Birleşik Kamu-İş: Aynı gemide emekçilerin işsizliği ve enflasyon durdurulamıyor
Birleşik Kamu-İş'ten yapılan açıklamada, "Aynı gemide yer almayan tüm emekçilerin talebini gerçekleştiriyor; iktidarın vatandaşın kemerini ve boğazını sıkarak kaynak yaratmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" denildi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan işsizlik ve enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapıldı.
Merkez Yönetim Kurulu tarafından yazılı olarak yapılan açıklama şöyle:
"Ülkemizi uzun yıllardır yöneten AKP iktidarının, ekonomi iyi gidiyor söylemi TÜİK’in işsizlik ve enflasyon rakamlarının açıklamasıyla bir aldatmaca çıktı. İşsizlik ve enflasyon çift haneli rakamlara çıkmakta ve hızla yükselmeye devam etmektedir.
TÜİK’in Eylül 2018 işsizlik rakamlarını açıklaması her geçen gün felakete doğru sürüklendiğimizi göstermektedir. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 749 bin kişi oldu. Eylül ayı işsizlik verilerine göre işsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti ve son 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK’in Ağustos ayındaki işsizlik rakamları ise işsizliğin yüzde 11.1, işsiz sayısının da 3 milyon 670 bin olduğunu açıklamasıyla işsizliğin boyutunu göstermesi açısından önemlidir.
Artan işsizlik oranlarına paralel olarak İşsizlik Sigortası Fonundan işsizlik ödeneği alan işsizlerin sayısı da kasım ayında ilk kez 500 bin sınırını aşarak 523 bin 852 bine ulaştı. Varlıklarının önemli bir kısmı işsizlik dışındaki alanlara harcanmaya başlanan Fonun toplam varlığı ise 126,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım 2018 döneminde, Fondan işsizlere 5,3 milyar lira ödenirken, teşvik ve destek için fondan yapılan ödemeler ise 9,5 milyar liraya ulaştı.
AKP’nin iktidar olduğu 2002’den bu yana ilk kez yüzde 20’nin üzerinde bir enflasyonla (yüzde 20.3) yılı bitirdi. Tüketici fiyatları 2018 yılının tümünde bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artarak AKP döneminin ekonomi karnesini göstermektedir.
Enflasyon yüzde 5 olan Merkez Bankası hedefinin 15,3 puan, hükümetin başlangıçta yüzde 7 olan hedefinin 13,3 puan üzerine çıkarken, Ekim 2018’de revize edilen yüzde 20,8’lük tahminin ise 0,5 puan altında kaldı. Üretici fiyatları ise yüzde 33,64 lük artışla bir yandan AKP döneminin rekorunu kırarken bir yandan da 2002 yılındaki yüzde 30,84 oranının üzerine çıktı.
Vatandaşların bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 1 Ocak – 28 Aralık 2018 tarihleri arasında 15 milyar lira artarak 518,1 milyar lira oldu. Bu borcun 415,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 103 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor.
Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomik krizden geçmekte ve hükümet yıllardır süren bu krizi aşabilmek adına, vatandaşları daha fazla borçlandırmaya teşvik etmek, enflasyonu yükseltmek ve işsizliği büyütmek dışında bir çözüm üretememektedir.
Memurun, işçinin, emeklinin ve bütün iş koşullarında çalışan emekçilerin enflasyonu ve işsizliği değildir.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, aynı gemide yer almayan tüm emekçilerin talebini gerçekleştiriyor; iktidarın vatandaşın kemerini ve boğazını sıkarak kaynak yaratmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları