Birleşik Kamu-İş; açlık sınırı Temmuz'da 7 bin lira sınırına dayandı
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 2022 Temmuz ayı açlık yoksulluk araştırmasını yayımladı.
İktidarın, yanlış ekonomik politikalarla tetiklediği yüksek enflasyon yoksulluk ve açlık sorununu hızla büyütmeye devam ediyor. Temel gıda fiyatlarında son aylarda yaşanan olağanüstü artışlar yüzünden dört kişilik bir ailenin açlık sınırını temmuzda 7 bin lira sınırına dayanırken, barınma, ulaşım, ev eşyası gibi harcamalarda yaşanan yüksek oranlı artışların da etkisiyle yoksulluk sınırı da 21 bin 221 liraya kadar çıktı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak hesapladığı açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissine kapılmadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Temmuz 2022 sonuçları açıklandı.
Açlık sınırı temmuzda bir önceki aya göre 219 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 862 lira artarak 14 bin 223 liraya yükseldi, yoksulluk sınırı da bin 81 lira daha arttı. Son bir yılda açlık sınırı 3 bin 485 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 5 bin 277 lira arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi
çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı son bir yılda toplam 9 bin 26 liralık artış gösterdi.
AÇLIK SINIRI
Ankara’da en fazla alış-veriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlarına göre, sağlıklı beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 39 lira, son bir yılda ise 735 lira artarak bin 766 lira oldu.
Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 23 lira arttı, geçen yılın aynı ayına göre ise 110 liralık artışla 203 lira oldu.
Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama temmuzda bir önceki aya göre 34 lira artarak bin 927 liraya yükseldi. Son bir yıllık dönemde ise bin 54 liralık artış oldu. Meyve için harcanması gereken para temmuzda103 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 221 lira artarak 558 lira oldu. Sebze harcamasının parasal tutarı da temmuzda önceki aya göre 136 lira azaldı, geçen yılın aynı ayına göre ise 415 lira artarak 688 lira oldu.
Temmuzda, 54 lira artarak 758 liraya yükselen ekmek, un ve makarna gibi ürünler için yapılması gereken harcama son bir yılda 299 lira arttı. Pirinç ve bulgur harcamaları temmuzda 88 lira, son bir yılda ise 251 lira artarak 339 liraya yükseldi. Yağ için yapılması gereken harcama ise 3 lira daha artarak 230 liraya çıktı.
Şeker, bal, pekmez, reçel gibi gıda maddelerine yapılması gereken harcama da 2 lira azalarak 376 lira oldu. Aynı ailenin zeytin için yapması gereken harcama ise11 lira artarak 153 liraya yükseldi.
Yetişkin erkek için 2.800, yetişkin kadın için 2.200, genç için 3.000 ve çocuk için de 1.600 kalori esas alınarak yapılan hesaplamaya göre temmuzda açlık sınırı yetişkin erkek için 2 bin 43 lira, yetişkin kadın için bin 604 lira, çocuk için bin 165 lira ve genç için de 2 bin 186 lira oldu.
GIDA DIŞI HARCAMALAR
Yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini “yoksunluk hissi duymadan” karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da temmuzda 862 liralık artışla 14 bin 223 liraya yükseldi.
YOKSULLUK SINIRI
Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı (içki ve sigara harcamaları hariç) ise temmuzda bin 81 lira daha artarak 21 bin 221 liraya yükseldi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları