Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik zamlarla çözümlenmesinin mümkün olmadığını daha önce kamuoyuna duyurmuştuk. Kamu çalışanlarının ücretleri, açlık sınırını karşılasa da yoksulluk sınırının oldukça altında kal
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu memur ve emeklileri için açıkladığı ilk 6 ay yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3, 2019 ilk 6 ay yüzde 3 ve ikinci 6 ayında yüzde 3'lük zam teklifi üzerine basın açıklaması yaptı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük yaptığı açıklamada; 'Kamu Emekçileri açlığa mahkum ediliyor' dedi.
Hasan Kütük şöyle devam etti; Tüm kamu emekçileri ile onların emeklilerini doğrudan, ülkedeki diğer çalışanları ve emeklilerini ise dolaylı olarak ilgilendiren 2018-2019 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümet 2018 ve 2019 yılları için ücret ve maaşlara yüzde 3+3 oranında zam yapma teklifinde bulunmuştur. Altışar aylık dönemler halinde yapılması önerilen bu yüzde 3’lük zamların yıllık ortalaması yüzde 4,5 gibi çok komik bir orana denk gelmektedir.
Hükümetin hiçbir zaman gerçekleşmeyen enflasyon hedefinin bile altında kalan bu önerinin tartışılacak bir yanı bulunmamaktadır. Temmuz ayı açlık sınırının 1.498 lira yoksulluk sınırının 4.878 lira olduğu ve kamu emeklilerinin açlık sınırı düzeyinde kamu emekçilerinin ise açlık sınırının üzerinde yaşamaya mahkum edildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle bu Sözde toplu iş sözleşmesi masasında oturan konfederasyonların sunmuş olduğu yüzde 10+6 oranındaki zam talebi de bizim açımızdan yetersizdir ve kabul edilemezdir. Özellikle de Sözde toplu iş sözleşmesi masasındaki konfederasyonları “bu teklife kapalıyız” diyerek kalktıkları toplu sözleşme masasına kamu emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir teklif gelmediği sürece o masaya bir daha oturmamaya çağırıyoruz.
Eş dost, akraba ve yandaşlara ihalesiz verilen işlerle milyarlarca lira aktaran AKP iktidarı, kamu emekçilerinin haklı taleplerini dikkate almayarak görmezden gelmeye devam ederse kamu emekçilerinin de üretimden gelen gücünü kullanarak, demokratik ve barışçıl eyleme geçmesi gerektiğine inanıyoruz.
Anlaşılıyor ki hükümet, ağırlaşan ekonomik koşulların ve yaklaşmakta olan darboğazın faturasını kamu çalışanlarının sırtına yüklemek istiyor.
Sözde toplu sözleşme masasındaki yandaş konfederasyon temsilcilerinin kamu çalışanlarının haklarını korumak gibi bir dertleri olmadığını biliyoruz. Bu nedenle de hükümetin her önerisini boyun eğerek kabul etmeye hazır olduklarını gözlemliyoruz. Kamu emekçilerinin önümüzdeki gelecek iki yılı yandaş konfederasyonun teslimiyetçi tutumuna emanet edilemez. Bu nedenle tüm kamu emekçilerini gelecekleri açısından yaşamsal önem taşıyan haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik zamlarla çözümlenmesinin mümkün olmadığını daha önce kamuoyuna duyurmuştuk.
Kamu çalışanlarının ücretleri, açlık sınırını karşılasa da yoksulluk sınırının oldukça altında kalmaktadır. Emekli aylıkları ise çoğunlukla açlık sınırını güçlükle karşılamaktadır.
2002’den sonra kamu çalışanlarının ücretleri enflasyonun üzerinde artırılmış olsa da milli gelir artışının gerisinde kalmış, bu yolla da kamu çalışanlarının milli gelirden aldığı pay azalmıştır.
En düşük memur aylığının 2002 yılında milli gelirden aldığı pay kadar bir pay alabilmesini sağlamayı esas alan bir ücret zammı talep ediyoruz. Çalışanların 2002 yılından bu yana karşı kaşıya kaldığı kayıplar yüzdelik zamlarla telafi edilemeyecek bir noktaya ulaşmıştır.
Bu nedenle, emekli memurlara da yansıtılabilecek şekilde kamu çalışanlarına seyyanen bir zam yapılması kaçınılmazdır. En düşük memur maaşı dikkate alınarak öncelikle tüm kamu çalışanlarının maaşlarına seyyanen 750 lira zam yapılmalı, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin zam oranları da Orta Vadeli Programında (2018-2020) yer verilecek enflasyon ve GSYH büyüme hedeflerine uygun olarak belirlenmelidir. Enflasyonun ve büyümenin hedeflenenden daha yüksek oranda gerçekleşmesi halinde ise aradaki fark memur maaşlarına yansıtılmalıdır.
Yaşasın emek mücadelemiz,
Yaşasın Birleşik Kamu-İş...
Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli