorunlu olarak 6 kişilik odalar da 12-13 hastayı kontrol altında tutuyor. Doktor, hemşire ve hasta bakıcılar, zor koşul lar da, şe kil den şeki le girerek işlerini yapmaya çalışıyor.
HASTAYA ULAŞMAK!
Koroner yoğun bakım ünitelerinde kalp krizi geçiren, kalp krizi geçirme tehdidi altında olan, kalp rahatsızlığı nedeniyle şoka giren ve desteğe ihtiyacı olan, müdahale edilmeyi gerektiren ritim düzensizliği olan hastaların bulunduğunu belirten doktorlar, bu tür hastalara da ani müdahalenin çok önemli olduğunu kaydetti. Doktorlar, “Bir hastaya ulaşmak için ortada yatan hastayı sedye üzerinde kenara çekmek veya çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bu da hastalara eziyet oluyor” diye konuştular.
MODERN CİHAZLAR
Sağlıkçılar yoğun bakım ünitelerinin son teknoloji ve modern cihazlarla donatıldığını, her hasta için EKG, kan basıncı, nabız, kanın oksijen düzeyi, solunum kaybı, vücut ısısı ölçümlerini devamlı yapan cihazların bulunduğunu, ancak bu şartlarda her hastaya aynı özenin gösterilmesinin mümkün olmadığını vurguladılar.
‘ŞÜKÜR YER BULDUK!’
Zorunluluktan dolayı hasta kabul eden Mersin Devlet Hastanesi’nde yatan hastaların yakınları ise başka hastaneler hastalarını kabul etmediğinden durumdan şikâyetçi değil. Hasta yakınları, “Farklı bir ile de gidecek olursak hastamızı kurtaramayabilirdik. Buna da şükür” diyerek hastalarının bir an önce iyileşmesini temenni ettiler.
LABİRENT GİBİ
Mersin’de durumu ciddi olan kalp hastalarını Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Toros Devlet Hastanesi ve özel hastaneler kapasitelerinin üstünde oldukları gerekçesiyle kabul etmeyince Mersin Devlet Hastanesi’nde inanılmaz bir yoğunluk oluştu. Görevliler, yataklar arasında labirent gibi boşluklarda yol bularak iş yapıyor.